Zandstuve

Noord Twente

Paardrijden
10 km

De route gaat in en om de Zandstuve met uitstapjes naar Mageleres en Linderflier.

Toegankelijkheid

Enkele kilometers zijn verhard, het overgrote deel gaat over zandwegen.

Startpunt

U kunt starten bij de manege van De Bosruiters, Ruiterpad 1, 7683 RB Den Ham

Highlights op deze route:

 • Start: Manege

 • 1

  Berghoeve Brouwerij

  Ambachtelijke bierbrouwerij

  Van boerderij naar brouwerij.... Berghoeve Brouwerij is een ambachtelijke bierbrouwerij waar je terecht kunt voor rondleidingen en proeverijen (op afspraak !). Deze lokale bieren met prachtige namen zijn op diverse locaties in Nederland te koop. Raadpleeg de website.

  Berghoeve Bierbrouwerij

  Vuurdoop & Verre Vriend

  Berghoeve Brouwerij is gestart op 1 januari 2010 en in de zomer van dat jaar zijn de eerste ambachtelijk gebrouwen bieren op de markt gekomen. Het eerste bier kreeg de passende naam ´Vuurdoop´. De andere biernamen, zoals 'Verre Vriend' spreken ook zeer tot de verbeelding.

  Bierbrouwen

  Bierbrouwproces: graankorrels laten kiemen, drogen (eesten), verkregen mout wordt geplet (schroten), en met water tot pap gemaakt (het beslag), dat wordt verhit, gefilterd tot wort, gekookt met hop, afgekoeld aan het gisten gebracht. Variaties: andere granen, duur van eesten, gagel ipv hop.

  Een biertype waarbij speciaal veel hop wordt gebruikt is India Pale Ale. Voorheen werd dat sterk gehopt om het houdbaar te maken voor de lange reis per schip naar India. Vanouds werd hop verbouwd daar waar er brouwerijen waren. Het Drentse Peize stond van de 16e tot de 18e eeuw bekend als hopdorp.

 • 2

  Uitzicht over de Mageleresch

  Uitzicht over de Mageleresch

  Magele is een oude buurtschap bij Den Ham. Hier ligt de Mageleresch, een karakteristieke hoog gelegen akker, waar nog authentieke zandpaden doorheen lopen. Het hoogste punt van de Mageleresch is 19m boven N.A.P.

  Gerst voor het bier

  Ontkiemende gerstkorrels (gerstemout) vormen de belangrijkste grondstof voor de productie van bier. Van alle granen kan mout worden gemaakt, maar zomergerst wordt tegenwoordig het meest gebruikt voor het brouwen van bier. Op deze es staat nu mais. Gerst zou mooi zijn voor de lokale brouwerijen.

 • 3

  Joodse begraafplaats

  Joodse begraafplaats

  Boven op de es ligt, sinds 1840, de Joodse begraafplaats.

 • 4

  Joodse begraafplaats

  Joodse begraafplaats

  De nieuwe Joodse begraafplaats aan de Vroomshoopseweg is landelijk gelegen aan de doorgaande weg N341, en gesticht in 1868. De oudste grafsteen van de in totaal vijf stamt inderdaad uit dat jaar. Twee grafschriften zijn in het Hebreeuws, twee in het Nederlands en één is tweetalig.

 • 5

  Partycentrum Zandstuve

  Partycentrum Zandstuve

  Partycentrum de Zandstuve ligt verscholen in het groen, op een steenworp afstand van Ommen, Vriezenveen, Wierden, Hellendoorn en Rijssen. Dichtbij het Brinkdorp Den Ham, in de mooie coulissen van Twente. Het heeft zijn naam te danken aan het aangrenzende Zandstuvebos van het Overijsselslandschap.

 • 6

  Dennenhof

  Gemeentelijke begraafplaats

  Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw wordt hier begraven. Enkele jaren geleden is hier een klok gebouwd, die tijdens iedere begrafenisplechtigheid geluid wordt.

 • 7

  Tennisvereniging De Bosbaan

  Tennisvereniging De Bosbaan

  Tennisvereniging De Bosbaan Vroomshoop, opgericht in 1972, beschikt over een zestal schitterend gravelbanen. Het clubhuis is verhoogd aangelegd met een fraai terras en biedt vrij uitzicht op de banen. Het is van 3 kanten ingesloten in het Zandstuvebos en heeft ruime parkeer gelegenheid.

 • 8

  Sportvelden De Boshoek

  Sortpark De Bosrand

  Sportpark De Bosrand wordt door voetbalclub De Boys en Sportlust bespeeld. Ook de korfbalvereniging Top maakt gebruik van deze accommodatie. Op foto voetballers en korfballers in actie. Het park is bereikbaar via de Flierdijk.

 • 9

  Het Linderflier

  Landbouw gebied

  Het Linderflier is in principe het beste geschikt als weidegrond. Natte omstandigheden en minder doorlatende vette bodem maakt het voor akkerbouw onaantrekkelijk. Het wordt zuidelijk begrenst door de Linderbeek en noordelijk door de Zandstuve.

 • 10

  Zandstuve

  Manege "DE Bosruiters"

  De Bosruiters hebben hier hun accommodatie. De buitenvelden zijn geschikt voor concoursen. De club bestaat uit ruiters/amazone's, Pony ruiters/amazone's, een menafdeling en Western afdeling. Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig. De foto met amazone werd gemaakt door Jeroen Spoolder.

  Diverse ruiteractiviteiten

 • Eind: Manege

Colofon: Deze route is gemaakt door Jan Kolkman van De Bosruiters.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?