Streken

De Regge, foto Angèl Pinxten

Kop van Overijssel

De Kop van Overijssel is een afwisselend gebied. Veel water, uitgestrekte rietlanden, vogelrijke moerassen, maar ook de prachtige hooggelegen stuwwallen bij Vollenhove en Steenwijk met de eeuwenoude houtwallen. Je vindt er grote boerderijen met de kenmerkende niendeuren aan de zijkant en de kleine vervenershuisjes. Lopend door oude vissersstadjes als Vollenhove en Blokzijl zie je nog duidelijk de band met het water van de oude Zuiderzee vanwaar de turf werd vervoerd naar de grote steden in het westen van Nederland.

Bekijk de Kop van Overijssel
Zwartendijk Kampen, foto Michiel Pothoff

IJsseldelta

De IJsseldelta is de naam van een van de twintig Nationale Landschappen in Nederland. Niet voor niets een nationaal landschap want de monding van de IJssel is een prachtige zoetwaterdelta. In vroeger dagen zocht de ongetemde rivier zijn weg naar de Zuiderzee. Je vindt hier hoge terpen, bloemrijke uiterwaarden, schitterende oude steden en ongelooflijke aantallen vogels. In de IJsseldelta vind je vele unieke natuur- en cultuurhistorische waarden. Tegenwoordig mondt de IJssel uit in het Ketelmeer.

Bekijk de IJsseldelta

Vechtstreek

Drie schitterende, grote natuurgebieden domineren de Vechtstreek. In het zuiden de weidse uitzichten vanaf de Lemelerberg, in het noorden het idyllische Reestdal. Daar tussendoor loopt, van oost naar west, de Overijsselse Vecht met daarlangs schilderachtige plekjes als Rheeze en Beerze omringd door prachtige uitgestrekte natuurgebieden.

Bekijk de Vechtstreek

Salland

Bejaarde eiken tussen de weilanden, de blauwe lijnen van kanalen en weteringen in het landschap, prachtige statige landhuizen op eeuwenoude landgoederen, oude boerderijen met klassieke erfbeplanting en natuurlijk de fonkelende, kronkelende IJssel. Misschien wel de mooiste rivier van Nederland.

Bekijk Salland

Noord-Twente

Bronnen, beken, weidjes omgeven door eeuwenoude eiken in een licht glooiend landschap. Maar ook het uitgestrekte gebied rondom Vriezenveen. In welk seizoen je hier ook komt, achter elk hoekje bevindt zich een verrassend doorkijkje. Het gebied is al sinds mensenheugenis bewoond. De sporen daarvan vind je overal terug. Van de duizenden jaren oude grafheuvels in het Manderveld in het unieke Dal van de Mosbeek tot aan de schitterende boerderijen met hun houten topgevels, de oude erven en watermolens.

Bekijk Noord-Twente

Zuid Twente

Rust en drukte wisselen elkaar hier af. Rustieke landgoederen, kleine dorpen maar ook de drie grote steden Enschede, Hengelo en Almelo. Het zuiden van Twente biedt voor elk wat wils en is schitterend. Je hebt er het statige Twickel in Delden en de schitterende landgoederen rondom Goor, Markelo en Diepenheim. Dit is de streek van de textiel en de boomkikker.

Bekijk Zuid Twente