Verborgen schatten Steenwijk e

Kop van Overijssel

Fietsen
40 km

Woonplekken voor de paupers uit de stad, een 'stout' kasteel en 'ranja met een rietje'. Dit is nog maar een kleine greep uit de schatkist van de verborgen schatten tijdens deze historische fietsroute rondom Steenwijk.

Toegankelijkheid

Via verharde fietspaden en rustige asfaltwegen fietst u door een landelijke omgeving en passeert meerdere dorpen. De route is eenvoudig in te korten.

Startpunt

Startpunt: Café de Steen, Steenwijkerweg 155 in Willemsoord. Parkeergelegenheid aanwezig en ook horeca en toiletvoorziening. Voor openingstijden zie: www.cafedesteen.nl

Highlights op deze route:

 • Rechtsaf de Kerkhoflaan op

  Rechtsaf de Kerkhoflaan op en volg knooppunt 91

 • 1

  Gerestaureerd Koloniehuisje

  Gerestaureerd Koloniehuisje

  Willemsoord was Kolonie III van de Maatschappij van Weldadigheid, een enorm ambitieus project uit het jaar 1818 met als doel een einde te maken aan de armoede in de steden. In Drenthe, Friesland en Overijssel werden landbouwkoloniën gesticht.

  100 woningen in Willemsoord

  Op de aangekochte gronden werden in strak gelid koloniehuisjes en een boerderijtje gebouwd. Strakke rechte lanen met precies om de 100 meter een koloniehuisje. De paupers uit de steden kregen in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord de kans om een nieuw leven als boer op te bouwen.

  Begin van de verzorgingsstaat

  In de koloniën van Weldadigheid had men recht op werk, leerplicht voor de kinderen, een eigen ziekenfonds en later ook ouderenzorg, al lang voordat dit in de rest van Nederland ook gebruikelijk was. We kunnen dus ook stellen dat hier de fundamenten voor onze verzorgingsstaat is gelegd.

 • Rechtsaf KW Laan op

  Bij knooppunt 90 rechtsaf en vol daarna knooppunt 92 tot aan Wilhelminaoord

 • Rechtsaf Dwarsweg vervolgen

  Rechtsaf Dwarsweg vervolgen

 • Linksaf het Schoolpad op

  Linksaf het Schoolpad op

 • Linksaf

  Linksaf en volg knooppunt 13

 • Linksaf

  Linksaf, we verlaten de knooppuntroute

 • 2

  Rode Kerkje Westvierdeparten

  Rode Kerkje Westvierdeparten

  Het kleinste houten kerkje van Nederland. Het kleurrijke en rijk versierde kerkje aan de Westvierdeparten 11 dateert uit 1935. Deze kapel stond oorspronkelijk in Willemsoord. Het is in gebruik geweest als hervormde Evangelisatiekerk tot 1962 en daarna tot 1979 als zondagsschool.

  Atelier

  In 1980 werd de kapel gekocht door de lokale kunstschilder Rinny Siemonsma (1940-1985) die er zijn atelier van maakte. Hij verfraaide het houtsnijwerk en liet er een toren (met eikel als symbool voor vruchtbaarheid) op bouwen. Na zijn dood werd de kapel overgenomen door een recreatieondernemer.

 • Theeschenkerij 't Skoallehus

  De theeschenkerij heeft een ruim assortiment aan thee, koffie en andere (fris)dranken, gebak, koek, broodjes en ambachtelijk ijs van boerderij 'de Saks'. In de winter bent u welkom voor warme chocolademelk bij de houtkachel. Tevens oplaadpunt voor elektrische fietsen.

  http://www.skoallehus.com/
 • Houd rechts aan

  Vervolg de weg, houd rechts aan en over ongeveer 150 meter rechtsaf richting knooppunt 85

 • Linksaf

  Linksaf de Pepergaweg op richting Knooppunt 81 en 22

 • 3

  Pieter Stuyvesant

  Pieter Stuyvesant

  Pieter Stuyvesant werd geboren in Peperga (circa 1611) en overleed in Nieuw Amsterdam (nu New York) in 1672. Als domineezoon studeerde hij aan de Universiteit van Franeker, maar in 1635 vertrok Stuyvesant naar Amsterdam en trad in dienst bij de West-Indische Compagnie als koopman.

  Pieter Poot

  In 1639 werd Stuyvesant geplaatst op Curacao. Als directeur van deze kolonie voerde hij het bevel over Aruba, Bonaire en Curacao. Tijdens een gevecht met de Spanjaarden verloor hij een been. Omdat hij voor de rest van zijn leven een houten been droeg, werd zijn bijnaam 'Pieter Poot'.

  New York

  In 1645 werd Pieter Stuyvesant benoemd tot Gouverneur Generaal van Nieuw Amsterdam. Tijdend de oorlog tegen de Engelsen in 1664 werd Stuyvesant door de inwoners van Nieuw Amsterdam gedwongen om de kolonie aan de Engelsen te geven. Nieuw Amsterdam werd New York, genoemd naar het Engelse York.

  Nieuw Amsterdam

  'Stuyvesant Street' is naar hem vernoemd en is één van de oudste straten van New York. Ook 'Stuyvesant High School' en 'Stuyvesant Middle School' zijn naar hem vernoemd. 'Stuyvesant Town' heet het hedendaagse sociale woningcomplex in Manhattan op de plek van zijn voormalige boerderij.

 • 4

  Kasteel Stoutenburgh

  Kasteel Stoutenburgh

  Aan de Markeweg bouwt Gregorius Halman sinds 1990 aan het kasteel Stoutenburght. Het bouwwerk mag maximaal 27 m hoog worden. Het is vernoemd naar Toutenburgh, de middeleeuwse kasteelkazerne in het Land van Vollenhove rond 1500, waarvan enkel nog een ruïne rest.

  Stout..

  De S voor Toutenburght geeft aan dat het geheel een beetje 'stout' is, aldus Halman. Het kasteel wordt gebouwd van oude bouwmaterialen zoals bakstenen. Halman laat zich inspireren door de Romaanse bouwkunst. Het is een monumentaal verzet tegen schuren van damwand en functionele nieuwbouw.

 • Rechtdoor

  Rechtdoor en verlaat de knooppunt route.

 • 5

  Middeleeuwse Heuvel

  Middeleeuwse Heuvel

  De eerste inwoners van Blesdijke (vanaf 1384 duikt deze naam op in de geschiedenis) hebben zich destijds waarschijnlijk op deze plek gesetteld. Slechte leefomstandigheden door wateroverlast maakten het noodzakelijk om de kerk op een gegeven moment te verplaatsen naar de plek iets verderop links.

  Bescherming van de doden

  Hoewel de kerk buiten bedrijf is gesteld en dienst doet als buurthuis, heeft de het gebouw zijn middeleeuwse karakter weten te behouden. Dit is vooral te zien aan de vorm van de nog bestaande wal en de gracht waardoor het kerkhof werd omgeven om de doden te beschermen.

 • Linksaf

  Linksaf de Westerdallaan / Sportlaan op en vervolg de weg tot de T splisting (Hooiweg)

 • Linksaf Hooiweg op

  Linksaf de Hooiweg op

 • Rechts aanhouden

  Rechts aanhouden

 • Rechtsaf

  Rechtsaf Gheerdinge op

 • 6

  Stuwwal

  Stuwwal uit de IJstijd

  Het glooiende landschap rondom u is een direct gevolg van de voorlaatste ijstijd. Het begon allemaal zo’n 120.000 jaar geleden. Toen stuwden reusachtige gletsjers (hier lag een ijslaag van 400 meter dik) als bulldozers het uit Scandinavië meegebrachte keileem op tot langgerekte heuvelrijen.

  Zwerfstenen

  De gletsjers namen ook grote zwerfstenen mee, hieraan dankt Steenwijk (en dus ook Steenwijkerwold) haar naam. Toen de enorme ijsmassa smolt, vormde zich langzaamaan het grootste aangesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa, het huidige Nationaal Park Weerribben-Wieden (met o.a.Giethoorn).

 • Rechtsaf

  Rechtsaf de Voshoek op

 • Linksaf

  Op knooppunt 23 linkaf en over een paar honderd meter gelijk weer rechts Gelderingen op

 • 7

  De Voorzienigheid

  Steenwijkerwold

  Steenwijkerwold is ontstaan uit drie nederzettingen: Kerkbuurt, Gelderingen en Thij. Bekijk het informatiebord om alles te weten te komen over de fascinerende geschiedenis van dit gebied.

  Zuster Sophie

  Sophie van Kleef, het fotomodel dat in de jaren '60 van de vorige eeuw vooral beroemd werd van het liedje 'Zij dronk ranja met een rietje' van zanger Johnny Lion. In 1991 kocht ze de kloosterkapel in Steenwijkerwold en zo kwam een langgekoesterde wens van haar in vervulling: een galerie.

 • Linksaf

  Midden in Steenwijkerwold, linksaf de Oldemarktseweg op en alsmaar rechtdoor, over de Marijenkampen terug naar Willemsoord / Café de Steen (ri. Knooppunt 91)

 • Café de Steen

  In 1882 kreeg de voormalige woning van de directeur van het fabriekswezen van de Kolonie III Willemsoord van de Maatschappij van Weldadigheid de bestemming 'eenvoudig koffiehuis en taveerne'. Sindsdien is het altijd een café gebleven en beroemd om haar gehaktbal, de 'Telegraaf Gouden Gehaktbal' of wel de lekkerste van Nederland.

  http://www.cafedesteen.nl
Colofon: Deze route is gemaakt door Arjan Stroeve van Café de Steen en de familie Vuist van Camping de Houtwal uit Paasloo.
Deel deze pagina