Spookmeer & Mythes (Oud Avereest)

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
3 km

In deze speurtocht per app – over smalle en soms heuvelige paadjes, grensbruggetjes en oerbos rond een (spook)meertje - ontdek je ook dat geschiedenis echt niet saai hoeft te zijn door het natuurgebied De Wildenberg (Dr) en in het buurtschap Oud Avereest (Ov). Kinderen vanaf 7 jaar. Succes!

Toegankelijkheid

De (smalle)paadjes zijn bij nat weer drassig. Trek dus stoere buitenkleding aan! Speurtocht is alleen per app te volgen!

Startpunt

Het startpunt is op de parkeerplaats, achter het bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22 in Balkbrug. Let op: Je ziet op het mobieltje geen routelijn! Het blauwe bolletje (dat ben jij). Voor een correct begin speurtocht: Bij het insectenhotel krijg je de eerste loopinstructie naar speuropdracht 1.

Highlights op deze route:

 • (Spook)mythes op De Wildenberg

  Starten maar! De TIJD begint nu te lopen! Loop vanaf het insectenhotel langs de hoge watermeter. Sla rechtsaf. Volg het zandpad/ dubbele klinkerpad tot de voordeur van De Wheem. Steek het fietspad en de verkeersweg over. Loop voorbij deze begraafplaats (foto) en het witte hek. Maak opdracht 1.

 • 1

  Insectenhotel

  Logeren in het insectenhotel?

  Dit 'hotel' is speciaal gebouwd voor insecten. Doordat er verschillende materialen zijn gebruikt, kunnen lieveheersbeestjes, vlinders, oorwormen en pissebedden hier prima logeren. Soms zitten er ook bijen en wespen.

  Gaatjes

  Je ziet dat er veel boomstammetjes worden gebruikt bij dit insectenhotel. Daar zijn gaatjes in geboord, zodat er gangen ontstaan waarin de insecten kunnen overwinteren. In de natuur doen ze dit veelal in oude, dode bomen.

  Beschutte plaats

  Doel van dit hotel is het bieden van een warme en beschutte plek, waardoor insecten hier goed kunnen schuilen. En het is een leuk 'gebouw' om naar te kijken: het is zo gemaakt dat je de insecten goed ziet, maar van binnen is het donker genoeg voor de insecten om zich er prettig te voelen.

  Dankbaar

  Weet je dat insecten je dankbaar zullen zijn als je ook in je eigen tuin wat dode stammetjes laat liggen? Of misschien vind je het zelf wel leuk om een eigen insectenhotel te bouwen.

  Hoe bouw ik een insectenhotel?
 • 2

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Speelnatuur

  Een specialiteit van De Wheem is de havermout-appeltaart ('Reestdalkoek'); één van de lekkere streekproducten uit het Reestdal. Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Ook worden regelmatig leuke (kinder-)activiteiten georganiseerd.

  Wandel- en fietsroutes

  De Wheem is een Toeristisch Overstap Punt (TOP); een vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes door het Reestdal. Naast de wandelingen van wandelnetwerk Vechtdal, kun je vanaf hier verschillende routes via de app van Landschap Overijssel volgen. Voor alle routes (ook speurroutes!), zie:

  routes Landschap Overijssel openingstijden De Wheem
Colofon: Reestdalgroep i.s.m. Landschap Overijssel.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?