Textielroute Landgoed Smalenbroek

Zuid Twente

Fietsen
12 km

De textielindustrie heeft Twente gevormd tot de regio die het nu is. Deze route gaat over Landgoed Smalenbroek, een van de Landgoederen van Textiel van Landschap Overijssel. Op de route o.a. een textielinstallatie van kunstenaar Meg Mercx in het kader van Textiel Festival Twente. Laat je inspireren!

Toegankelijkheid

Route over onverharde paden

Startpunt

Startpunt: Smalenbroekseweg, Enschede

Highlights op deze route:

 • 1

  Landgoed Smalenbroek

  Landgoed Smalenbroek

  Smalenbroek is een van de negen Landgoederen van Textiel van Landschap Overijssel. Eind 19e eeuw kwam Landgoed Smalenbroek in handen van textielfabrikant Engelbert H.K.J. ter Kuile (1860-1943). Hij gebruikte de boerderij samen met zijn vrouw Christina Blijdenstein (1861-1936) als buitenverblijf.

  Ontwerp Pieter Wattez

  Landschapsarchitect Pieter Wattez (1871-1953) maakte het ontwerp voor het landschapspark met een mooie slingerende toegangslaan en vijver. Op veel van dit soort 19e eeuwse buitenplaatsen werd een royaal landhuis gebouwd. Dat gebeurde op Smalenbroek pas in 1958, toen de huidige villa werd gebouwd.

  Bosannemonen

  Sinds 1979 is Landschap Overijssel eigenaar van het landgoed, vijf jaar later kwam ’t Spik erbij. In het vroege voorjaar bloeit hier de bosanemoon. De rododendrons geven net iets later kleur aan het landgoed. Opvallend zijn de grote alleenstaande bomen in de weilanden en het meanderende beekje.

 • 2

  Parkontwerp

  Parkontwerp

  Textielfabrikant Ter Kuile liet het ontwerp voor Smalenbroek maken door Pieter Wattez. Het originele parkontwerp is ook nu nog duidelijk terug te zien. Zoals de slingerende toegangslaan, de grote vijver en ook de sneeuwbesstruiken even verderop horen nog bij het oorspronkelijke ontwerp.

 • 3

  kunstwerk Meg Mercx

  Kunstenaar Meg Mercx

  Conceptueel kunstenaar en portrettist Meg Mercx geeft via haar installatie van 'waaierportretten' een gezicht aan haar 'voormoeders'; een ode aan vergeten vrouwenlevens (in Twente).

  "Onze voormoeders waren handelingsonbekwaam: ze werden ontslagen als ze trouwden, ongehuwd samenwonen was not done, geboortebeperking des duivels. Hoewel onmisbaar in de samenleving waren ze door hun beperkte rechten, en daardoor geringe deelname in openbare functies, vaak onzichtbaar."

  Drie Twentse voormoeders

  Begin 1900 was de Twentse textielindustrie volop in beweging. De textielinstallatie van Mercx is gebaseerd op foto’s uit die periode. Verbeeld worden haar 3 Twentse voormoeders Gesina Maria Niemeijer (Lonneker 1902-1989), Johanna Smit (Enschede 1874-1945) en Marie Amélie Raick (Oldenzaal 1884-1965).

  Meg Mercx

  Elk portret is opgebouwd uit 1870 vierkantjes gekleurde stof. Ze wiegen, waaien, ritselen en ademen op het ritme van de wind. Hoe dichterbij je komt, hoe waziger het portret. Hoe verder weg, hoe scherper. Mercx maakte de installatie in het kader van Textiel Festival Twente.

  www.megmercx.nl
Colofon: Route gemaakt in het kader van Textiel Festival Twente 2021. Zie je een foutje in de route? Mail naar: info@textielfestivaltwente.nl
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?