Te gast in de natuur

Wees welkom en bezoek de natuur met rust en respect.

De natuur is een plek waar veel mensen van genieten. Meer dan ooit hebben we behoefte om de natuur in te gaan. Beweging, je hoofd leegmaken en genieten van vogelgeluiden en de geur van het bos na een hevige regenbui. Dit is een mooie ontwikkeling, want natuur heeft een positieve uitwerking op ieders gezondheid. Helaas zorgt het soms ook voor conflicten, tussen bezoekers en de natuur of tussen bezoekers onderling. Dieren kunnen vaak prima met bezoekers omgaan, zolang bezoekers zich aan de toegangsregels houden. Blijf tijdens je bezoek altijd op de paden en houd je hond aangelijnd. Op deze manier verstoor je de natuur en de dieren zo min mogelijk. Neem je afval mee naar huis of neem een zakje mee om het in op te bergen. Wil je de natuur écht een plezier doen? Neem dan ook het zwerfafval mee dat je onderweg tegenkomt.

Ruimte voor elkaar, sportief gebaar.

Fietsend, wandelend, vissend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Iedereen geniet op z’n eigen manier van de natuur. Om elkaar de ruimte te geven en de natuur te beschermen, is er de Buitencode. Als iedereen deze code respecteert, kunnen we allemaal blijven genieten van de natuur. De Buitencode bestaat uit vijf simpele regels: respecteer de natuur, houd je aan de toegangsregels, geef elkaar de ruimte, maak plaats voor een ander, wees vriendelijk en spreek elkaar aan.

Buitencode voor sporters
Marco Gerritsen, Wildernis

Honden aan de lijn

Het aantal gebieden waar loslopende honden welkom zijn is zeer beperkt. Honden mogen alleen mee naar gebieden waar ze zijn toegestaan én zijn aangelijnd. Loslopende honden kunnen hevige stress veroorzaken bij alle dieren. In het broedseizoen maar ook in de winter zijn dieren nog gevoeliger voor verstoring. Zo leven dieren in de winter op een lager energieniveau omdat er minder voedsel voorradig is. Helaas komt het met regelmaat voor dat loslopende honden (jonge) vogels pakken, reeën of schapen opjagen of op zijn ergst: één of enkele doodbijten. Wandelen met je hond in de natuur is heerlijk, maar neem een lange riem of flexlijn mee, dan heeft je hond de ruimte en bescherm je de natuur. Benieuwd naar de plekken in Overijssel waar honden los mogen lopen?

Kijk voor hondenlosloopgebieden op doggydating.com
Aad van Paassen

Drones in de natuur

Met drones vliegen, levert mooie plaatjes op maar kan zeker nadelige effecten voor de natuur hebben. Ben je van plan met een drone over een natuurgebied te vliegen? Wees je er dan van bewust dat je hiermee het risico loopt om dieren, zoals bijvoorbeeld broedende vogels, te verstoren. Daarnaast heb je voor het vliegen met een drone boven onze natuurgebieden toestemming nodig. Bezoek de pagina 'Drones in de natuur' voor meer informatie over de regelgeving en de mogelijkheden.

Drones in de natuur
Geocach , Ruud Ploeg

Geocaching

Geocachen is de moderne variant van schatzoeken: net zo lang puzzelen tot je de schat (de 'cache') gevonden hebt! Met je GPS apparaat of smartphone download je voor vertrek een tocht, die je ter plekke kunt gaan volgen. Er zijn allerlei soorten tochten: korte en lange, hersenkrakers en makkelijke puzzels, tochten voor kinderen, voor wandelaars, fietsers, kanovaarders, puzzels met foto-vragen, wiskundige vragen of geologische vragen... De mogelijkheden zijn eindeloos! Geen wonder dat geocachen overal ter wereld steeds populairder wordt.

Meer informatie over geocaching

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?