Zuidwest-Drenthe: Beleef het!

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
43 km

Een grensoverschrijdende route in het dal van de Reest. Prachtige idyllisch gelegen theetuinen en op en top genieten rond de hoogveenbeek de Reest met haar karakteristieke oude buurtschappen. Stap regelmatig even af, en geniet van al de schoonheden in Drenthe en Overijssel!

Toegankelijkheid

Goed begaanbare (half)verharde (gras/bos)paden en (fiets)wegen. Merendeels langs knooppunten van het fietsroute netwerk van Overijssel en Drenthe.

Startpunt

Startpunt: Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Volg de bordjes parkeren naar de parkeerplaats achter de boerderij.

Highlights op deze route:

 • Ontdek Zuidwest Drenthe

  Stap op de pedalen en rij langs boerderij De Wheem tot het fietspad/verkeersweg. Volg het fietspad naar rechts. Bij afslag Nieuwedijk rechtsaf en bij bord 'Campings' linksaf over De Haar langs 't Reestdal tot Si-Es-An. Instructie De Haar.

 • 1

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum 'De Wheem' van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Reestdal havermout-appeltaart

  Een specialiteit van De Wheem is deze heerlijke taart.

  Speelnatuur

  Kinderen kunnen zich hier vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Regelmatig zijn er bij De Wheem leuke (kinder) activiteiten!

  Openingstijden De Wheem
 • 2

  Reestkerk

  Geschiedenis Oud-Avereest

  De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het riviertje de Reest. Tegenwoordig hoort Oud Avereest bij de plaats Balkbrug, gemeente Hardenberg.

  Parochie Oud-Avereest

  De parochie Avereest omvatte buurtschappen aan beide zijden van de Reest, zowel in Drenthe als Overijssel. Aan het begin van de 17e eeuw werd de kerk protestants. Doordat de kerk o.a. onderdak bood aan soldaten, werd het gebouw er niet beter op. Het gebouw stortte in 1635 in, maar werd vernieuwd.

  Kerk Oud-Avereest 19e eeuw

  In de 19e eeuw was er weer sprake van verval. Na veel gesteggel werd rond 1851 uiteindelijk besloten tot nieuwbouw en wel op de huidige plek. De Reestkerk van nu kreeg in 1852 een torentje. Het kerkorgel kwam later, in 1866. De boer van De Weeme was toen tevens de dominee.

  St. Vrienden van de Reestkerk

  Om de Reestkerk te behouden, is in het voorjaar van 2010 de stichting 'Vrienden van de Reestkerk' in het leven geroepen. De stichting heeft als voornaamste doel om de kerk, inmiddels een Rijksmonument, in stand te houden. In de kerk zijn van september-april ook concerten te horen.

  Concerten in de reestkerk
 • 3

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Welkom bij Camping 't Reestdal, met een leuke speeltuin naast Proefkamer het Reestdal. Wil je liever het stoere werk? Maak dan kennis met de trailruns van Landschap Overijssel, zie app 'Trailrunnen in Overijssel', en 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen voor ieder.

  Camping 't Reestdal
 • 4

  Camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende gps-wandel- speur en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel starten hier. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend.

  Camping Si-Es-An

  Brasserie De Boerderij

  Brasserie 'De Boerderij' stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

 • Brasserie De Boerderij

  De oude boerderijkantine op het terrein van Camping Si-Es-An heeft een ware metamorfose ondergaan. Hedendaags van alle gemakken voorzien waardoor het mogelijk is om de bezoeker te kunnen voorzien van een kop koffie, een broodje of een ijsje, maar die ook geschikt is voor feesten en partijen. De brasserie biedt ruimte aan maximaal 120 personen. Tegelijk kunnen de gasten van de brasserie gebruik maken van de faciliteiten van de camping, zoals de speeltuin en het voetbalveld. Ook kunnen diverse activiteiten georganiseerd worden, zoals een gps-speurtocht, huifkartocht of klootschieten. Tevens startpunt van uiteenlopende wandelroute-/fietsroute- en speurroute-APPs van Landschap Overijssel.

  Brasserie De Boerderij
 • De Haar - Nolderweg.

  Ga linksaf over fietspad door het bos 'Haardennen' tot Meppelerweg. Volg fietspad naar rechts. U volgt de bordjes richting FietsKnooppunt (= KP) 15 tot KP16. Blijf nu parallel aan Ommerweg tot eerste afslag rechts. Instructie Nolderweg.

 • 5

  Openluchttheater Balkbrug

  Historie...

  Het idee om een openluchttheater te stichten is ontstaan door een groep vrijwilligers en toneelspelers die voor het 750 jarig bestaan van de gemeente Avereest in 1986 een openluchtspel hebben opgevoerd. In 1987: Stichting Openluchttheater opgericht met een breed draagvlak uit gemeente Avereest.

  Hoe het verder ging...

  In 1990 was de officiële opening van Openluchttheater Avereest door burgemeester Pijlman. Het eerste openluchtspel, door toneelvereniging DITO, vond plaats in juni van datzelfde jaar.. Het (enige) openluchttheater met ruim 300 zitplaatsen is tot stand gekomen door 'samen staan we sterk'.

  Openluchttheater Avereest
 • 6

  Buurtschap Den Kaat

  Zandhoogte Den Kaat

  Als je kijkt naar de zijkanten van deze weg, dan zie je dat het hoger ligt dan de omgeving. Deze weg ligt namelijk op een natuurlijke zandhoogte. Dit soort zandhoogten zorgden vroeger voor een goede verbinding tussen Ommen, Balkbrug en Ommerschans richting Zuidwolde.

  Brug en Molen

  Ten noordoosten van buurtschap Den Kaat kruist deze eeuwenoude weg het riviertje de Reest. Al sinds begin 1600 was hier een brug. In de 17e eeuw stond hier ook de Katingermolen, een zogeheten 'standerdmolen'. Een van de eerste molentypen in Nederland.

 • Nolderweg - Ommerweg.

  Sla rechtsaf en nogmaals rechts. Na Achter 't Koeienpad naar links. Na huisnr. 9 rechtdoor het zandpad op. Volg 'Hooiweg' en ga na het bos op kruising linksaf. Je passeert 'Het Nolderwoud' en restaurant 'Het Kabouterwoud'. Instructie Ommerweg.

 • 7

  Minicamping Achter t Koeienpad

  Boerdeijcamping en B&B

  Achter de boerderij ligt een kampeerveldje tussen oude eiken en linden, met uitzicht op het boerenland. Er is op de boerderijcamping plek voor 14 caravans of tenten. Ook zijn er in de boerderij twee slaapzolders voor B&B gasten. Voor gasten en wandelaars en fietsers is er een Rustpunt op het erf.

  Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad in Nolde biedt nog meer dan alleen maar een selfservice op het erf voor (warme) drankjes. Rond de boerderij grazen brandrode koeien. Aan het boerenlandpad (omheind) kun je ze van nabij bekijken.

 • 8

  Het Nolderwoud

  Geschiedenis Nolderwoud

  Groepsaccommodatie Het Nolderwoud was vroeger Kamp Linde. Het werd in 1940 gesticht als werkkamp voor werklozen. Zij hebben de bossen in deze omgeving aangeplant. Twee jaar later diende dit kamp voor opvang van Joden. Aan het einde Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt voor opvang van evacués.

  Beautycentrum Het Nolderwoud

  Tegenwoordig is hier 'Beauty en Bungalowpark Het Nolderwoud' gevestigd. In de achtertuin vind je een mooie tuin met natuurvijver voor de gasten.

  Het Nolderwoud
 • Het Kabouterwoud

  Bij het pannenkoekenhuis Het Kabouterwoud zijn fietsers en wandelaars van harte welkom ! Openingstijden: op vrijdag (vanaf 16 uur) en zaterdag / zondag vanaf 12 uur. Zo ook op feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

  Restaurant Het Kabouterwoud
 • Ommerweg - Vuile Riete

  Volg het fietspad tot voorbij het bord 'BuitenHerberg Ter Linde'. Steek Ommerweg over om na het viaduct rechtsaf te slaan. Na bebouwde kom gaat Linderweg naar links, rechtdoor over in Vuile Riete. Rij deze weg uit. Instructie Reestweg.

 • BuitenHerberg Ter Linde

  Wij heten u van harte welkom: "Waar het boerenland nog echt boerenland is met herkauwende koeien en akkers omzoomd door houtwallen", vindt u Buitenherberg Ter Linde (dagelijks geopend). Gelegen even buiten Zuidwolde in het Reestdal, de streek die het grensgebied vormt tussen Drenthe en Overijssel. Het monumentale gebouw stamt uit de 17e eeuw. De oude gebinten herinneren aan de boerderij van weleer, het eigentijdse interieur zorgt voor een ambiance waar het prettig tafelen is.

  BuitenHerberg Ter Linde
 • 9

  Ecoduct Stiggeltie

  Ecoduct Stiggeltie

  Om de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau beter met elkaar te verbinden, werd in 2012 Ecoduct Stiggeltie gerealiseerd. De twee grote natuurgebieden werden op deze manier met elkaar verbonden zodat er uitwisseling kon ontstaan tussen planten en dieren aan weerskanten.

  Door de aanleg van ecoduct Stiggeltie is de verbinding aan de zuidzijde van de N48 verbeterd. In het natuurgebied, dat in beheer is van Het Drentse Landschap, grazen ook vleeskoeien van de boeren.

 • Reestweg - Kerkenveld.

  Sla linksaf en volg Reestweg. Op de driesprong Linderveldweg naar links volgen tot kruising met Zuiderweg. Sla rechtsaf. Verlaat Linderveldweg naar links. Volg Braambergerweg tot Gedempte vijfde Wijk. Rij linksaf tot kruising. Instructie Schapendijk

 • 10

  Theeterras Braamberg

  "Tuinterras Braamberg"

  Het ligt op een unieke locatie in glooiend landschap. Ellen en Paul ontvangen u, desgewenst, met eigengemaakt gebak en hapjes voor de High Tea in de tuin/overdekt terras/verwarmd tuinhuis. Geopend: za/zo/ma en woensdag.

  Facebook Tuinterras Braamberg
 • Schapendijk - Ecoduct

  Sla rechtsaf, Albertus van Daatselaarstraat. Linksaf Schapendijk op (zand/bospad). Stuur rechts/linksaf. Volg Oosterweg tot 3e afslag. Rechtsaf en houd links aan. Volg fietspad door 't natuurgebied en over Ecoduct Suthwolda. Instr. Klein Zwitserland.

 • 11

  Theetuin d' Olde Iesbaan

  d' Olde Iesbaan

  Prachtige tuin van de eigenaars fam. Albers in Kerkenveld, die je 'gratis' kunt bezoeken bij afname van een consumptie op het theeterras of binnen. Ook heerlijke huisgemaakte gebak. Volg hiervoor de aanwijzer 'Theetuin Kerkenveld'.

 • Klein Zwitserland

  Op de Steenbergerweg, bij het bankje, rechtsaf het bos in. Rijd dit uit tot weg Alteveer. Rechtsaf: knus terras bij camping Klein Zwitserland. Volg de route naar links. Bij eerste zijweg rechtsaf. Rij door tot over het water. Instructie Entekoele.

 • 12

  Camping Klein Zwitserland

  Camping Klein Zwitserland

  Camping Klein Zwitserland is een 3,5 ha grote boscamping middenin een prachtig natuurgebied. Zoekt u rust en gezelligheid in uw vakantie dan is deze camping een prima keuze. De camping is een echte familiecamping.

  Natuurgebied Klein Zwitserland

  De naam Klein Zwitserland komt voort uit, u raadt het al, de kleine hoogteverschillen die in dit natuurgebied te vinden zijn. Door de jaren heen zijn door zandverstuivingen die verschillen wel kleiner geworden. Het gebied kenmerkt zich door veel variatie: bossen, heidevelden en cultuurgrond

  Ecoduct Suthwolda

  De reeks natuurgebieden Zwarte Gat, De Slagen en Steenberger Oosterveld aan de oostkant van de N48 waren door deze drukke weg gescheiden van de boscomplexen aan de westzijde. Hier liggen o.m. Wildenberg en Klein Zwitserland. Door de aanleg van ecoduct Suthwalde is er nu een verbinding.

  Overstekend wild

  Buurtschap Steenbergen

  Steenbergen is van oudsher een markt d.w.z. een collectief van grotere boeren die gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gemeenschappelijke gronden reguleerden. Steenbergen was in de 18e eeuw een buurtschap met ongeveer 10 boerderijen. Slechts één ervan nr.5-7 dateert uit die tijd.

  Ten Arlo

  Ten Arlo is ontstaan in de middeleeuwen. Het bestond toen, net als nu, uit drie groepjes met boerderijen. De brink diende om overdag de schapen en koeien te verzamelende overdag naar de weiden en velden buiten het buurtschap werden gebracht. Onlangs is de dichtgegroeide brink weer helemaal hersteld.

 • Entekoele

  Na de brug linksaf. Volg Hoogeveense weg naar links tot bordje Knooppunten. Steek Hoofdstraat over en rij richting KP62 tot bord 'Vlindertuin'. Sla rechtsaf naar camping De Entekoele. Bij mooi weer (zomer)terras aan het water. Instrucitie De Wemme.

 • De Wemme

  Tegenover de ingang De Entekoele linksaf het bos in. Volg de brede boslaan tot Meppelerweg. Steek over, u passeert het infobord over de begraafplaats. Volg het fietspad rechtdoor met de bochten mee tot Burg. Tonckenstraat. Instructie Veeningen.

 • 13

  Camping de Entekoele

  Camping de Entekoele

  De camping ligt in een bos en veel plaatsen kijken uit op de vis- en zwemvijver. Het dorp Zuidwolde met veel voorzieningen ligt op loopafstand.

  Geschiedenis Falieberg

  Marius Tonkens, de beroemde oud-burgermeester van Zuidwolde, heeft dit natuurgebied gekocht. Bij testament bepaalde Tonckens dat de Falieberg in zijn geheel in stand moest worden gehouden en voor het publiek toegankelijk moest blijven. Het bos dankt zijn naam aan een heuvel de Falieberg.

 • 14

  Vlindertuin Zuidwolde

  Vlindertuin

  In deze, vrij toegankelijke, tuin staan veel bloemen en heesters speciaal voor vlinders en rupsen. Bij het bijenhotel is veel informatie over wilde bijen te vinden. Stap eens af en maak een ommetje door deze prachtige tuin.

  Vlindertuin Zuidwolde
 • Veeningen

  Volg Burg. Tonckenstraat naar rechts langs De Wemme. Verderop, op een driesprong linksaf, Op Fortwijk eerste weg rechts. Linksaf Vonderweg op. Rechtdoor langs de bosrand tot T-splitsing. Rij rechtdoor naar Dorpshuisstraat. Instructie KP90 Pieperij.

 • 15

  Streekmuseum De Wemme

  Streekmuseum de Wemme.

  Cultuurhistorisch streek- en handkarrenmuseum 'De Wemme' ligt aan de rand van het dorp Zuidwolde. Elk jaar stelt men een nieuwe expositie samen die verband houdt met de plaats waar het museum staat, het platteland van Zuidwest Drenthe. In de boomgaard komt ieder jaar een nieuwe beeldenexpositie.

  Streekmuseum De Wemme
 • Knooppunt 90 - Pieperij

  Na 't Markehuus (Dorpshuis) linksaf en Schoolweg volgen. Op driesprong rechts/links aanhouden tot in Fort. Na standbeeld 'De Samenwerking' rechtdoor en rechtsaf, 't Holweg. Volg nu de fietsknooppunten naar KP90. Instructie Pieperij.

 • 16

  Veeningen

  Dorpshuis Veeningen

  Wie liefhebber is van "Ontdekken & Spel" is hier aan het goede (start)adres. Aan de muur van het 't Markehuus hangt de plattegrond van het Belevingspad "Ipad WEG", geschikt voor alle leeftijden. Op het sfeervolle terras of binnen is het gezellig toeven onder het genot van hapje of drankje.

  't Markehuus in Veeningen

  Foodwalk

  Vanaf het Markehuus start ook een Foodwalk. Een mooie wandeling of fietstocht, plukken van al het eetbare dat de natuur ons biedt en daarna lekker koken.

  Informatie over foodwalks
 • 17

  Fort

  Fort

  Fort ligt in een heideontginningslandschap, ontstaan door het in cultuur brengen van heide en vestiging van boerderijen. De naam Fort is waarschijnlijk afgeleid van "Voorde". Voorde is een doorwaadbare passage in de Reest, die voor 1600 werd gebruikt, omdat er nog geen brug was.

 • KP90 Pieperij

  Wil je de Beheerboerderij 'De Pieperij' van Het Drentse Landschap bezoeken? Rij kort tot de potstal, aldaar een infobordje. Vervolg de route naar KP99 (Oud Avereest) richting Fietsknooppunt 37. Je arriveert verderop weer bij De Wheem, het eindpunt.

 • 18

  Beheerboerderij De Pieperij

  Wat is een Potstal?

  Stap even af om de potstal beter te bekijken. Op beheerboerderij De Pieperij worden Limousinrunderen ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. Zij dragen bij aan het herstel en behoud van het oude cultuurlandschap in het Dal van de Reest. 's Zomers graast het vee op de weilanden en hooilanden.

  De eeuwenoude kringloop...

  In de winter staan de koeien in de potstal op stro, afkomstig van de akkers. De stalmest wordt verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee: een eeuwenoude kringloop van voedingsstoffen.

 • De Wheem

Colofon: Groep Reestdal Mystiek: Tineke Poortman en Bea van Oenen TIP De Wijk in samenwerking met Landschap Overijssel.
Deel deze pagina