Uniek Dalfsen: Vechtgezichten

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
45 km

Ooit meanderde hier de Vecht: Nu maak je In het noordelijke rondje kennis met de gekanaliseerde Vecht en Dalfsen en omgeving. Ten zuiden van de Vecht beleef je o.a. de allures van landgoederen en kastelen. Kortom, je toert door een rijk gevarieerde coulisselandschap met Vechtgezichten.

Toegankelijkheid

Je fietst over goed begaanbare (half)verharde (fiets)wegen. TIP: stap even af bij de unieke uitstapjes!

Startpunt

Startpunt: Station Dalfsen, Stationsweg 4, 7722 HA Dalfsen. Autobezitters, vrij parkeren. Bereikbaar per bus en trein. Huren van een OV fiets is mogelijk bij Station Dalfsen. Pontje Hessum (werkt op zonnecellen): te gebruiken tussen fietsknooppunt 90 en 85 richting Hessum. Bekijk ter plekke de vaarmogelijkheid (niet in de wintermaanden).

Highlights op deze route:

 • Uniek Dalfsen: Vechtgezichten

  Verlaat vanaf de Stationsweg de parkeerplaats naar rechts tot Fietsknooppunt 83. Volg het fietspad naar links langs de weg richting 58. Blijf het FietsrouteNetwerk Vechtdal volgen tot de Instructie Haersholteweg-Gerner Es.

 • Grandcafé het Oude Station

  Gelegenheid voor koffie/thee, een maaltijd en toiletgebruik. Vanaf onze locatie starten deze wandelroute-apps van Landschap Overijssel: Uniek Dalfsen: op avontuur (1) en (2) en "Dalfsen-Ommen: unieke plekjes". Meer weten, welkom! Zo ook de fietsroute-app "Uniek Dalfsen: Vechtgezichten".

  Grandcafé Het Oude Station
 • 1

  Treinstation Dalfsen

  Historie 'Het Oude Station'

  De buitenzijde van Het Oude Station is nog steeds in originele staat en heeft de karakteristieke stationsuitstraling die je ook in Ommen, Mariënberg en Gramsbergen terug ziet. Het stationsgebouw in Dalfsen werd in 1902 voltooid. Over het ontwerp: Architect Eduard Cuypers koos voor een...

  ...functioneel gebouw met decoratieve elementen. De gevels werden uitgevoerd in rode baksteen met houtwerk in frisse kleuren: rood, wit en groen. De plaatsnaamaanduiding werd uitgevoerd in sectieltegels, een groot aantal tegels vormt tezamen een voorstelling. Het betreft hier de Jugendstil.

  Bouwstijl Amsterdamse School

  De Zwevende Kei

  Dalfsen kent, naast de in het oog springende bouwwerken in de dorpskern, ook dé blikvanger nabij station Dalfsen. Het kunstwerk 'De Zwevende Kei', een artistieke schepping van Bas Maters, die je ook kunt aanschouwen wanneer de trein tussen Zwolle / Emmen, station Dalfsen passeert.

  NS op de Emmerlijn - Dalfsen
 • 2

  Havezaten Dalfsen en Mataram

  Havezaten in Dalfsen

  Dalfsen heeft een tiental havezaten gekend. De meeste stammen uit de Middeleeuwen, toen zij dienden als versterkte woonplaats van de dienstmannen van de landsheer, de bisschop van Utrecht. Oorspronkelijk betekende havezate gewoon hofstede.

  De adellijke vazallen of leenmannen van de bisschop begonnen hun hofsteden te versterken. Er werd een wal en een gracht rondom het huis aangelegd en vaak ook een houten palissade als extra bescherming tegen rondtrekkende roversbendes. Uit sommige van deze versterkte hoeves ontstonden kastelen.

  De Havezaten in Dalfsen

  Oorsprong Mataram

  Dit mooie landgoed heette vroeger De Dieze, later Het Franckeler. In 1800 in komt het in handen van Joannes Matthias van Rhijn, rijk geworden in de Oost-Indië, koopman en resident geweest aan het hof Mataram (naam van de hoofdstad), een Islamitisch rijk op Midden Java.

  Van Rhijn veranderde de naam van het landgoed in Mataram, wat tot op de dag van vandaag zo gebleven is. (Ook het landgoed de Horte werd zijn eigendom. Dit noemde hij Djokjakarta. Deze naam was geen blijvertje.) Het landhuis kwam in verval, in 1901 afgebroken. De huidige bebouwing dateert uit 1905.

  Meer informatie...
 • 3

  De kassen van Eef Stel

  De kassen van Eef Stel

  De kassen van Eef Stel (4e generatie tuinder) zou je een moestuin in het kwadraat kunnen noemen. Een genot om doorheen te wandelen en te zien wat in een periode van vele jaren tot stand is gebracht. Niet voor niets is Eef hofleverancier van de Librije in Zwolle. U bent van harte welkom.

  BIJ DE OORSPRONG
 • De kassen van Eef Stel

  Je kunt het niet missen, de kassen van Eef Stel. Om dit te bezoeken, sla rechtsaf. Je ziet wel aan de vlaggen die wimpelen waar de toegang naar de kassen zijn.

 • Haersolteweg - Gerner Es

  Koesteeg, na rotonde, vervolgen tot Gerner Es. Sla linksaf. Je passeert Horeca De Barones. Op T-splitsing, OosterDalfsersteeg naar links. Ga rechtsaf, Hofmansteeg. Vervolg het FietsrouteNetwerk Vechtdal tot Instructie Rechterensedijk.

 • 4

  Landgoed Gerner & hotel

  Historie Landgoed Gerner

  Wie het huidige hotel restaurant De Barones bezoekt kan een rijke geschiedenis ontdekken. Rond 1600 werd Gerner gebouwd en weer afgebroken in 1818. De fundamenten liggen nog onder de hal van de voormalige drukkerij Eshuis. Baron van Haersolte kon hier flink stappen in de bossen...

  Meer informatie...

  Geschiedenis hotel

  Vanaf de bovenverdieping van het prachtige landhuis tuurde men over de Gerner Es naar kasteel Rechteren. Veel later werd het pensioenfonds van de Heidemij eigenaar, er kwam een camping. In 2012 werden Marc en Jolanda Koggel de eigenaren van restaurant en hotel De Barones.

 • De Barones

  De Barones is een mooie plek voor een hapje of drankje. Hier overnachten kan ook. Vanaf deze locatie starten meerdere App-routes van Landschap Overijssel en de' gedichtenroute behorende bij de Schat van Dalfsen. Informeer binnen naar de mogelijkheden.

  Hotel Restaurant De Barones
 • 5

  de "Schat van Dalfsen"

  de "Schat van Dalfsen"

  Jaar 2015: Dit had niemand verwacht, door het bouwrijp maken van Ooster-Dalfsen werden circa 120 graven van de hunebedbouwers blootgelegd, de geboorte van de "Schat van Dalfsen". Door de archeologische vondsten op het grootste grafveld in West Europa werd Dalfsen wederom 'uniek' op de kaart gezet.

  Op basis van de gedane onderzoeken is vastgesteld dat het grafveld rond 2900 voor Chr. is ontstaan en rond 2700 voor Chr. verlaten is. In het jaar 2016 werden de archeologische vondsten tentoongesteld in het gemeentehuis Dalfsen. Later verhuisde het naar het Drents Museum in Assen. Klik op link.

  Expositie Trechterbekercultuur

  Familiepad 'Schat van Dalfsen'

  Wie benieuwd is naar de aanleg van het Familiepad, naar aanleiding van de historische opgravingen onder de naam 'Schat van Dalfsen', kan even van de route afwijken. Fiets kort naar rechts, infoborden (foto) vertellen het verhaal...

  Schat van Dalfsen
 • 6

  Uitkijktoren en pontje Hessum

  Middeleeuwen - rivier de Vecht

  In het buitengebied van de gemeente Dalfsen zijn verschillende landschapstypen te onderscheiden. Rivier de Vecht heeft een belangrijke stempel gedrukt op de ontwikkeling van het landschap rond de Oer-Vecht (voorlaatste ijstijd). Pas in de Middeleeuwen is met de bedijking van de Vecht begonnen.

  Uitkijktoren "De Stokte"

  Neem even de moeite om de uitkijktoren "De Stokte" te beklimmen, je wordt beloond met een riant uitzicht over de rivier de Vecht en haar omgeving. Het bos met loofbomen, waarin de uitkijktoren staat, ligt op de overgang van de hogere dekzandgronden naar het dal van de Vecht.

  Pontje Hessum

  Behalve de wintermaanden, kun je tussen fietsknooppunt 90 en 85 het pontje (verrijkt met zonnecellen) naar Hessum nemen. Je maakt dan een oversteek tussen de beide Vechtoevers. Je vervolgt dan weer het Fietsnetwerk Vechtdal tot het eindpunt, station Dalfsen.

  Pontje Hessum
 • Pontje Hessum tussen kp90 / 85

  Maak je gebruik van het Pontje Hessum? Neem bij fietsknooppunt 90 de afslag links. Vanaf de weg is het niet te zien of het pontje in gebruik is (soms een bordje). Bij ja, steek de Vecht over en rij verderop over de Veerweg naar Hessum.

 • 7

  De Vecht & Kasteel Rechteren

  Dijkbeheer langs de Vecht

  De Overijsselse Vecht heeft, tot ver in de 19e eeuw, een belangrijke rol gespeeld in de scheepvaart. De rivier had een onregelmatig afvoer, waardoor in de zomermaanden de waterstand wel eens extreem laag kon zijn. De rivier was toen vooral goed bevaarbaar in waterrijke periodes.

  In de zomermaanden viel de bochige rivier bijna droog en lag de scheepvaart soms weken achtereen stil. De vaartijd van Zwolle naar Nordhorn was ongeveer 6 dagen, terwijl een schipper in 2 dagen van Amsterdam naar Zwolle voer. De zompen die men daarvoor gebruikt waren hierop aangepast.

  Lees meer over de Vecht

  kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren kent een lange voorgeschiedenis aan adellijke geslachten, maar ook als monumentaal gebouw. Helaas is het niet te bezichtigen. Vanaf de Rechterense dijk, ten zuiden van Vecht, heb je er een mooi zicht op. Zeker het ontdekken waard met de App Uniek Dalfsen: op avontuur (2).

  Kastelen in Overijssel
 • 8

  Uniek Dalfsen

  Historie Dalfsen

  Nu snuif je een frisse lucht, maar eeuwen terug was dit wel anders. Waar nu het gebouw 'De Stoomfabriek aan de Vecht staat, stond ooit de cichoreifabriek van B.H. Egberts en kon je de geur van de cichorei op kilometers afstand ruiken. Rivier de Vecht was in de 19e eeuw een belangrijke levensader...

  Je stak de Vecht over met 'het veer', in 1836 kreeg Dalfsen een houten brug. De Vecht had op die plek eerst een doorwaadbare plaats en kon je met paar sprongen oversteken. Zo ook het vee. Rond 1903 werd het scheepvaartverkeer minder door de opkomst van het treinvervoer. Plezierboten kwamen in beeld.

  Uniek Dalfsen & Trechterbekers

  In de historische stadskern van Dalfsen ontdek je niet alleen de monumenten, ook vele kunstwerken. Maar in het jaar 2015 werd Dalfsen wel heel uniek op de kaart gezet, en wel door de opgravingen van wel vijfduizend jaren oude bodem schatten in de nog aan te leggen woonwijk Ooster-Dalfsen.

  Opgravingen Trechterbekers
 • De Zeven Deugden

  In het monumentale pand, met uitzicht over de Vecht, vindt u gevarieerde gerechten met smaak in huiselijke gezelligheid. Natuurlijk ook van harte welkom voor een kop koffie of thee (met of zonder gebak). Wij staan zeven dagen voor u klaar van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.

  Brasserie De VII Deugden
 • Rechterensedijk naar Hessum

  Ga voor FietsKnoopPunt 83 linksaf, Rechterensedijk. Blijf op het fietspad tot voorbij POI Kasteel Rechteren. Vervolg het FKP Vechtdal richting Hessum tot het FietsKnoopPunt 82. TIP: je kunt deze route ook opsplitsen in 2 kortere routes.

 • 9

  Kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren

  Temidden van het 1225 hectare grote landgoed Rechteren staat kasteel Rechteren. Dit is verreweg het belangrijkste en mooiste historische bouwwerk in de gemeente Dalfsen.

  Middeleeuws

  Kasteel Rechteren is de enige van de middeleeuwse kastelen in Overijssel waarvan ondanks belegering, ontmanteling en ingrijpende verbouwingen, belangrijke delen zijn overgebleven, namelijk de toren en de woonvleugel.

  Graven Van Bentheim

  Vanaf de stichting tot begin 14e eeuw was het kasteel eigendom van de graven van Bentheim. In 1315 kwam het tijdelijk in bezit van Herman van Voorst en daarna via vererving bij de Van Heeckerens, die zich later Van Rechteren noemden. Het kasteel is nu nog in hun bezit en wordt door hen bewoond.

  Markante bewoners

  Enkele markante bewoners van kasteel Rechteren waren: Adolf Hendrik van Rechteren (1656-1731), Jacob Hendrik van Rechteren Limpurg (1831-1878), Adolph Reinhard Zeger graaf van Rechteren Limpurg (1909-1962) en diens dochter Elisabeth Marguerite Carola gravin van Rechteren Limpurg (1938-2016).

  Het dagblad de Stentor mocht een kijkje nemen op kasteel Rechteren en schreef daarover op zaterdag 29 oktober 2016 een artikel. Via de link leest u meer over Christiaan Graaf van Rechteren Limpurg en zijn gezin.

  De dolle jager van Dalfsen...
 • Expo Madrid

  Dit mag u niet missen, een unieke expositie bij Expo Madrid. Sla rechtsaf. Volg de Bosweg tot aan de horeca. Na het bezoek ga je voor de verkeersweg linksaf het fietspad op. Volg verderop, richting FKP 63, weer de hoofdroute tot het eindpunt.

 • Restaurant Expo-Madrid

  Uitspanning (restaurant) Madrid heeft een expositie van schilderij 'De Nachtwacht', nageschilderd door schilder Jan van der Horst Tip: Start vanaf onze locatie direct de wandelroute-app van Landschap Overijssel 'Uniek Dalfsen: op avontuur (2)'. Zo ook de fietsroute-app 'Uniek Dalfsen: Vechtgezichten' met een korte aanrijroute: Volg de Bosweg tot de Markeweg. Sla rechtsaf en volg dan de vermelde fietsroute-app.

  Restaurant Expo Madrid
 • 10

  Oude Vechtarmen

  Oude Vechtarm met rabatten

  Fiets je hier door de bossen en het landschap, je ziet op verschillende plaatsen nog de oude rivierarmen van de Vecht. Kijk vooral even op de dijk! Op de lage gronden langs de Vecht zijn ook rabatten aangeplant met eikenhakhout.

 • 11

  De Vilsterse molen

  De Vilsterse molen

  De achtkantige stelling korenmolen is eigendom van landgoed Vilsteren. Vilsteren is al eeuwenlang een zogenaamd esdorp, met bijhorende boerderijen, akkers (de essen), natte hooilanden langs de Vecht en de "woeste" gronden met schapen. Onder de link recente openingstijden.

  De Vilsterse molen
 • Restaurant & Herberg De klomp

  De ernaast gelegen 'De Nieuwe Ruif', BBQ restaurant en café, kent andere openingstijden. Klik op de link voor beide locaties. Vanaf of nabij deze horeca in Vilsteren starten meerdere wandel-/fietsroute apps van Landschap Overijssel. Zie: http://www.landschapoverijssel.nl/routes of via de app naar routes rond Vilsteren.

  De Klomp & De Nieuwe Ruif
 • 12

  Landgoed Vilsteren

  Eikenhakhout op landgoed Vilsteren

  Hier fiets u langs uitgestrekte zandruggen die beplant zijn met eikenhakhout. Deze zandruggen horen bij het landgoed Vilsteren. Op de foto (2007) een van de monumentale bomen op het landgoed Vilsteren.

  Landgoed Vilsteren

  Landgoed Vilsteren is ruim 1035 hectare groot. Het landgoed is sinds 1850 in handen van de familie Cremers. Het dorpje Vilsteren behoort in zijn geheel tot het landgoed. De huizen en boerderijen die op het landgoed staan, zijn te herkennen aan de donkergroen-lichtgele luiken, het wapen van de familie Van Vilsteren.

  Meer informatie...
 • 13

  Station Vilsteren

  Voormalig station

  Bij de kruising tussen de weg en het spoor stond vroeger station Vilsteren. Het station deed dienst van januari 1903 tot mei 1966 op de spoorlijn Zwolle - Emmen. Vanuit Vilsteren werd vooral mijnhout vervoerd voor de mijnen in Limburg. Helaas werd het station in 1980 afgebroken.

 • 14

  Vennenberg & Rechterense Veld

  Ontginning Vennenberg

  Tijdens de grootschalige ontginningen, begin twintigste eeuw, is de monumentale eik op de Vennenberg behouden. De karakteristieke eik staat nu nog te pronken op een heuvel waarvan de omgeving voor de ontginning bestond uit vliegdennen, moeraspartijen en wilgenstruweel.

  Lees meer...

  Het Rechterense Veld

  Sssst, met een beetje geluk spot je de boompieper, gekraagde roodstaart, havik, kruisbekken en geelgors. Dieper in het bos, in de nattere gedeelten, ook vele bijzondere planten: de Bospaardenstaart en Koningsvaren. Door 't plaggen van de heide kwam het Moeraskartelblad (foto) weer in beeld.

  Welke vogels hoor je hier?

  Schaapskooi Natuurmonumenten

  In het verleden beschikten de meeste schaapskooien op de zandgronden over een potstal en kwamen verspreid voor. Ze stonden soms bij een boerderij maar vaak op grote afstand hiervan. Deze schaapskooi van Natuurmonumenten is sinds 1994 een gemeentelijke monument van Dalfsen.

  Meer informatie...

  Looizuur uit Eikenbomen

  Rechterenseveld: Wie in deze omgeving wandelt over de 'Bestikkingswal', parallel aan Dalmsholterweg, ontdekt ook vele oude eiken. Vroeger stobde en/of schilde (Eekschillers) men de eikenbast om er looizuur of tannine uit de schors te winnen. Dit werd gebruikt voor 't looien van huiden.

 • Cafe Restaurant Het Boskamp

  Voorheen stond hier een Saksische boerderij genaamd 'Starnbosch'. Sinds 1961 is hier een camping ontstaan met de naam Het Boskamp. Welkom binnen of op het terras bij het huidige 'Starnbosch camping' met horecagelegenheid. Vanaf deze locatie kunt u ook de wandelroute-app van Landschap Overijssel "Uniek Dalfsen: op avontuur (2) en de fietsroute-app "Uniek Dalfsen: Vechtgezichten" starten.

  Horeca Het Boskamp
 • 15

  Sterrenbosch Dalfsen

  Het Sterrenbosch

  Hier iets verder in het bos ligt Het Sterrenbos. In 1678 kocht de Zwolse burgemeester Jacobus Vriese van de erfgenamen van Rechteren en Millingen een deel van hun gronden, waaronder een zandverstuiving die een bedreiging vormde voor zijn land.

  Burgemeester Vriese liet twee evenwijdige ‘sticken’ aanleggen, die zich ontwikkelden tot zandwallen die behalve ‘stikken’ ook wel ‘Friesche wallen’ werden genoemd. Tussen de twee stikken liet hij een sterrenbos planten.

  Camping Starnbosch

  Exact in het lengte van de oost-as van het sterrenbos staat een Saksische boerderij. De Saksische boerderij staat er naar schatting sinds de 17e eeuw en is tevens ingetekend op de eerste kadastrale kaart van Dalfsen uit 1832.

  Sinds 1961 is hier een camping ontstaan met de naam Het Boskamp. In 1985 is de historische naam van de boerderij in ere hersteld en is de naam van de camping veranderd in camping Starnbosch.

 • Sterrebosweg - Station Dalfsen

  Ga bij FietsKnoopPunt 82 linksaf en gelijk rechts. Volg Heinoseweg richting Havezate Den Berg met de rechter/linkerbocht mee. Verderop kom je over het spoor. Stationsweg: op de P+R Station Dalfsen het eindpunt.

 • 16

  Havezate Den Berg

  Den Berg

  Landgoed Den Berg is een van de grotere landgoeden in de omgeving van Dalfsen. Over het landgoed loopt de op één na langste zichtlaan van Nederland. Van noord tot zuid is de laan meer dan 3,5 km lang.

  Meer informatie

  Eikenhakhout

  Op het landgoed is veel hakhout aanwezig. In de tijd van de eikenhakhoutproductie waren deze landgoederen dan ook grote spelers in het veld. Ab Goutbeek heeft hier een boek over geschreven: 'Eikenhakhout langs de Vecht', een boek over de geschiedenis van eikenhakhout.

 • Station Dalfsen

Colofon: Groep Vechtdal in samenwerking met Landschap Overijssel. Archieffoto's: Historische Kring Dalfsen.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?