Vecht/Reestdal: woeste gronden

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
45 km

Het Vechtdal/Reestdal: rijk aan cultuurhistorische pareltjes, verstilde plekjes, unieke uitzichtpunten, (robuuste)waterwegen en een verscheidenheid aan (oer)natuurgebieden. Je beleeft het Toen & Nu tussen Mariënberg-Beerze-Junne-Dedemsvaart-Rheeze en Oud-Bergentheim.

Toegankelijkheid

Prima toegankelijk over de (half)verharde paden en (fiets)wegen. Horeca: in Mariënberg, Beerze, Dedemsvaart, Rheeze. Ook bij de zogeheten Rustpunten.

Startpunt

Startpunt: Parkeerplaats Station Mariënberg (vrij parkeren). U volgt voor 95% het FietsrouteNetwerk Overijssel. Let op de instructies m.b.t. de juiste rijrichting! In de zomer oversteek met fietsveer mogelijk tussen FKP 64/65/66 (Rheeze/Oud-Bergentheim/Mariënberg). Reist u met de trein, huur een OV fiets bij NS. Stap bij een Verhaalpaal Vechtdal even af, beluister de bijzondere verhalen en/of bekijk de informatiepanelen!

Highlights op deze route:

 • Station Mariënberg

  Treinreiziger: bij NS kunt u, met uw OV-kaart een OV fiets huren. Rij vanaf de parkeerplaats naar de verkeersweg. Sla rechtsaf. Volg vanaf fietsknooppunt 67 de bordjes richting Beerze. Wijkt de kp route hiervan af, volg dan de instructies.

 • 1

  Geschiedenis Mariënberg

  Geschiedenis Mariënberg

  De oorsprong van het dorp Mariënberg (Nedersaksisch: Mainberg) ligt in de 14e eeuw toen de Broeders des gemeenen levens uit het klooster bij Sibculo de "Hut Mariaborch" bouwden. Deze hut vormde de basis voor hun werk in de veengebieden die toen ten oosten van het huidige dorp lagen.

  Lees meer...

  Horeca Mariënberg

  Stationshoreca Spoor 7 alleen geopend op afspraak voor groepen. Fiets richting FKP 67; Cafetaria Mainberg. Bijna (op de maand januari na) het gehele jaar geopend, ook voor een consumptie. Wees welkom op het terras of binnen!

 • Cafetaria Mainberg

  Cafetaria Mainberg: niet alleen voor een hartige snack, maar ook voor een warme of koude consumptie. Elke dag geopend van 11 tot 20 uur, maar kijk voor de aangepaste openingstijden op onze site. Gesloten in de maand januari.

  Cafetaria Mainberg
 • 2

  Brinkdorp Beerze

  Beerze: hoevezwermnederzetting

  Het dorp Beerze is een mooie en authentieke hoevezwermnederzetting (het woord zegt precies wat het is) en een typisch esdorp. Op de zwarte houten schuren zijn kenmerkende strovlechtwerken te vinden. Deze vind je ook nog stroomopwaarts in naburige dorpen langs de meanderende rivier de Vecht.

  Natuurgebied Beerze

  Het natuurgebied Beerze in de gemeente Ommen is zo bijzonder omdat hier veel landschapstypen bij elkaar komen: rivierlandschap, (stuif)duinen, essen, beschermd dorpsgezicht met kamduin, natte en droge heide, veenputten, bos en zogeheten nieuwe natuur. Elk met zijn eigenheid in flora en fauna.

  Ontginningsgeschiedenis...
 • 3

  Natuurcamping De Roos

  Natuurcamping De Roos

  Op onze sfeervolle natuurcamping met ruime plaatsen kunt u ontspannen kamperen in het prachtige rivierduin-landschap aan de Overijsselse Vecht. Ook een idyllische oude zij-arm van de Vecht loopt over de camping.

  Lees meer...

  Welkom fietsers, wandelaars!

  Langskomende wandelaars/fietsers kunnen gebruik maken van onze horeca. Geopend: mei en juni (weekenden) en juli en augustus (dagelijks). Plaats uw fiets a.u.b. in de stalling nabij de bankjes.

 • 4

  Geschiedenis Junne

  Junne en haar bewoners

  De geschiedenis van het landgoed Junne gaat terug naar de negentiende eeuw. In 1938 komt het bezit van het particuliere landgoed in handen van Nationale Nederlanden voor de som van 400.000 gulden. Enkele boerderijen en woningen in Junne en Stegeren blijven in particuliere handen.

  Lees meer...

  Buurtschap Stegeren

  Buurtschap Stegeren: de naam komt al in 1244 voor als 'boerscop Steygheren'. Het klooster Swartewater had er een boerderij. Dat werd later 'Praestink' genoemd. Rond 1500 waren de bewoners van de meeste boerderijen pachter. Vlakbij Stegeren ligt een aantal prehistorische grafheuvels uit de bronstijd.

  Lees meer...
 • 5

  De Vecht: stuw en vistrappen

  Vechtvlinder sluis Junne

  Waterschap Vechtstromen rond de plannen voor 2 sluizen in de Vecht, een bij Mariënberg en een bij Junne, af in het jaar 2019. De Vecht wordt daardoor vanaf de Duitse grens tot aan Ommen ook geheel bevaarbaar. In Junne kan dan ook een theehuis geëxploiteerd worden ten behoeve van de (vaar)recreanten.

  Lees meer...

  Stegeren: vispassage Vecht

  Een vispassage of vistrap is een waterbouwkundig kunstwerk dat tot doel heeft vissen toegang te geven tot een stuw of sluis ontoegankelijk geworden achterland. Hiervoor zijn diverse technieken, dit is afhankelijk van het soort vis dat zich in de water van de Vecht bevindt.

  Lees meer...
 • 6

  Kotermeerstal & Kunstwerk

  C I Love You (Het Konijn)

  Een kunstwerk van Albert Dedden en Paul Keizer. Dit kunstwerk van brons kent vele betekenissen en verwijzingen, onder andere naar de afgegraven turf. Op het terrein rond het kunstwerk lopen schapen.

  C I Love You - (Het Konijn)

  Zandwinningsplas

  Waar ooit de volkstuinen lagen aan de Zaaimanswijk, verscheen ruim voor het millenniumjaar 2000 een grote zandwinningsplas ten noorden van de Oostwijk (foto 1995) van ongeveer 13 ha., later Kotermeerstal genaamd. Ook op de foto: de Nieuwe Wijk met links de bebouwing Dedemsvaart Zuid.

  Recreatieplas Kotermeerstal

  Inmiddels is Kotermeerstal een fijne recreatieplas, voor o.a. zwemmen, voetballen, zeilen en picknicken met ruime speel- en zonneweiden en een breed strand. Voor de sportievelingen, een prachtig trimparcours.

  Meer over Dedemsvaart e.o.
 • Bezoek Dedemsvaartse Kalkovens

  Het Streekmuseum 'De Kalkovens' van de Hist. Ver. Avereest bezoeken? (Geopend: mei t/m okt. van 14-17 u op di, wo, do, za, zo.) Rij richting FKP 18 tot toegang (foto). Hoofdroute: ga bij FKP 26 voor het kanaal De Dedemsvaart rechts richting FKP 21.

 • Grandcafé 't Dorp

  Eigentijdse en sfeervolle horeca. Op alle dagen van de week om 10 uur geopend.

  Grand Café 't Dorp
 • 7

  Wisseling & Scheepswerf Peters

  Oorsprong Wisseling

  De karakteristieke noordzijde van de Wisseling uit 1857 is nog altijd goed herkenbaar, alhoewel de brug (recht t.o. het hoekhuis) is verdwenen. Recht t.o. de Kalkwijk, nu Julianastraat, werd een zogeheten 'wisseling' (verbreding van een kanaal) aangelegd zodat schepen elkaar konden passeren.

  Wijkend Verleden: uitgave HVA

  Scheepswerf Peters

  Tegenover de gedenknaald Baron van Dedem was ooit een scheeps(timmer)werf. In 1896 deed scheepstimmerman Hermanus Weener de werf over aan scheepsbouwmeester Johannes Gerhardus Peters. Peters was actief tot in 1965. Bij het dempen van de wijk werd de werf overgeplaatst naar Kampen.

 • 8

  Geschiedenis Dedemsvaart

  Turf

  In de omgeving van Dedemsvaart werd vroeger veel turf (gedroogd veen) gewonnen. De plaats is vernoemd naar Baron Van Dedem die een gelijknamig 40 km lang kanaal liet graven tussen Hasselt en Ane. Langs het kanaal ontstond tussen 1811 - 1820 een veenkolonie: het begin van het dorp Dedemsvaart.

  Hist. Vereniging Avereest

  Streekmuseum 'De Kalkovens'

  In Nederland waren begin 19e eeuw op ruim 100 locaties schelpkalkovens in gebruik. Na WOII ging het slechter met de ovens. Belangrijkste oorzaak was de toenemende import van goedkopere kalk uit steengroeven en de opkomst van de cementindustrie. Tegenwoordig is de kalkoven in Dedemsvaart een museum.

  Telescopische Gashouder

  De gashouder van Dedemsvaart, een zogenaamde natte telescopische gashouder, werd in 1932 gebouwd en deed dienst tot 1987. Gashouders zijn reservoirs waarin gas werd opgeslagen om later naar particulieren en bedrijven te worden getransporteerd. De gashouder doet nu dienst als Vestzaktheater.

  Streek Avereest

  Dedemsvaart behoort tot de streek Avereest, waar ook Balkbrug en Oud Avereest bij horen. Sinds de gemeentelijke fusie van 2001 hoort Avereest bij de gemeente Hardenberg.

 • Tuinbezoek Mien Ruys

  Graag de Tuinen van Mien Ruys bezoeken? Ga linksaf over het bruggetje, op de Moerheimstraat naar rechts tot de toegang. Na uw bezoek het kanaal naar links volgen tot de kruising. Ga rechtsaf over de brug en gelijk linksaf. Vervolg de hoofdroute.

 • 9

  Tuinen Mien Ruys

  Tuinen van Mien Ruys, nr. 84

  In 1888 startte Bonne Ruys in Dedemsvaart een kwekerij. Bonne’s dochter, Mien, was al jong geïnteresseerd in het ontwerpen en beplanten van tuinen met vaste planten. Tien van de dertig tuinen, aangelegd door Mien Ruys, zijn nu aangewezen als beschermd monument.

  Tuinen Mien Ruys

  Rijksmonument

  In tal van boeken beschreef Mien Ruys haar opvattingen over het ontwerpen, beplanten en onderhouden van tuinen. In een periode van ruim 70 jaar nam ze proeven die steeds weer nieuwe en interessante tuinen opleverden. Heel bekend is bijvoorbeeld het gebruik van spoorbielzen in tuinen.

  Arrangement HVA - Mien Ruys

  De prachtige Tuinen van Mien Ruys zijn geopend voor bezoek van april tot oktober. Geïnteresseerd in een cultuurhistorisch wandelarrangement in samenwerking met de Tuinen van Mien Ruys en de Historische Vereniging Avereest? Informatie via HVA (zie onderstaande link).

  Arrangement Mien Ruys en HVA
 • 10

  Monumenten Moerheimstraat (2)

  Kanaal De Dedemsvaart

  Moerheimstraat noordzijde langs kanaal de Dedemsvaart, kent meerdere Rijksmonumenten waaronder Frisia State (nr 96), gebouwd in 1853. Het bouwjaar is te zien in de stenen naast de voordeur. Het huis is prachtig gerenoveerd, inclusief de oude kerkbel. Villa Agathe Adriana (nr 90) dateert uit 1906.

  Moerheimstraat 86

  De nu witgepleisterde villa Arriërend kent een lange geschiedenis. Het is één van de oudste huizen van Dedemsvaart en stond al in 1832, bij de invoering van het kadaster, op de kaarten ingetekend. In 1879 ging dit huis over naar Berend Berends, de grootste vervener van Dedemsvaart.

 • 11

  Historie Van Haeringenstraat

  Buurtwinkels en Smederij

  De Van Haeringenstraat - voorheen 'De Neie Weg' - is in de loop der tijd flink veranderd. De boomrijke weg werd rijkelijk voorzien van winkels, uiteenlopend van buurtsuper tot smederij. De straat is nog steeds geliefd bij de bevolking. Er is jaarlijks een vrijmarkt op 30 april.

  Smederij Meerman

  Smederij Meerman, Van Haeringenstraat 7 / 7a, was niet alleen een begrip bij de inwoners van Dedemsvaart - vroeger de gemeente Avereest - maar ook daarbuiten. Benieuwd naar oud beeldmateriaal van de Van Haeringenstraat? Zie link.

  Beeldbank Hist. Ver. Avereest
 • 12

  Rustpunt Op Klompen - Spekopsw

  Rustpunt Op Klompen

  Harold & Gerdienke de Vries: Ons Rustpunt bevindt zich in een mooie en bijzondere tuin. Onze tuin is gecreëerd door mijn vader, hij heeft 20 jaar geleden een kaal weiland omgetoverd tot een natuurlijke tuin met fantasievolle bouwsels, verscholen hoekjes, bijzondere bewoners en mooie doorkijkjes.

  Rustpunt Op Klompen
 • FKP 23: bezoek Het Stoetenslag

  Wilt u de horeca op het terrein van Vakantiepark Het Stoetenslagh bezoeken? Stuur dan vanaf FKP 23 rechtsaf. Verderop linksaf het fiets/wandelpad op tot fietsenstalling. Bij de parkreceptie 't gehele jaar koffie/thee mogelijk (niet in het weekend).

 • 13

  Vakantiepark Het Stoetenslagh

  Vakantiepark Het Stoetenslagh

  Bij Vakantiepark het Stoetenslagh draait alles onder het thema strand; zowel rond de grote recreatieplas met waterglijbanen en speelmogelijkheden. Ook is er een groot indoor strand met gezellige horeca. Een prachtlocatie voor een pauze tijdens uw fiets- of wandeltocht. Geopend: april t/m oktober.

  Lees meer...
 • 14

  Colenbrandersbos

  Oorlogsmonument

  Neem even de moeite om bij het picknickbankje in het Colenbrandersbos af te stappen. Loop vanaf het fietspad (verwijzing aan de boom) het bospad op tot aan het oorlogsmonument (foto).

  Colenbrandersbos, Het Veenpad

  De langgerekte bosstrook, met een grote variatie aan vegetatie en dierenleven, kan zijn ontstaansgeschiedenis ontlenen uit een onrendabel langgerekt stuk ontginningsgrond. Het Colenbrandersbos wordt in de volksmond ook wel 'Het Veenpad' genoemd.

  Betekenis Slagenlandschap
 • 15

  Familiecamping De Belten

  Familiecamping De Belten

  Familiecamping De Belten biedt niet alleen comfort voor campinggasten, maar ook voor de fietsers en wandelaars die langskomen. Neem lekker plaats op ons zonnige terras en neem tijdens de pauze een heerlijk kopje koffie of een lekkere (snelle) lunch. Laad je weer op voor de volgende kilometers!

  Lees meer...
 • 16

  Brinkdorp Rheeze

  Monumenten aan Rheezerbrink

  Rheeze bestaat al sinds de vroege middeleeuwen. Het heeft een karakteristiek en gaaf bewaard gebleven brink, waar omheen de boerderijen van het dorp zijn gegroepeerd. Eind 1992 is een deel van de kern van Rheeze aangewezen als beschermd dorpsgezicht. In Rheeze staan meerdere rijksmonumenten.

 • 17

  Rustpunt & Somerwende

  Rustpunt Somerwende

  Gezellig dat u langs komt op de SomerWende om even een pauze te nemen op onze mooie locatie bij de Vecht, voor een lekker kopje koffie of thee om daarna met vernieuwde energie uw route te vervolgen. Ons Rustpunt is geopend van maandag tot en met zaterdag in de periode 1 maart tot 31 oktober.

  Lees meer...

  Familiebedrijf SomerWende

  Wij zijn een familiebedrijf in de dagrecreatie voor een leuk uitje voor families, bedrijven en vriendenclubjes in het Vechtdal. Informeer binnen in de boerderij naar de mogelijkheden. Maar u bent altijd van harte welkom of het nu is om uit te rusten, uw fiets op te laden of voor een leuk uitje.

  Lees meer...
 • FKP 64 - Fietsveer Vecht

  Tijdens de zomermaanden kunt u ook gebruik maken van het Fietspontje (werkt op zonnecellen) over rivier de Vecht. Sla bij FKP 64 linksaf richting 65. Na de oversteek volgt u na 65 het bordje richting 66 tot instructie Oud-Bergentheim.

 • 18

  Pontje Rheeze/Oud-Bergentheim

  Pontje Rheeze/Oud-Bergentheim

  Het is de moeite waard; niet dat het pontje Rheeze/Oud-Bergentheim snel gaat, maar daardoor kun je net iets langer genieten van de overtocht over rivier de Vecht tussen knooppunt 64/65. Op de borden staat informatie wanneer te gebruiken in de zomermaanden.

  Lees meer...
 • Vanaf Fietspontje richting 66

  Negeer afslag naar 66, stuur rechtuit langs het infopaneel Oud-Bergentheim. Blijf op Brinkweg: volg op de tweede T-splitsing Buurtweg rechts tot verkeersweg. Volg fietspad naar rechts tot de eerste oversteek in Mariënberg, instructie Stationsstraat.

 • 19

  Uitkijkheuvel Distelbelt

  Distelbelt

  Beklim de heuvel, informeer je over de omgeving en verbaas je over de ontwikkeling van de nieuw aangelegde (natte)natuur. Vanaf hier is een mooi uitzicht over de Vecht, een regenrivier. De Vecht heeft een lengte van 167 km, vanaf de bronnen bij het Duitse Darfeld tot aan het Zwartewater in Zwolle.

  Waterschapsheuvels Vechtdal
 • 20

  Uitzicht over Bergesch

  Uitzicht over Bergesch

  Een es (esch) is een kenmerkend landschapselement in het Vechtdal. Door het meanderen van de Vecht en de sterk wisselende waterstanden in de seizoenen tijdens de ijstijd werd bij elke buitenbocht tijdens hoog water zand op de oevers gespoeld, het ene moment links, dan even verder weer rechts.

  Glooiend landschap

  In de drogere perioden werden deze zandpartijen door de wind aan elkaar geblazen tot rivierduinen. Deze glooiende rivierduinen, die eeuwenlang door water en wind gevormd waren, lagen als een kralensnoer langs de beide oevers van de Vecht. Zij vormden als het ware natuurlijke dijken.

 • Oud-Bergentheim - Marienberg

  Ga op de splitsing rechtsaf langs het infopaneel Marke Oud-Bergentheim. Blijf op de Brinkweg tot T-splitsing. Sla rechtsaf tot de verkeersweg. Volg het fietspad naar rechts tot de eerste oversteek in Mariënberg, instructie Stationsstraat.

 • Stationsweg tot eindpunt

  Steek naar links verkeersweg over. Volg Tweede Elsweg tot de Stationsweg. Sla rechtsaf. Rechtdoor komt u uit bij het eindpunt Parkeerplaats Station Mariënberg.

 • Station Mariënberg

 • Restaurant De Bootsman

  Ons restaurant bevindt zich aan de N-34. Dit was de doorgaande route van Zwolle naar Emmen, in het hartje van ons mooie Overijsselse Vechtdal met al haar recreatieve en natuurlijke mogelijkheden. Vanaf onze locatie even de benen strekken? Bekijk de mogelijkheden aan gemarkeerde (korte)routes op het bord Startpunt Stegeren.

  Openingstijden restaurant
Colofon: Groep Reestdal Mystiek: Piet en Tineke Poortman in samenwerking met Landschap Overijssel.
Deel deze pagina