Wijnwandeling Reestdal

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
10 km

Westerhuizingerveld-De Stapel: Sinds de ontginning, begin 20e eeuw, is in dit gebied veel veranderd. Van de oergronden in het Reestdal tot de wijngaard anno nu. Wijnwandelpad: rondwandeling over privéterrein is mogelijk op ma, di, wo, do en za van 10-16u. De start is bij het gebouw 'Wijnbar'.

Toegankelijkheid

Route merendeels gemarkeerd over zand-/gras-/bospad en weg. Hooilandenpad De Stapel: bij nat weer drassig. Route 12km: mogelijk bij WKP 11 in Drenthe.

Startpunt

Startpunt is Reestlandhoeve Wijngoed I Zorghoeve, Hoofdweg 21, 7707 RB Balkbrug. Volg de aanwijzer parkeerweide. Let op: gesloten op vrijdag en zondag (privéterrein). Alternatief startpunt (vrijdag / zondag): Parkeerplaats Infocentrum 't Ende van Het Drentse Landschap. Dan een geheel gemarkeerde route (pijl: bruin en rood). Let op: bij beide startlocaties geen OV-aansluiting op de route.

Highlights op deze route:

 • Wijngoed 'de Reestlandhoeve'

  Loop het erf af, volg naar rechts de betonweg (Hoofdweg) circa 500m tot na huisnr. 34 (links). Sla rechtsaf. Volg boerenlandpad tot de eerste kruising, instructie Wandelnetwerk Reestdal.

 • 1

  Wijngoed 'de Reestlandhoeve'

  Biodynamische teelt

  In 2003 is de Reestlandhoeve begonnen met de aanplant van deze wijngaard die nu een oppervlakte van 3 ha beslaat. De grond in het Reestdal leent zich goed voor druiventeelt. Zo zit er 'ijzeroer' in de zanderige en waterdoorlatende bodem.

  De druiven worden zoveel mogelijk biologisch en biodynamisch geteeld. Om de druivengroei te stimuleren, en ziektes te voorkomen, wordt gewerkt met homeopathische middelen, compostthee en mineralen. Dit geeft deze wijn uit het Reestdal een bijzondere, eigen smaak en bouquet.

  Druivenrassen

  Op de Reestlandhoeve worden verschillende druivenrassen geteeld, zoals de Regent, Solaris, Johanniter en Muscat-Blue. De Regentdruif zit in wijnen als 'Reestlander Parel' en 'Reestlander Rosé'. In de 'Reestlander Wit' zijn de Solaris- en Johanniterdruiven gebruikt.

  Wijnstokken leasen?

  Op de Reestlandhoeve is het mogelijk om wijnstokken te 'leasen'. Dus heb je altijd al wijnboer of boerin willen worden? Dan is dit je kans. Vraag naar de mogelijkheden.

  Meer weten?

  Over de druiventeelt of het leasen van wijnstokken vragen? Stap na de wandeling eens binnen. NB: alleen mogelijk tijdens de openingstijden maandag, donderdag en zaterdag. Kom je met een groep(je), bespreek dan vooraf het wijnwandelarrangement. (ook inclusief lunchpakket)

  Lees meer...
 • Wandelnetwerk Reestdal

  Ga op kruising links. Volg de sloot tot het wandelknooppunt A51. Loop naar rechts. Let op: Volg deze markeringen: rode pijl (Ov) gaat later over in bruin (Dr). Lees ook de (i)nstructies voor de juiste looprichting. Bij WKP 11: route 12km.

 • 2

  Water toe- en afvoer

  Water toe- en afvoer

  In het begin van de twintigste eeuw lag tussen Balkbrug en Meppel nog een uitgestrekt heideveld. Vanaf 1919 is er meer dan 1.500 hectare woeste grond in cultuur gebracht. Waterschap Het Westerhuizingerveld speelde daarin een belangrijke rol. Deze afwateringssloot werd in 2000 aangelegd.

  Vruchtbare grond

  De ontginning (rond 1930) is door het Waterschap Westerhuizingerveld, in samenwerking met de sociale werkvoorziening, uitgevoerd. Na de drooglegging ontstond vruchtbare grond voor landbouw, het melkvee kan er grazen en wordt er o.a. graan verbouwd. Maar de grondwaterstanden blijven onder aandacht.

 • Wandelkeuzepunt A51

 • 3

  Orchidee & natte hooilanden

  Orchidee van het Reestdal

  De zogeheten (natte) hooilanden in het stroomdal van de Reest staan bekend als groeiplaats voor zeldzame moerasplanten, zoals grote pimpernel, noordse zegge, stijf struisriet en draadrus. Het Overijsselse gemarkeerde graspad (pijl: rood en bruin) kan in een natte periode drassig zijn.

  Door het natuurbeheer, gericht op 'verschraling' van de grond, komt het zeldzame moeraskartelblad hier steeds meer voor. Tijdens de bloeitijd kan het veld prachtig paars kleuren. Daarom noemen we het moeraskartelblad ook wel de 'orchidee van het Reestdal'; de echte orchidee zie je hier zelden.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt 13

 • 4

  De Reest & Ooievaars

  Grensriviertje de Reest

  De Reest vormt tussen De Tippe, ten noorden van Dedemsvaart, en Meppel circa 35 km de natuurlijke grens tussen de provincies Overijssel en Drenthe. Het (kwel)water kleurt hier soms roestbruin doordat het stijgende water ijzerhoudende deeltjes mee naar boven neemt.

  Lees meer...

  Ooievaar

  Rond de Reest zijn tijdens het broedseizoen veel ooievaars aan het foerageren. Er staan hier veel broedpalen, maar van nature nestelt de ooievaar in een boom.

  Lees meer...
 • 5

  Oude hoeve 't Ende

  Oude hoeve 't Ende

  Hoeve 't Ende bevindt zich aan de rand van het gehucht De Stapel en is sinds 1997 in bezit van Het Drentse Landschap. De boerderij is in oude luister hersteld. In de prachtig aangelegde voortuin staat een monumentale beuk, in de voorgaande eeuwen het symbool van welvaart.

  Lees meer...
 • Informatiecentrum 't Ende

  Informatiecentrum 't Ende van Het Drentse Landschap bezoeken of hier starten? Achter de privéboerderij, in de staart, toegang tot jaarlijkse wisselende expositie (onbemand). (Ver)Volg het wandelnetwerk (pijl: bruin) tot instructie Stapelerveld.

 • Stapelerveld - rondwandeling

  Stapelerweg, knooppunt 12: rechtuit richting 11. Rondwandeling 'Slag' is gemarkeerd (pijl: bruin). Beeldenatelier Wildschutserve bezoeken? Loop circa 400m naar links tot toegang (oranje lijn). Atelier is beperkt geopend, raadpleeg vooraf de website.

 • Wandelkeuzepunt 12

 • 6

  Beeldenatelier Wildschutserve

  Historie Wildschutsarve

  'Wildschutserve' kent een rijk verleden. De oudste vermelding van een boerderij op deze plek is in de 16e eeuw. Het heette toen 'Wildschutsarve' en werd door Scholtes Albert van Kuick (ca 1672-1701) bewoond. In 1933 werd de boerderij verplaatst vanaf overkant van de weg naar huidige locatie.

  Beeldenatelier Wildschutserve

  Beeldend kunstenaar Bert Denneman en Olga de Lange hebben hun atelier in de voormalige boerderij ‘Wildschutserve’. Bij mooi weer is, naast het atelier, ook de theetuin open. Klik op link voor de actuele openingstijden.

  Beeldenatelier & Theetuin

  Schaapskooi De Stapel

  De Stapel was het enige buurtschap langs het grensriviertje de Reest dat een eigen schaapskudde had. Een deel van de veestal stond toen op het tracé van wat nu de Stapelerweg is. Blijkbaar een mooie reden om de boerderij, toen nog aan de overkant, af te breken en 50 meter te verplaatsen.

  Hergebruik

  De verplaatste boerderij (steenlegging 1933) werd een flinke maat groter, want het ging de familie voor de wind. Het waren succesvolle rundveefokkers. Vele materialen zijn hergebruikt tot een modern jasje: o.a. gebinten (17e eeuw), plankendeuren (18e eeuw), ramen/deuren (19e eeuw).

 • Na 't klaphekje verder lopen

  Loop na het klaphekje over het graspad verder. De te bewandelen smalle (gras-)bospaden zijn volledig gemarkeerd tot knooppunt 11.

 • 7

  Langgerekt stukje bos

  Bos

  Het langgerekt, smal stuk bos, een 'slag', wordt beheerd door Het Drentse landschap. Zo'n smal stuk grond was in de voorgaande eeuw niet rendabel genoeg om te bebouwen. Nu is het een gemengd bos waar in de zomer grote varens groeien; liefhebbers van veengronden.

 • Knooppunt 11: keuze 10 / 12 km

  Hoofdroute 10 km: op fietspad rechtsaf tot (i) Vonder / weilandpad / Reest. Route 12 km (oranje lijn): op fietspad linksaf richting 10 en 50. Volg het wandelnetwerk (pijl: bruin en rood) tot instructie Groot Oever 7.

 • Wandelkeuzepunt 11

 • Vonder / weilandpad / Reest

  Verlaat het fietspad naar links. Na de vonder rechtuit over het grasland. Volg verderop de markering (pijl: bruin) links-rechts-rechtuit tot (i) De Schuur.

 • De Schuur

  Je verlaat rechtuit het gemarkeerde pad. Bewandel de asfaltweg naar links. Ga voor het bord De Schuur rechtsaf. Je komt langs de expositieruimte van Maarten en Annelies 't Hart. Loop het pad uit tot kruising. Lees instructie Wijngaard - De Stapel.

 • 8

  Expositieruimte De Schuur

  Expositieruimte 'De Schuur'

  'De Schuur' is de expositieruimte van Maarten en Annelies 't Hart. Tijdens de kunstroute 'Ateliers in bedrijf' (in mei/juni) is de expositieruimte geopend op vrijdag en zaterdag van 11.00-17.00 uur. In andere maanden alleen bezoek op afspraak. Raadpleeg vooraf de openingstijden !

  Meer informatie...

  Maarten 't Hart

  Maarten heeft zich gespecialiseerd in oude architectuur zoals kerken en kastelen uit vooral Nederland en Frankrijk. Ook schildert en tekent hij landschappen en stillevens. Hij maakt o.a. gebruik van oude technieken die teruggaan tot de 17e eeuw.

  Annelies 't Hart

  Annelies maakt stillevens en bloemencomposities. Door het gebruik van een scherp potlood en fijnkorrelig papier en door zeer gedetailleerd te werken, komen miniaturen tot stand die aan litho’s doen denken. De afgebeelde bloemen en vruchten zijn vaak in de onmiddellijke omgeving verzameld.

 • Wijngaard - De Stapel (start)

  Wijnwandeling 10 km; Wandel rechtdoor terug naar De Reestlandhoeve, het eindpunt. Wandelaars Startpunt De Stapel, rechtsaf: Volg markering (pijl: rood) tot de parkeerplaats 't Ende in De Stapel, eindpunt wijnwandeling.

 • De Reestlandhoeve

 • Wandelkeuzepunt 10

 • Wandelkeuzepunt A50

 • Restaurant Poortman

  Restaurant Poortman: voor koffie, thee, lunch of diner.

  Café-Restaurant Poortman
 • 9

  Buurtschap Bloemberg

  Historie Bloemberg

  Vanaf de 10e eeuw kwam het gebied rond Fort in handen van de bisschop van Utrecht. In de 14e eeuw kwam er meer belangstelling voor het gebied ten zuidwesten van Zuidwolde. Omstreeks 1708 werd het buurtschap Bazuin van moedermarke Drogt afgescheiden...

  ... De markegronden van Bloemberg werden opgedeeld in Bloemberg, Pieperij en Rabbinge. Begin 19e eeuw werd vanuit Veeningen begonnen met de afgraving van het veen. Bron: Wandelgids Fort, uitgave Streekbelang Fort e.o.

  Oudste boerderij Bloemberg

  Tramlijn Balkbrug-Meppel

  De moeder van de eigenaar van café Poortman is op deze plaats geboren en getogen. In haar jeugd was er nog de tram, waar nu het fietspad ligt. Die leverde veel klanten op; mensen uit Fort stapten bijvoorbeeld hier op. 'Moeder vertelde wel', zegt (wijlen) Ria Donker, 'dat ze als kinder meeliften'.

  Bron: Een gedeelte uit 't Olde Karspel', kwartaalblad van de Historische Vereniging De Wijk-Koekange, en in Mandielig van de oudheidkamer Zuidwolde. Naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van Café Poortman in het jaar 2000.

  Oudheidkamer Zuidwolde
 • Groot Oever No 7

  Voor Groot Oever no.7 rechts/links langs woonhuis. (Markering gaat links.) Loop het lange graspad uit. Sla rechtsaf (pijl: rood). Bewandel het zandpad tot (I) 'Eindpunt Wijngaard - De Stapel'.

 • 10

  Voormalige trambaan

  Geschiedenis tramremise

  Nu moeilijk voor te stellen, maar vanaf 1905 was er een tramlijntje in gebruik van de spoorwegmaatschappij 'Meppel-Balkbrug NV'. Nu rest er nog een smalle bosstrook (foto) ter herinnering. De tram, voor goederen en passagiers, kwam ook over het grensriviertje de Reest en langs café Poortman.

  Lees meer...

  Aanleg tramlijn, boze boeren

  Bij de aanleg van de tramlijn Meppel-Balkbrug stuitte de spoorwegmaatschappij op enkele boeren uit Lutten-Oever die niet genegen waren de 'stoommonsters' over hun grondgebied te laten rijden. De tramlijn moest toen ter plaatse moest worden omgeleid door de heidevelden van Oud-Avereest.

  De boeren kregen in ruil voor het afstaan van hun heidegronden een eigen wachthuisje. Na buurtschap Groot-Oever boog de tramlijn noordwaarts van de weg af, om daarna de weg naar IJhorst te kruisen. Mensen die vanuit Dedemsvaart per tram naar Meppel wilden, moesten overstappen op station Balkbrug.

  Lees meer...
 • Startpunt Wijngaard/De Stapel

  Blijf de sloot volgen tot schuurtje met rood dak. Sla linksaf. Wandel terug naar eindpunt De Reestlandhoeve. Wandelaars startpunt De Stapel: Vervolg de markering (pijl: rood en/of bruin) tot op de parkeerplaats 't Ende, eindpunt wijnwandeling

Colofon: Deze route is ontwikkeld door Wijngoed de Reestlandhoeve (John, Wilma en Bas Huisman) i.s.m. de groep Reestdal.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?