Uniek Reestdal: tweedaagse (2)

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
22 km

Dag 2 van deze tweedaagse brengt je, in vergelijk met dag 1, door een heel ander gebied van dit unieke beeklandschap met het meanderende riviertje de Reest. Ontdek de karakteristieke, eeuwenoude buurtschappen, natuurreservaten en beleef de roerige geschiedenis van Ommerschans.

Toegankelijkheid

Merendeels goed begaanbare (bos)paden en wegen. In natte periodes drassig, pas daarop uw kleding aan!

Startpunt

B&B & Boerderijcamping Achter 't Koeienpad, Nolderweg 7, 7707 PK in Linde (Dr). Autonavigatie instellen op Nolderweg 3. Parkeer auto op het erf. OV reiziger: Lijnbus 31 rijdt tussen NS Hoogeveen / NS Ommen over Balkbrug. Stap uit bij halte Nolderweg 78. Loop naar huisnummer. 76 en neem de afslag Nolderweg. Volg deze tot 't Koeienpad. Via het doorsteekje tussen eind-/startadres, kun je er een 24 km dagwandeling van maken.

Highlights op deze route:

 • Rustpunt Achter 't Koeienpad

  Verlaat het erf naar rechts. Op splitsing links. Steek Ommerweg over. Volg het fietspad naar rechts en met de bocht mee naar links. Loop rechtdoor het Steenen Pijppad, na het wildrooster, uit. Op Meeuwenweg rechts tot voor huisnr. 22. Sla linksaf.

 • 1

  Minicamping Achter t Koeienpad

  Boerdeijcamping en B&B

  Achter de boerderij ligt een kampeerveldje tussen oude eiken en linden, met uitzicht op het boerenland. Er is op de boerderijcamping plek voor 14 caravans of tenten. Ook zijn er in de boerderij twee slaapzolders voor B&B gasten. Voor gasten en wandelaars en fietsers is er een Rustpunt op het erf.

  Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad in Nolde biedt nog meer dan alleen maar een selfservice op het erf voor (warme) drankjes. Rond de boerderij grazen brandrode koeien. Aan het boerenlandpad (omheind) kun je ze van nabij bekijken.

 • 2

  Boerderij Het Reestdal

  Vakantiewoning - Het Reestdal

  Vakantiewoning ‘Boerderij het Reestdal’ heeft een weids uitzicht en is gelegen op een particulier boerenerf. Dit gastenverblijf is geschikt voor 8 personen en heeft 4 slaapkamers en een ruime woonkamer. Bij gasten....hier gelieve niet naar binnen gluren.

  Historie buurtschap Nolde

  Nolde ligt op het laatste puntje van de stuwwal richting Zuidwolde. De es van het gehucht lag als een soort schiereiland in het beekdal van de Reest. Je ervaart daar nu maar weinig meer van omdat overal in het landschap bosjes en boomsingels verschenen vergezichten verdwenen.

  Buurtschap Nolde bestond rond 1800 uit vijf naast elkaar gelegen boerderijen met omringende esgronden (akkers). Op de lager gelegen gronden langs de Reest bevonden zich de wei- en hooilanden. Tot 1900 grotendeels in gebruik door de gemeenschappelijke heidevelden, waar schapen graasden.

 • 3

  Natuurreservaat Het Nolderveld

  Zo'n duizend jaar terug...

  Zo'n duizend jaar geleden was het Reestdal een gebied met grote veenmoerassen en dichte broekbossen. Wie goed speurt kan nog een aantal 'horsten' (zandkoppen) ontdekken. Rond 12e eeuw kwamen boeren uit het noorden naar dit gebied, op zoek naar een betere toekomst. Het Nolderveld nu, een reservaat.

 • Takkenhoogte - A38

  Waar de bocht naar rechts gaat, hier rechtuit het bos in, Takkenhoogte. Sla linksaf. Vanaf Wandelknooppunt A44 volg je de rood/oranje markeringen tot A42 en A38. Instructie A38 - De Wheem.

 • Wandelkeuzepunt A44

 • Wandelkeuzepunt A42

 • 4

  Meeuwenven

  Kokmeeuwen

  Het Meeuwenveen is een groot ven(een pingoruine) met een duidelijke ringwal die echter wel gedeeltelijk is afgegraven. Vroeger huisde er in het ven een grote kokmeeuwenkolonie waaraan het zijn naam te danken heeft. In het ven groeit veel Slangenwortel. Deze plant, familie van de Aronskelken, heeft een opvallende bloeiwijze.

  Pingo

  De naam pingo komt van het Inuktitut, de taal van de eskimo's, en betekent 'heuvel die groeit'. Een pingo is een heuvel in het landschap waaronder zich een ijslens bevindt. Pingo's bestaan daarom alleen in gebieden met een koud klimaat. Tegenwoordig vinden we deze pingo's in bijvoorbeeld Alaska en Groenland.

  Pingoruine

  Gedurende het Weichselien, 115.000 tot 10.000 jaar geleden heerste er in Nederland een toendraklimaat. Ook in Nederland kwamen toen pingo's voor. De restanten van deze pingo's vinden we nu terug in het landschap; we noemen ze pingoruïnes. Bron: Geologie van Nederland

 • 5

  Spookmeertje

  Ahh, witte wieven..

  Hier ziet u een veenplas die de mensen uit de buurt de veelzeggende naam Spookmeer gaven. Het oude verhaal wil dat je er ’s nachts de kans loopt een spookachtige gedaante uit het water te zien verrijzen die je met zijn knekelhand naar de diepten van het meer probeert te lokken... Klik op de link.

  Spookmeer op de Wildenberg

  Turf

  De plas is waarschijnlijk ontstaan doordat het water in de diep uitgestoven laagte bleef staan. Het veen dat in het ondiepe water ontstond, is door minder bijgelovige lieden als turf uit het Spookmeer gestoken.

  Goed kijken

  Meestal ligt het spookmeertje er heel rustig bij. Als je goed kijkt (en even blijft kijken, want hij duikt regelmatig onder) zie je hier regelmatig de dodaars. Een heel klein familielid van de fuut die zijn naam dankt aan zijn pluizige kontje.

 • A38 - De Wheem

  Ga bij A38 rechtsaf en loop rechtdoor tot Wandelknooppunt A39. Op de splitsing van meerdere paden het smalle, hobbelige (Kerken)pad op. Volg de markering tot A31. Steek bij de Reestkerk verkeersweg over, je komt bij A30, Bezoekerscentrum De Wheem.

 • Wandelkeuzepunt A38

 • 6

  Spannende paadjes

  Ssssssst.......

  Vind je het hier ook stil? Meneer Beuk niet hoor! Nou ja, misschien een heel klein beetje? Je hoort hier inderdaad geen auto's langs zoeven en ook van harde discomuziek heb je geen last. Toch kun je veel verschillende geluiden horen. Hoe? Ga maar eens doodstil op dit paadje staan. Luister ...

  Bomen - Struiken - Planten

  Rechts zie je een heel breed zandpad door de bomen, maar het is natuurlijk leuker om, achter elkaar in ganzenpas, het gemarkeerde pad met paarse kop te volgen. Aan dit paadje vele boomsoorten en struiken. Weet jij ook de namen? In ieder seizoen is hier iets anders te zien. Wat zie je nog meer?

  Woeste gronden

  Dit paadje is soms heuvelachtig en weet je wel waarom? Je loopt hier over de zogeheten 'woeste gronden' zoals het ongeveer vanaf de middeleeuwen (zo'n 500 jaar terug) tot 1901 er uit heeft gezien. Denk NU even alle bomen weg en kijk als voorbeeld naar 't open stukje met Struikheide. Kaal?

 • 7

  Bruggetje van Bartje

  Over de Reest

  Het kronkelige riviertje De Reest vormt over enkele tientallen kilometers de grens tussen Overijssel en Drenthe. Niet alleen heeft het Reestdal haar naam aan dit riviertje te danken, maar ook het kleinschalige landschap met de oogstrelende natuur.

  Rechte sloot?

  Diverse keren bogen de bestuurders van beide provincies zich over de vraag hoe ze van het kronkelige riviertje een rechte sloot konden maken. Dat kon natuurlijk alleen als er aan weerszijden van De Reest stukjes grond van provincie zouden wisselen. Gelukkig zijn ze daar nooit uitgekomen.

  Bartje en de bok

  Het bruggetje hier over De Reest, wordt ook wel het bruggetje van Bartje genoemd. In de vroegere TV serie Bartje probeerde het ondeugende jongetje hier een eigenwijze bok de brug te laten oversteken. Het was de slotscene van de film. Hierna trok Bartje samen met zijn bok de wijde wereld in!

 • Wandelkeuzepunt A31

 • 8

  Reestkerk

  Geschiedenis Oud-Avereest

  De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het riviertje de Reest. Tegenwoordig hoort Oud Avereest bij de plaats Balkbrug, gemeente Hardenberg.

  Parochie Oud-Avereest

  De parochie Avereest omvatte buurtschappen aan beide zijden van de Reest, zowel in Drenthe als Overijssel. Aan het begin van de 17e eeuw werd de kerk protestants. Doordat de kerk o.a. onderdak bood aan soldaten, werd het gebouw er niet beter op. Het gebouw stortte in 1635 in, maar werd vernieuwd.

  Kerk Oud-Avereest 19e eeuw

  In de 19e eeuw was er weer sprake van verval. Na veel gesteggel werd rond 1851 uiteindelijk besloten tot nieuwbouw en wel op de huidige plek. De Reestkerk van nu kreeg in 1852 een torentje. Het kerkorgel kwam later, in 1866. De boer van De Weeme was toen tevens de dominee.

  St. Vrienden van de Reestkerk

  Om de Reestkerk te behouden, is in het voorjaar van 2010 de stichting 'Vrienden van de Reestkerk' in het leven geroepen. De stichting heeft als voornaamste doel om de kerk, inmiddels een Rijksmonument, in stand te houden. In de kerk zijn van september-april ook concerten te horen.

  Concerten in de reestkerk
 • 9

  Boerderij De Wheem - Toen & Nu

  Boerderij De Wheem - Toen

  Vroeger, toen monniken het kerkje in Oud Avereest stichtten, kreeg de pastoor een boerderij met grond erbij. Dit erf werd 'De Weeme' genoemd. In de 18e/19de eeuw was De Weeme in gebruik als boerderij en herberg. Op zondag werden hier na kerktijd de laatste nieuwtjes uitgewisseld en mysteries.

  Mysterie van het zwarte paard

  De Wheem - Nu

  Boerderij De Wheem is nu ingericht als bezoekerscentrum van Landschap Overijssel. Het is een zogenaamd 'Hallenhuis'. Hij had vroeger een heel andere functie.

  Wat is een Hallenhuis?

  Bekijk je dit boerderijtype ‘Hallenhuis’ vanaf de voorkant naar achteren, dan zie je een lange zijgevel en een laag aflopend dak. Sta je binnen, dan zie je dikke balken (gebinten) op de grond staan die het dak op zijn plaats houden. Kun je ook zien of er spijkers in die balken gebruikt zijn?

  Wat betekent een Levensboom?

  Heb je al de 'levensboom' boven de voordeuren in Oud Avereest gezien? Deze witte boom, gemaakt van gietijzer, heeft een symbolische functie. Met zijn wortels in de bodem en takken gericht naar boven, kan hij worden gezien als een verbinding tussen hemel en aarde; het geeft geluk.

  Rijksmonument Oud Avereest 22

  Vroeger stonden er twee boerderijen naast elkaar, tegenover de kerk en de pastorie. De Wheem (nr 22) is nu een Rijksmonument. Voor zover bekend is deze boerderij bewoond geweest door een boerengezin tot 1967. Het pand naast de kerk was al die tijd pastorie.

 • Wandelkeuzepunt A30

 • De Wheem - Den Huizen.

  Loop richting parkeerplaats De Wheem. Je passeert bankjes, Insectenhotel en Vlindermuur. Na loopbrugje links. Graspad naar rechts langs kikkerpoel. In bosrand linksaf markering gele pijl volgen tot A32. Dan markering groene pijl tot A33 en A27.

 • Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel: Een prima startpunt voor een middagje wandelen. Bepaal bij de TOP (Toeristisch Overstap Punt) het aantal kilometers via het Wandelnetwerk Reestdal. Recente openingstijden, link.

  Bezoekerscentrum De Wheem
 • 10

  Beleef de natuur van dichtbij.

  Natuurbeleving dichtbij...

  Vaak trekken kinderen met hun begeleiders er in de natuur er niet zoveel meer op uit dan vroeger. Toen groeide je als kind veel meer op met het ritme van de natuur en haar leef omgeving. Landschap Overijssel wil mensen inspireren er meer op uit te trekken en middels creativiteit de natuur beleven.

  Speelnatuurpad Bas de Das

  Bij de poort van Bas de Das (met verstopplekken en huisjes) maken kinderen kennis met verschillende dieren in het Reestdal. In deze app kom je langs de takkenril van de Egel, een insectenmuur en een kikkerpoel. Het leefgebied van padden, salamanders en libellensoorten.

  Speelnatuurpad De Wheem

  Natuur beleven met Foodwalk?

  Een korte wandeling over de es, langs oude akkertjes en door de hooilanden van de rivier de Reest. U wandelt over terrein van Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap. Plukplekken bevinden zich in een natuurgebied. Pluk alleen voor eigen gebruik! Klik op link voor de wandelrorute-app.

  Foodwalk vanaf De Wheem
 • Wandelkeuzepunt A29

 • 11

  Boerderij Oud Avereest nr. 1

  Oud Avereest nr. 1

  Als je vanaf het fietspad naar de boerderij op Oud Avereest 1 kijkt, zie je o.a. een gebruikerstuin, een levensboom boven de voordeur, een bakhuisje en een boerin die 'onder de pannen' zit. Het grote verschil met de andere boerderijen in Oud Avereest? Deze boerderij heeft een siergevel.

  Functie van het Bakhuisje

  Sommige boerderijen hebben een klein stenen schuurtje, een zogeheten bakhuisje. Wanneer er brandhout nodig was om in zo'n bakhuisje de oven op te stoken (voor o.a. brood en koeken bakken), tja, dan moest de boer een (beuken)boom kappen en daarna het hout drogen.

  Bakoven

  Na het drogen kon het hout in de bakoven. Brood bakken was vroeger een vrouwentaak, daarom stonden de bakhuisjes vaak naast het woongedeelte. Meestal bevindt alleen de opening van de oven zich in het bakhuisje, de bakoven zelf stond buiten.

  Herken jij dit schapenras?

  Er zijn natuurlijk heel veel schapenrassen. De meest voorkomende schapen zijn de Drentse Heideschapen en de Schoonebekers. Deze laatsten grazen samen met de Schotse Hooglanders op De Wildenberg. Heb je gezien dat deze schapen een bijzondere kop hebben? Welk ras is dit?

 • 12

  Beekherstel Reestdal

  Beekherstel de Reest

  Waterschap Reest en Wieden wil met de nieuwe inrichting een aantal doelen bereiken. Het optimaliseren van de grond- en oppervlaktewaterpeilen voor de functie natuur in het beekdal. Daarbij rekeninghoudend met de aanwezige landbouw. En tevens het voorkomen van overlast tijdens hoogwatersituaties.

  Bijzonderheden Reestdal

  Het Reestdal is voor Nederlandse begrippen fysisch geografisch zeer zeldzaam, dat komt door de gaafheid van het dal. Het harmonieus samengaan van natuur en landschap in het kleinschalige beekdallandschap moet in het plan 'Water-Op-Maat project Reestdal' passen.

  Samenwerking gebiedspartners

  Het waterschap werkt samen met zijn gebiedspartners: de provincies Overijssel en Drenthe, de gemeenten Meppel, Hardenberg, Staphorst en De Wolden, LTO, Stichting Het Drentse Landschap, Landschap Overijssel en diverse maatschappelijke organisaties aan het vitaliseren van het plattelandsgebied.

  Ook de bewoners van het Reestdal zetten zich actief in om dit mooie gebied te behouden.

 • 13

  Beheerboerderij De Uilenburcht

  Wat is een Potstal?

  Je mag het boerenerf op gaan om de potstal Beheerboerderij de Uilenburcht in Rabbinge beter te bekijken. Staat het weidevee op stal (wintermaanden), ga niet te dichtbij staan! De Limousinrunderen worden ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. 's Zomers graast het vee op de wei-/hooilanden.

  Kringloop van de natuur...

  In de winter staan de koeien in de potstal en potten, tezamen met stro en koeienpoep, stalmest op. Die mest wordt, nadat Limousinrunderen in de wei gaan, verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee.

 • Wandelkeuzepunt A32

 • 14

  Buurtschap Rabbinge

  Beheerboerderij Rabbinge 4

  Het Drentse Landschap probeert de terreinen op een natuurlijke manier te beheren. Net als ‘heel lang geleden’ grazen er weer honderden runderen/schapen in de natuurgebieden, waaronder het Reestdal. Het beheer van deze gebieden wordt vanuit zogeheten beheerboerderijen gedaan.

  Beheer met eeuwenoude wetten

  Het vee graast op de weilanden in de beekdalen en op het veld. De wintervoorraad hooi komt van de nattere groenlanden. De mest wordt in de stal verzameld en later op de akkers ondergeploegd. Op de akkers wordt graan verbouwd, die vervolgens deels als krachtvervoer voor het vee wordt gebruikt.

  Het stro wordt weer in de potstal gebruikt. Als in het najaar een deel van de runderen naar de slager gaat, is de cirkel rond. Het woord 'potstal' is ontleend aan een opeenstapeling van stro en koeienpoep (oppotten van). Je ziet ook een kleinere 'potstal' onder de hooimijt, zogeheten 'Steltenberg'

  Rustpunt Rabbinge 4

  Bij sommige particulieren, vaak idyllisch gelegen in het Reestdal, kom je een bord tegen waarop RUST.NU. Je mag dan bij zo'n selfservice je eigen (warm)drinken maken en hiervoor geld in het potje doen. Soms is er ook een versnapering. De prijslijst staat in de 'koffiekast'.

 • Wandelkeuzepunt A33

 • 15

  Buurtschap Den Huizen

  Buurtschap Den Huizen

  Den Huizen dateert uit de twaalfde eeuw. In deze tijd leefden mensen en vee nauw samen onder één groot dak. Boeren vestigden zich hier op de hogere gelegen dekzandruggen aan de randen van het beekdal en vormden toen kleine, agrarische gemeenschappen; een buur(t)schap.

 • Den Huizen A27 - Visvijver

  Steek Meppelerweg over, Schapenstreek. Loop zand-/fietspad uit tot klinkerweg, De Haar. Voor Si-Es-An bij A25 linksaf. (Campinghoreca aan De Haar). Volg het Wandelknooppuntennetwerk langs A23, A22 tot A21. Sla rechtsaf. Bij Ruiterpad linksaf.

 • Wandelkeuzepunt A27

 • Wandelkeuzepunt A26

 • 16

  Historie Schapenstreek

  Betekenis 'Schapenstreek'

  Dit brede zandpad was vroeger een belangrijk verbindingspad voor de schaapsherder. Het gaat hier om een zogenaamde schapendrift of schapenstreek. Over dit pad dreef de schaapherder zijn kudde naar de heide Westerhuizingerveld.

  Oude landwegen Avereest

  De schapendrift was één van de vele oude landwegen in en rond Avereest en diende voornamelijk als verbinding tussen de boerderijen en gebruiksgronden. Dit zandpad laat nog iets van toen zien. Aan weerszijden zie je nog een greppel of hoge aarden wal die de schapen op het rechte pad moest houden.

 • Wandelkeuzepunt A25

 • 17

  Camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende gps-wandel- speur en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel starten hier. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend.

  Camping Si-Es-An

  Brasserie De Boerderij

  Brasserie 'De Boerderij' stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

 • Brasserie De Boerderij

  De oude boerderijkantine op het terrein van Camping Si-Es-An heeft een ware metamorfose ondergaan. Hedendaags van alle gemakken voorzien waardoor het mogelijk is om de bezoeker te kunnen voorzien van een kop koffie, een broodje of een ijsje, maar die ook geschikt is voor feesten en partijen. De brasserie biedt ruimte aan maximaal 120 personen. Tegelijk kunnen de gasten van de brasserie gebruik maken van de faciliteiten van de camping, zoals de speeltuin en het voetbalveld. Ook kunnen diverse activiteiten georganiseerd worden, zoals een gps-speurtocht, huifkartocht of klootschieten. Tevens startpunt van uiteenlopende wandelroute-/fietsroute- en speurroute-APPs van Landschap Overijssel.

  Brasserie De Boerderij
 • 18

  Geritsel in de struiken

  Geritsel en gekwetter

  Links en rechts van het pad bevinden zich allerlei verschillende soorten struiken, ook ter hoogte van de campings. Dat levert voedsel en schuilgelegenheid op voor allerlei vogels. Als je even oplet, beweegt er van alles en hoor je zacht gekwetter.

  Soorten

  Het zachte tikken van de roodborsten en winterkoninkjes, roepjes van allerlei mezensoorten, de alarmroep van de merels. Vaak zie je een eindje voor je op de paden troepjes vinken een kostje bij elkaar scharrelen.

 • Wandelkeuzepunt A23

 • Wandelkeuzepunt A22

 • 19

  Vipera verbindt

  Dennen op hoogte

  U loopt hier natuurgebied De Haardennen in. Het woordje 'haar' betekent hoogte en zoals u ziet staan op de armere zandgronden die iets hoger liggen inderdaad dennen. In de Haardennen heeft de afgelopen jaren het project 'Vipera verbindt' plaatsgevonden.

  Bedreigde soorten krijgen kansen

  Tijdens het project zijn heide en hoogveentjes weer met elkaar verbonden door bos te kappen. Zo is het leefgebied van bedreigde diersoorten uitgebreid. bijzondere soorten als adder (vipera), levendbarende hagedis, kamsalamander, heideblauwtje en klokjesgentiaan profiteren hiervan.

 • Wandelkeuzepunt A21

 • Visvijver - Ommerschans

  Kies op Ruiterpad eerste paadje rechts en voor de visvijver linksaf tot strandje. Klauter links omhoog en ga na voetgangerssluis rechtdoor tot bosrand, A18. Volg rechts het Wandelnetwerk door Balkbrug tot parkeerplaats in Ommerschans, U40.

 • 20

  Zandafgraving, nu visvijver

  Zandafgraving

  Voor het dempen van het kanaal De Dedemsvaart, waarover nu de dubbele verkeersweg N377 ligt, werd uit de huidige visvijver zand gehaald. Nu is het een verpacht viswater waar het goed toeven is.

  Kanaal De Dedemsvaart

  Voor 1967 zag de Zwolseweg (N377) er compleet anders uit. Toen voeren vele grote vrachtschepen, meestal geladen met turf, tussen Dedemsvaart en Hasselt over dit brede kanaal. Die moesten vaak wachten voor de brug in Balkbrug. (Archieffoto HVA)

  Hist.Ver. Avereest
 • Wandelkeuzepunt A17

 • Wandelkeuzepunt A18

 • 21

  De Dedemsvaart en tramlijn

  Stoommonsters rond 1939

  De aanleg van de tramlijn - Balkbrug / Meppel - verliep met de nodige strubbelingen. Enkele boeren stagneerden de plannen, met als gevolg dat de tramlijn ter plaatse moest worden omgeleid door de heidevelden van boeren in Oud-Avereest. Station Balkbrug was tevens postkantoor en café.

  Kanaal De Dedemsvaart

  De Dedemsvaart was de levensader van Balkbrug. Door de aanleg van het 40 km lange kanaal De Dedemsvaart tussen Hasselt en Ane ontstonden nieuwe nederzettingen aan het water. Zo ook het dorp Balkbrug met haar winkeltjes, scholen en monumentale panden van de wat rijkere mensen.

 • Wandelkeuzepunt A11

 • 22

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Historie Limiethuisjes

  Boslaan 92 laat het laatste zogeheten Limiethuisje van de kolonie Ommerschans zien, een Rijksmonument. 17 huisjes, bewoond door bewakers en hun gezinnen, die moesten voorkomen dat kolonisten konden ontsnappen. De Limiethuisjes stonden op strategische plekken( grens) in het 700 ha grote gebied.

  Rijksmonument Boslaan/Ommerweg

  Aan Boslaan 13-35 en Ommerweg 7-17 en 10-28 resteren nog een aantal zogeheten dienstwoningen voor medewerkers van Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht. Ze zijn ontworpen door gevangenisarchitect Metzelaar en gebouwd in de jaren 1910-1911. Boslaan 29,31,33,34 ontwerp Rijksgebouwendienst in 1913-1916.

  Dronkemanslaantje

  Deze naam stamt uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid. Langs deze afgelegen weg gingen dronken kolonisten, na bezoek aan het café, terug naar de kolonie. Ondanks koloniegeld, alleen te gebruiken in de Ommerschans, lukte het sommigen toch om elders aan geld te komen voor drank.

  Mysterie Dronkenmanslaantje
 • Wandelkeuzepunt U44

 • 23

  Historie Boskerk

  Historie Boskerk

  Gebouwd in 1845 voor de protestantse bewoners van de bedelaarskolonie Ommerschans. Na sluiting van de kolonie werd het tot 1997 beurtelings gebruikt door de protestantse en katholieke bewoners van TBS kliniek Veldzicht. Sinds 2007 het 'Thomashuis' , voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

  Spookpastorie

  Voor de katholieken duurde het tot 1869 voordat zij gebruik konden maken van een eigen kerk met pastorie. Het verhaal hierover staat te lezen op het bordje aan Balkerweg 75, recht tegenover de voormalige school in Ommerschans. De kolonie Ommerschans was ooit een parochie binnen parochie Avereest.

  Mysteries van het Reestdal
 • Wandelkeuzepunt U42

 • 24

  Ontwikkeling Ommerschans

  Historie Ommerschans

  Gebouwd rond 1625 ter verdediging van de Spanjaarden en in de loop van de tijd verder uitgebouwd met bastions en ravelijnen. Vanaf 1740 dient het terrein ook als munitieopslagplaats, 'Lands Magazijnen. Eind achttiende eeuw nam de militaire functie af en nu ligt het er verlaten bij.

  Hist. Vereniging Ommerschans

  Maatschappij van Weldadigheid

  Ooit was hier de toegangspoort tot de onvrije kolonie Ommerschans (1819-1890). Deze kolonie, bedoeld als straf-en bedelaarskolonie, was onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid. In 1818 opgericht door Johannes van den Bosch. Het hoofdgebouw bood plaats aan 1200 bedelaars.

  Mysterie Ommerschans ontrafeld

  Met het uitdiepen van grachten, herstel ravelijn, plaatsen van verhaalpalen en 'stepping stones' in de gracht werden projecten uit het visiedocument "het mysterie van de Ommerschans" gerealiseerd met financiële steun van de Provincie Overijssel.

 • Ommerschans - Kategerbos

  Vanaf parkeerplaats Ommerschans smal bospad in. Na dam kort links en rechts heuvel op (voormalige schanswal).Daal af via treden. Voor het water rechtsaf. Naar links over houten brug. Na circa 20 meter linksaf naar historische begraafplaats.

 • 25

  Beleef oude vesting

  Historie verdedigingsschans

  Wat begon als een geheel omsloten aarden veldschans, werd later uitgebreid met bastions, ravelijnen en bijbehorende grachten. Een deel van het verdedigingswerk is op deze plek opnieuw aangelegd. Rond 1819 is op het middenterrein het grote bedelaarsgesticht gebouwd met binnenterrein in carré-vorm.

 • Wandelkeuzepunt U40

 • 26

  Hist begraafplaats Ommerschans

  Historische begraafplaats

  De begraafplaats van bedelaarskolonie Ommerschans is in 1821 in gebruik genomen. Het voorste gedeelte is de laatste rustplaats van de ambtenaren van de kolonie, het achterste gedeelte was voor de kolonisten. De witte kruizen zijn geplaatst op de graven van overledenen van kliniek Veldzicht.

  Informatiehut Ommerschans

  Met het plaatsen van een hekwerk en informatie-hut, is het visieplan Ommerschans uitgevoerd. De realisatie is in handen van "stichting participatieproject De Ommerschans".

 • Wandelkeuzepunt U46

 • Wandelkeuzepunt U45

 • 27

  Een ravelijn

  Oude ravelijn in ere hersteld

  In ere hersteld, de oude ravelijn uit de achttiende eeuw. Deze ravelijn, een driehoekig buitenwerk van de vesting, heeft een licht oplopend vlak waarachter de manschappen beschermd stonden opgesteld en het is omgeven door een ravelijnsgracht. Trap op 't pedaal voor de geschiedenis 'Ommerschans'.

 • Wandelkeuzepunt U43

 • 28

  Oude verbindingsweg

  Oude Schansweg

  Rond 1740 vond er uitbreiding plaats van de verdedigingsschans tot een van de grotere munitieopslagplaats van Nederland. De doorgaande route van het zuiden naar het noorden van Nederland loopt nu om de schans heen. In 1832 was de oude verbindingsweg wat nu, het zandpad, Schansweg is.

 • 29

  Voormalige moestuin Veldzicht

  Tuinen Rijksopvoedingsgesticht

  Het enige overblijfsel van de voormalige tuin van het Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht is de roodstenen muur waar de fruitbomen werden langs geleid. Fruit was vroeger een luxe product en kwajongens klommen daarom ook wel eens over die muur om wat te jatten. Of het 'gestolen' goed ze ook smaakte?

 • Wandelkeuzepunt A12

 • Kategerbos - De Kruidenhoeve

  Rechtsaf door voetgangerssluis, Kategerbos. Volg de graspaden tot de keisteen 'Milan'. Naar links passeer je houten voetgangerssluis en kruist zandpad. Volg het Wandelnetwerk 'Loop van de Reest', tot aan De Kruidenhoeve. Eindpunt tweedaagse (2).

 • 30

  Landgoed Kategerbos

  Kategerbos, nieuwe natuur

  Met subsidies werd het voor boeren mogelijk gemaakt om hun landerijen terug te geven aan de natuur. Dit bos is aangeplant in 2005. De keien verwijzen naar de kleinkinderen van voormalig grondeigenaar ten Kate. Het oude cultuurbos is in beheer van Landschap Overijssel.

  Landschap Overijssel
 • Wandelkeuzepunt A35

 • 31

  Buurtschap Den Kaat

  Zandhoogte Den Kaat

  Als je kijkt naar de zijkanten van deze weg, dan zie je dat het hoger ligt dan de omgeving. Deze weg ligt namelijk op een natuurlijke zandhoogte. Dit soort zandhoogten zorgden vroeger voor een goede verbinding tussen Ommen, Balkbrug en Ommerschans richting Zuidwolde.

  Brug en Molen

  Ten noordoosten van buurtschap Den Kaat kruist deze eeuwenoude weg het riviertje de Reest. Al sinds begin 1600 was hier een brug. In de 17e eeuw stond hier ook de Katingermolen, een zogeheten 'standerdmolen'. Een van de eerste molentypen in Nederland.

 • Wandelkeuzepunt A36

 • De Kruidenhoeve

 • Rondwandeling tweedaagse (2)

  Volg je de rondwandeling van Uniek Reestdal: tweedaagse(2)? Loop dan langs boerderij rechtuit. Volg in tegenovergestelde richting 'De Loop van de Reest', een gemarkeerd pad. Na tunnel nog een kort stukje tot Nolderweg 7 in Linde (Dr).

 • 32

  Het Jodenvonder

  Vonders over de Reest

  Over de Reest ligt een aantal vonders (smalle bruggen van planken) die er vroeger voor zorgden dat de mensen aan de verschillende zijden van het grensriviertje de Reest, contact met elkaar konden hebben. Herstel van dit brugje in 1997.

  Het Jodenvonder

  De naam 'Jodenvonder' zou zijn ontstaan nadat een joodse marskramer op deze plek in de Reest verdronk. Tussen de 17e en 20e eeuw trokken deze zogenaamde 'kiepkerels' door Noord-Nederland met hun koopwaar in een mand op de rug ('kiep' is Nedersaksisch voor mand).

 • 33

  Waterberging & Hooilanden

  Wat is een waterberging?

  Je komt over een stuw en een zogenaamde afwateringssloot. Dit soort sloten zijn belangrijk voor de waterbeheersing bij de weilanden langs de wegen in het Reestdal. Nu zie je jong aangeplant bos, maar voor 2011 graasden hier nog de Limousinrunderen van Het Drentse Landschap.

  De natte hooilanden

  De hooilanden waren in het verleden belangrijk voor de gemeenschap. In de late middeleeuwen zijn de meeste hooilanden privébezit geworden, veel eerder dan de zogenaamde 'meenten' (gemeenschappelijke weilanden). Tegenwoordig worden de hooilanden beheerd door het Drentse en Overijsselse Landschap.

  Beekdallandschappen
 • 34

  Stuwwal Zuidwolde

  Suudwoldiger Rug

  Op dit punt kun je, achteromkijkend en recht voor je, goed zien dat het buurtschap Nolde hoog ligt. De es van dit gehucht lag als een soort schiereiland (kaart 1900) in het beekdal van de Reest. Je ervaart daar nu maar weinig meer van omdat overal in het landschap bosjes verschenen zijn.

  Terugtrekkende gletsjers

  De terugtrekkende gletsjers (voorlaatste ijstijd) lieten grondmorene achter in de vorm van een laag keileem van wisselende dikte met daarop smeltwaterafzettingen. De Rug van Zuidwolde ligt 16 m + NAP. Over deze rug liep een oude verbindingsweg door het Reestdal via de Ommerschans naar het Vechtdal.

  Vanaf de Middeleeuwen

  In de Middeleeuwen ontstond de nederzetting Zuidwolde te midden van uitgestrekte moerasgebieden. Op kleinere zandkoppen eromheen esgehuchten. Verandering geschiedde door de grootschalige verveningen vanaf de 17e eeuw op initiatief van de familie Van Echten. Hierdoor ontstonden nieuwe buurtschappen.

 • 35

  Korenmolen de Star

  Historie molen de Star

  De molen, aan de Koloniewijk, een zijwijk van kanaal De Dedemsvaart, is gebouwd in 1848. Vanaf de kruising Balkbrug had je zicht op de molen. Om graan te lossen kon men met een puntertje tot in de molen varen. In 1974 is de molen verplaatst naar de huidige locatie.

  Korenmolen de Star

  Het Magazijn

  Het Magazijn is oorspronkelijk gebruikt als opslagplaats voor onderhoudsmaterialen voor kanaal De Dedemsvaart, en stond dichtbij de molen. Na het dempen van het kanaal is het Magazijn verplaatst, en in 2002 naar de huidige locatie. Het Magazijn en korenmolen de Star zijn industriële monumenten.

  Hedendaagse bedrijvigheid ...

  Vrijwilligers van Molen de Star en hun vrienden houden de geschiedenis levend en regelmatig laat men van zich horen middels verschillende evenementen. Natuurlijk wordt er op de landelijke monumenten ook het een en ander georganiseerd.

  Fiets mee & Proef het Reestdal

  Landschap Overijssel organiseert Fiets mee & Proef 't Reestdal tijdens het Smaakmakersfestival (laatste weekend in september). Een prachtige (gezins) fietsroute door het Reestdal, waarin ingrediënten verzameld kunnen worden voor brood & pannenkoeken.

  Info Landschap Overijssel
Colofon: Groep Reestdal Mystiek: Piet en Tineke Poortman in samenwerking met Landschap Overijssel.
Deel deze pagina