Zuidwest-Drenthe: Beleef het.

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
36 km

Grensoverschrijdende (gezins)route: Een pareltje in het dal van de Reest met idyllisch gelegen theetuin of terras. Het is en op en top genieten rond de hoogveenbeek de Reest met haar karakteristieke oude buurtschappen. Stap regelmatig even af en beleef de schoonheid van Drenthe en Overijssel.

Toegankelijkheid

Goed begaanbare (half)verharde (gras/bos)paden en (fiets)wegen. Merendeels langs knooppunten van het fietsroutenetwerk van Overijssel en Drenthe.

Startpunt

Startpunt: Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Volg de bordjes parkeren naar de parkeerplaats achter de boerderij. Let op: Niet alle (zomer)terrassen zijn het gehele jaar geopend. Let ook op de instructies voor de juiste fietsrichting en/of tips voor een alternatieve route. (Oranje lijn.)

Highlights op deze route:

 • Zuidwest Drenthe: beleef het

  Start bij boerderij De Wheem van Landschap Overijssel. Volg het fietspad naar rechts, Reestkerk staat links. Alternatieve route (oranje lijn). Volg de fietsbordjes van het fietsroutenetwerk naar 15, 16 richting 17 tot instructie Rustpunt Koeienpad.

 • 1

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum 'De Wheem' van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Reestdal havermout-appeltaart

  Een specialiteit van De Wheem is de overheerlijke havermout-appeltaart, bekend onder de naam 'Reestdalkoek'. Eén van de overheerlijke streekproducten in het Reestdal.

  Speelnatuur

  Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Regelmatig zijn er bij De Wheem leuke (kinder) activiteiten!

  Openingstijden De Wheem
 • 2

  Reestkerk in Oud Avereest

  Geschiedenis Oud-Avereest

  De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het riviertje de Reest. Tegenwoordig hoort Oud Avereest bij de plaats Balkbrug, gemeente Hardenberg.

  Parochie Oud-Avereest

  De parochie Avereest omvatte buurtschappen aan beide zijden van de Reest, zowel in Drenthe als Overijssel. Aan het begin van de 17e eeuw werd de kerk protestants. Doordat de kerk o.a. onderdak bood aan soldaten, werd het gebouw er niet beter op. Het gebouw stortte in 1635 in, maar werd vernieuwd.

  Kerk Oud-Avereest 19e eeuw

  Na een periode van veel gesteggel, werd rond 1851 uiteindelijk besloten tot nieuwbouw en wel op de huidige plek. De Reestkerk van nu kreeg in 1852 een torentje. Het kerkorgel kwam in 1866. De boer van De Weeme, nu het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel, was toen ook tevens de dominee.

  St. Vrienden van de Reestkerk

  De stichting 'Vrienden van de Reestkerk' heeft als voornaamste doel om de kerk, een rijksmonument, op een passende wijze te exploiteren. Waaronder SKOA-concerten (september t/m april op een zondagmiddag). Wisselende exposities (elke zondagmiddag) in de ontvangstruimte grenzend aan de Reestkerk.

  Reestkerk: concert / expositie
 • Alternatieve route: campings

  Sla rechtsaf, Nieuwe Dijk. (Oranje lijn.) Hoofdroute gaat rechtdoor richting 15. Ga bij De Haar linksaf. Bezoek camping 't Reestdal of Si-Es-An. Volg het vrijliggende fietspad Schapenstreek tot Meppelerweg. Vervolg rechts de hoofdroute richting 15.

 • 3

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Camping 't Reestdal heeft een leuke speeltuin naast horeca Proefkamer Het Reestdal. Liever het stoere werk? Maak dan kennis met 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen en de trailruns van Landschap Overijssel. Download hiervoor de app 'Fietsen in Overijssel'.

  Camping 't Reestdal Reestdal Outdoor Trailruns Landschap Overijssel
 • 4

  Camping Si-Es-An

  Over camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende (gps)wandel- speur- en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend. Klik op de link over de recente openingstijden.

  Brasserie De Boerderij

  Historie campingboerderij

  Brasserie 'De Boerderij' staat in het hart van de camping en stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

  Subsidieproject happy bee

  Natuurbeleving is een kernwaarde van de toeristische ervaring. Samen met camping Rheezerwold in Heemserveen hebben wij i.s.m. Landschap Overijssel en het waterschap Drents Overijsselse delta de kwaliteiten van de omgeving op een speelse en spannende wijze onder de aandacht gebracht in 2020.

  Lees meer over dit project
 • Lunchroom bakkerij Oegema

  Lunchroom bakkerij Oegema: voor koffie, thee, gebak en/of eenvoudige lunch. Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur. Op zaterdag: 8 tot 16 uur.

  Lees meer over de bakkerij
 • 5

  Buurtschap Den Kaat

  Zandhoogte Den Kaat

  Als je kijkt naar de zijkanten van deze weg, dan zie je dat het hoger ligt dan de omgeving. Deze weg ligt namelijk op een natuurlijke zandhoogte. Dit soort zandhoogten zorgden vroeger voor een goede verbinding tussen Ommen, Balkbrug en Ommerschans richting Zuidwolde...

  Werner ten Kate vertelt meer

  Brug en Molen

  Ten noordoosten van buurtschap Den Kaat kruist deze eeuwenoude weg het riviertje de Reest. Al sinds begin 1600 was hier een brug. In de 17e eeuw stond hier ook de Katingermolen, een zogeheten 'standerdmolen'. Een van de eerste molentypen in Nederland.

 • Nieuwedijk: vervolg Ommerweg

  Negeer afslag links richting 17. Let op: blijf op het fietspad langs Ommerweg tot het bordje Steenen Pijppad. Lees instructie Alternatieve route: Rustpunt.

 • Alternatieve route: Rustpunt

  Steek rechts verkeersweg over. De hoofdroute vervolgt Ommerweg tot instructie Linderweg. Nolderweg, volg fietsbordjes 27 tot Achter 't Koeienpad. Keer om tot splitsing. Rij rechts Nolderweg uit. Volg het fietspad naar rechts, de hoofdroute!.

 • 6

  Buurtschap Nolde

  Boerderij 'Het Reestdal'

  Nu: Vakantiewoning ‘Boerderij het Reestdal’ heeft een weids uitzicht en is gelegen op een particulier boerenerf. Toen (foto boven): hoe het ooit is geweest aan Nolderweg 5. Het huidige gastenverblijf (niet naar binnen gluren) is geschikt voor 8 personen en heeft 4 slaapkamers en een ruime woonkamer.

  Lees meer...

  Historie buurtschap Nolde

  Buurtschap Nolde bestond rond 1800 uit vijf naast elkaar gelegen boerderijen met omringende esgronden (akkers). Op de lager gelegen gronden langs de Reest bevonden zich de wei- en hooilanden. Tot 1900 grotendeels in gebruik door de gemeenschappelijke heidevelden, waar schapen graasden.

  Nolde ligt op het laatste puntje van de stuwwal richting Zuidwolde. De es van het gehucht lag als een soort schiereiland in het beekdal van de Reest. Je ervaart daar nu maar weinig meer van omdat in het landschap bosjes en boomsingels verschenen en de vergezichten verdwenen.

 • 7

  Minicamping Achter t Koeienpad

  Boerdeijcamping en B&B

  Achter de boerderij ligt een kampeerveldje tussen oude eiken en linden, met uitzicht op het boerenland. Er is op de boerderijcamping plek voor 14 caravans of tenten. Ook zijn er in de boerderij twee slaapzolders voor B&B gasten. Voor gasten en wandelaars en fietsers is er een Rustpunt op het erf.

  Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad in Nolde biedt nog meer dan alleen maar een selfservice op het erf voor (warme) drankjes. Rond de boerderij graast weidevee. Aan het boerenlandpad (omheind) kun je ze van nabij bekijken.

 • 8

  Grafheuvels Nolde

  Grafheuvels Nolde

  Op 7 juni 2018 is aan de rand van Nolde, bij de twee grafheuvels, een informatiepaneel onthuld door de burgemeester Roger de Groot van gemeente De Wolden (Dr). De grafheuvels uit de Trechterbekertijd circa 4000 jaar geleden bevinden zich in een akkerland aan de Ommerweg tussen nr 74 en 76.

 • Het Kabouterwoud

  Bij horeca 'Het Kabouterwoud' kun je terecht voor een drankje. lunch en diner. Klik op de link voor de recente openingstijden.

  Restaurant Het Kabouterwoud
 • 9

  Het Nolderwoud

  Geschiedenis 'Het Nolderwoud'

  'Het Nolderwoud' was vroeger Kamp Linde. Het werd in 1940 gesticht als werkkamp voor werklozen. Zij hebben de bossen in deze omgeving aangeplant. Twee jaar later diende dit kamp voor opvang van Joden. Onder de link: Barak Linde wordt omgetoverd tot expositieruimte.

  Lees meer

  Aan het einde van de tweede wereldoorlog werd dit voormalige kamp gebruikt voor opvang van evacués. De huidige eigenaars, Freek en Wilma Fieten, hebben in 1996 het terrein verbouwd tot een groepsaccommodatie en bungalowpark, hotelkamers, welness en restaurant, Sinds 2020 ook een eigen visvijver.

  Lees meer
 • Linderweg tot Vuile Riete

  Ga bij Hotel/Restaurant Ter Linde rechtsaf, Linderweg. Volg na het viaduct de fietsbordjes richting 27 tot instructie Vuile Riete. (Aan je rechterhand vrijliggend fietspad richting Dedemsvaart.)

 • Hotel Ter Linde

  Pauzeren op een sfeervolle ambiance op de grens van het Reestdal. Het restaurant heeft de nostalgie van een boerderij uit de 17e eeuw. Dagelijks geopend vanaf 10 uur.

  Hotel Restaurant Ter Linde
 • 10

  Ecoduct Stiggeltie

  Ecoduct Stiggeltie

  Om de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau beter met elkaar te verbinden, werd in 2012 Ecoduct Stiggeltie gerealiseerd. De twee grote natuurgebieden werden op deze manier met elkaar verbonden zodat er uitwisseling kon ontstaan tussen planten en dieren aan weerskanten.

  Door de aanleg van ecoduct Stiggeltie is de verbinding aan de zuidzijde van de N48 verbeterd. In het natuurgebied, dat in beheer is van Het Drentse Landschap, grazen ook vleeskoeien van de boeren.

 • Vuile Riete, rij rechtdoor

  Rij rechtuit Vuile Riete op tot de eerste afslag links, Burg. Jansstraat. Lees de instructie.

 • Burg. Jansstraat, naar KP30

  Fiets richting knooppunt 30 tot 82. Lees instructie alternatieve route: Theetuin.

 • Alternatieve route: Theetuin

  Knooppunt 82: de hoofdroute gaat linksaf, J. Haarstraat. Volg de bordjes 13, 18 tot instructie Ecoduct. Rij rechtdoor Kerkenveld in. Fiets na wegoversteek tot het bordje THEETUIN. Volg A. van Daatselaarstraat naar links tot instructie theetuin.

 • 11

  Theetuin d' Olde Iesbaan

  d' Olde Iesbaan

  Prachtige tuin van de eigenaars fam. Albers in Kerkenveld, die je 'gratis' kunt bezoeken bij afname van een consumptie op het theeterras of binnen. Ook heerlijke huisgemaakte gebak. Volg hiervoor de aanwijzer 'Theetuin Kerkenveld'.

  Theetuin d' Olde Iesbaan
 • Theetuin: vervolg route

  Gedempte Wijde Wijk: tuin D'Olde Iesbaan bezoeken? Loop kort naar rechts. Vervolg de alternatieve route over A. van Daatselaarstraat tot wandelknooppunt 74 (foto). Ga linksaf en rij het bospad uit. Lees instructie Hoofdroute: naar 13 /18.

 • Hoofdroute: richting 13 en 18

  Rijrichting: volg de fietsbordjes richting 13, 18 over het vrijliggende fietspad tot instructie Ecoduct Suthwalda.

 • 12

  Steenberger Oosterveld

  Klein Zwitserland

  Ten oosten van Zuidwolde ligt het Steenberger Oosterveld. Het tot verbeelding sprekende hoogteverschil bezorgde het noordelijke deel van dit terrein (bossen, heidevelden, cultuurgronden) de naam 'Klein Zwitserland'. Dit gebied valt onder het beheer van Het Drentse Landschap. Foto: Jaap de Vries.

  Lees meer
 • Ecoduct Suthwalda

  Stuur rechtuit naar Ecoduct Suthwalda. (Negeer afdaling links richting 18.) Volg de markering (pijl: bruin) van het wandelnetwerk tot instructie 'Knooppunt 23: rechtsaf bospad'. Bij deze afslag staat ook een bankje.

 • Knooppunt 23: afslag bospad

  Ga rechtsaf dit bospad op (foto). Tip: Bij te mul zand, loop een stukje! Volg het bospad rechtuit (circa 1km). Het eindigt op een klinker-/asfaltweg. Lees instructie Klein Zwitserland.

 • Klein Zwitserland bezoeken?

  Rechtsaf: knus zomerterras bij camping Klein Zwitserland. Volg de hoofdroute naar links. Rij tot het witte bord 'Steenbergen'. Sla linksaf. Volg de fietsbordjes richting knooppunt 62. Lees instructie De Entekoele.

 • 13

  Camping Klein Zwitserland

  Camping Klein Zwitserland

  Camping Klein Zwitserland is een 3,5 ha grote boscamping middenin een prachtig natuurgebied. Zoekt u rust en gezelligheid in uw vakantie dan is deze camping een prima keuze. De camping is een echte familiecamping.

  Natuurgebied Klein Zwitserland

  De naam Klein Zwitserland komt voort uit, u raadt het al, de kleine hoogteverschillen die in dit natuurgebied te vinden zijn. Door de jaren heen zijn door zandverstuivingen die verschillen wel kleiner geworden. Het gebied kenmerkt zich door veel variatie: bossen, heidevelden en cultuurgrond

  Ecoduct Suthwolda

  De reeks natuurgebieden Zwarte Gat, De Slagen en Steenberger Oosterveld aan de oostkant van de N48 waren door deze drukke weg gescheiden van de boscomplexen aan de westzijde. Hier liggen o.m. Wildenberg en Klein Zwitserland. Door de aanleg van ecoduct Suthwalde is er nu een verbinding.

  Overstekend wild

  Buurtschap Steenbergen

  Steenbergen is van oudsher een markt d.w.z. een collectief van grotere boeren die gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gemeenschappelijke gronden reguleerden. Steenbergen was in de 18e eeuw een buurtschap met ongeveer 10 boerderijen. Slechts één ervan nr.5-7 dateert uit die tijd.

  Ten Arlo

  Ten Arlo is ontstaan in de middeleeuwen. Het bestond toen, net als nu, uit drie groepjes met boerderijen. De brink diende om overdag de schapen en koeien te verzamelende overdag naar de weiden en velden buiten het buurtschap werden gebracht. Onlangs is de dichtgegroeide brink weer helemaal hersteld.

 • 14

  Esgehuchten rond Zuidwolde

  Esdorp Zuidwolde & monumenten

  Het esdorp Zuidwolde is in de vroege Middeleeuwen ontstaan op de hoge zandgronden te midden van uitgestrekte moerasgebieden. Op de zandkoppen in dit moeras ontstonden vele kleine esgehuchten en esdorpen, zoals Drogt, Nolde, Ten Arlo, Linde, Vuile Riete, Pieperij, Lubbinge en Steenbergen.

  Lees meer

  Ten Arlo

  De Steenberger Es is het oude akkerbouwgebied dat behoorde bij de buurtschap Steenbergen. De Steenberger Es liep tot aan waar nu de Raadhuisstraat is. Over de es loopt nog steeds het Kerkenpad. Dat pad liep van Ten Arlo naar de kerk (nu Herv. kerk), of eigenlijk naar de begraafplaats bij de kerk.

  Lees meer
 • De Entekoele: campingterras

  Verlaat het fietspad naar rechts om het zomerterras aan het water bij camping De Entekoele te bezoeken. (Oranje lijn.) Bij de receptie toegang tot het terras. Keer om of vervolg oranje lijn over een zandweg. Steek verkeersweg over, rij richting 62.

 • 15

  Camping de Entekoele

  Camping de Entekoele

  Camping de Entekoele biedt alles wat een natuurliefhebber te wensen heeft. Kleinschaligheid, rust, groen en ruimte. Wij zitten middenin een heerlijk wandelbos en aan het fietsnetwerk Drenthe. Uitkijkend over het water serveren wij u op het zomerterras graag een drankje en een hapje. Welkom!

  Lees meer
 • Hoofdroute richting 62

  Volg de fietsbordjes naar de knooppunten 62, 64, 90, 99, 37 richting 15 tot het eindpunt Bezoekerscentrum De Wheem.

 • 16

  Vlindertuin Zuidwolde

  Vlindertuin

  In deze, vrij toegankelijke, tuin staan veel bloemen en heesters speciaal voor vlinders en rupsen. Bij het bijenhotel is veel informatie over wilde bijen te vinden. Stap eens af en maak een ommetje door deze prachtige tuin.

  Vlindertuin Zuidwolde
 • 17

  Streekmuseum De Wemme

  Streekmuseum de Wemme.

  Cultuurhistorisch streek- en handkarrenmuseum 'De Wemme' ligt aan de rand van het dorp Zuidwolde. Elk jaar stelt men een nieuwe expositie samen die verband houdt met de plaats waar het museum staat, het platteland van Zuidwest Drenthe. In de boomgaard komt ieder jaar een nieuwe beeldenexpositie.

  Streekmuseum De Wemme
 • 18

  Esbosjes Zuidwolde & Koolzaad

  Esbosjes Zuidwolde

  Bazuineresch: Tot het reservaat behoren de vele verspreid liggende esbosjes op de stuwwal van Zuidwolde, bij Ten Arlo, Veeningen, Drogt, Bazuin en Nolde. Voor 1900 werd er op de plek van deze bosjes graan verbouwd. Door fosfaatgebrek (‘ziekte der essen’) produceerden de esjes nog nauwelijks...

  ... Daarom werden delen met eikenhakhout bebost. Behalve veel van deze bosjes in de provincie Drenthe, behoren ook enkele bloemrijke graanakkers tot het eigendom van Het Drentse Landschap.

  Lees meer

  Koolzaad & bloementeelt

  Maand april-mei op de Drogter esch: Puur genieten van de heldergele akkers die waren ingezaaid met koolzaad. Het koolzaad wordt in juli geoogst.

  Lees meer over koolzaad
 • 19

  Fort

  Fort

  Fort ligt in een heideontginnings- landschap, ontstaan door het in cultuur brengen van heide en vestiging van boerderijen. De naam Fort is waarschijnlijk afgeleid van "Voorde". Betekenis Voorde: een doorwaadbare passage in de Reest, die voor 1600 werd gebruikt omdat er nog geen brug was.

  Lees meer
 • Bezoek De Pieperij (KP90)

  Beheerboerderij 'De Pieperij' van Het Drentse Landschap bezoeken? Rij bij 90 rechtuit naar de potstal, aldaar infobordje. Vervolg de fietsbordjes vanaf 90 naar 99 (Overijssel) en 37 richting 15. Je arriveert weer bij De Wheem, het eindpunt.

 • 20

  Beheerboerderij de Pieperij

  Wat is een Potstal?

  Stap even af om de potstal beter te bekijken. Op beheerboerderij De Pieperij worden limousin-runderen ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. Zij dragen bij aan het herstel en behoud van het oude cultuurlandschap in het dal van de Reest. 's Zomers graast het vee op de weilanden en hooilanden.

  De eeuwenoude kringloop...

  In de winter staan de koeien in de potstal op stro, afkomstig van de akkers. De stalmest wordt verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee: een eeuwenoude kringloop van voedingsstoffen.

  Vlees van het landschap

  Rustpunt de Pieperij

  Even pauzeren bij de karakteristieke beheerboerderij van Het Drentse Landschap? Bij OPEN, van harte welkom op het bankje of treed de staldeur binnen om u in het halletje te voorzien van een warme of koude consumptie. Prijslijst is aanwezig, helaas geen toilet.

  Rustpunt De Pieperij no. 7
 • De Wheem

Colofon: Reestdalgroep i.s.m. Landschap Overijssel.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?