Thuis

Bloeiende sleedoorn, Mark Zekhuis

Welkom op Landschap Overijssel Thuis! Op deze pagina vind je allerlei tips, informatie en activiteiten die jij zelf thuis of in je omgeving kan doen. Zak lekker achterover in je stoel en ga op verkenning via een boek of film. Of ga buiten aan de slag, bijvoorbeeld in je eigen tuin (maar vermijd drukke plekken).

akkerhommel

Herontdek je eigen ommetje met de app Obsidentify

Waar we zelf tijdens ons dagelijkse ommetje in onze eigen buurt veel plezier aan beleven is de app OBsidentify. Door het gebruik van de app ga je eigenlijk heel bewust kijken naar de soortenrijkdom gewoon in de normale wegberm, langs muurtjes en tussen de stoeptegels.

Bekijk de instructie

Wat kun je zelf doen?

Van die dingetjes die je zelf kunt doen en waar je toch een bijdrage levert aan je eigen groene omgeving.

Wat je zelf kunt doen
Marten van dijl

Met de kinderen

In deze tijd van het jaar organiseert Landschap Overijssel normaal gesproken allerlei activiteiten voor de kids. In verband met corona zijn onze activiteiten afgelast. Daarom geven we je hier een aantal tips voor activiteiten die je zelf kunt doen met kinderen!

Bekijk wat jij kunt doen!
Reestdal, David de Graaf

De natuur in, wandel je fit

Wandelen en fietsen zijn in Nederland de meest populaire vorm van vrijetijdsbesteding als het gaat om activiteiten buiten huis. Uit recente cijfers van Wandelnet blijkt dat 11 miljoen Nederlanders er regelmatig te voet op uit trekken. Van een spontane wandeling in het bos, een uitgezette wandelroute van een paar uur tot een meerdaagse georganiseerde wandeltocht. Geniet van de positieve effecten van wandelen en wandel bewust.

Meer tips over wandelen

Kijktips

De natuur is prachtig. Wij hebben een aantal leuke, informatieve en/of leerzame filmpjes verzameld voor jong en oud. Misschien kunnen we je hiermee inspireren om er op uit te gaan in de natuur?

Bekijk hier onze tips

Hoe doe je dat?

Wil je aan de slag in jouw eigen tuin of omgeving en ben je op zoek naar kennis, bijvoorbeeld over snoeien of knotten? Kijk dan eens op onze kennisbank. Hier vind je allerlei praktische tips. Van advies over de aanleg van een houtwal of takkenril tot en met snoeitips voor fruitbomen en leilindes.

Struin eens rond in de kennisbank
e-learning

Drinken bijen water?

Huh, bijen en hommels die water drinken? Ze drinken toch nectar? Klopt! Maar als het dagen achtereen heel warm is, hebben ook insecten waaronder de bijen en hommels water nodig om niet uit te drogen. In een bak water lopen ze echter het risico te verdrinken, maar als je bijvoorbeeld een natte handdoek over de rand van een bak water hangt kunnen ze daar rustig van drinken. Voor vrijwilligers en mensen die graag meer leren over bijvoorbeeld bijen. Meld je aan via onderstaande website en volg de gratis e-learningmodule bijvriendelijk beheer.

Naar de e-learningmodule

Boekentips

Het aanbod aan boeken over natuur, landschap en erfgoed is enorm. Van 'oale grond' tot insectenparadijs; lees en leer van alles over jouw leefomgeving. Medewerkers van Landschap Overijssel hebben de volgende boekentips voor jou..

Tips

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?