Boekentips voor de natuurliefhebber

Er zijn veel mooie en interessante boeken over natuur, landschap en erfgoed verkrijgbaar! Leer je leefomgeving en al haar facetten nog beter kennen door hier regelmatig over te lezen! Hieronder vind je diverse tips van boeken die onze collega's hebben gelezen en die ze erg de moeite waard vinden om met jou te delen. We houden de pagina up-to-date door regelmatig leuke tips toe te voegen!

Boek: het pad van de boswachter (omslag)
nieuw

Het pad van de boswachter

Boswachter is voor veel mensen nog altijd het gedroomde beroep. Hun baan is er echter niet makkelijker op geworden sinds bos- en natuurbeheer door alle bezuinigingen onder grote druk staat. Mede door Corona hebben steeds meer mensen de natuur ontdekt. Dat dwingt boswachters tot een meer publieksgerichte houding. Aan de andere kant is er meer vraag naar toezicht en handhaving en er is meer bureaucratie. Ook stelt klimaatverandering en verdroging de boswachter voor grote uitdagingen. Dat alles vergt veel kennis, ervaring en betrokkenheid. Om de natuurgebieden in Nederland in stand te houden zijn dan ook veel meer gedreven - goed opgeleide - boswachters nodig. Dit boek is tot stand gekomen door een dertigtal boeiende gesprekken met boswachters, waaronder Hans Dijkstra van Landschap Overijssel.

Inkijkexemplaar >>>
speelbossen

250+ speelbossen en familiewandelingen in Nederland

In dit boek vind je een handig overzicht van meer dan 250 speelbossen, kabouterpaden, wandelingen met een app en andere leuke natuuruitjes met kinderen. De Schrijfster Tikva Looijen uit Deventer heeft de locaties per provincie gerangschikt en geeft beknopte informatie over wat er te doen en te beleven is. Een erg handig boek voor gezinnen die deze zomer in eigen land op vakantie gaan! Verkrijgbaar via www.gezinopreis.n (tevens verkrijgbaar als e-book).

Naar www.gezinopreis.nl

Boek de Grote vuurvlinder

In het 240 pagina’s tellende boek van Susan Oosterlaar lees je alles over de geschiedenis van de Grote vuurvlinder. De schrijfster woont in het Nationaal Park de Weerribben-Wieden en heeft als fotograaf de wereld van deze unieke vlinder van dichtbij mogen ontdekken. Je beleeft de vlinder vooral door bijzondere momenten die zijn vastgelegd op beeld. Ze schrijft vooral over haar eigen ervaringen, geïllustreerd met foto's. Ook deelt ze de ervaringen van vrijwillige veldwerkers en beheerders met deze bijzondere vlinder. Hoe beleven zij de vlinder en waarom doen ze dit?

Bestel het boek hier
klimaat

Zeven vragen over Bos en Klimaat

In Zeven vragen over BOS en KLIMAAT beschrijft Simon Klingen de rol van bos bij het tegengaan van klimaatverandering. Het is complexe materie. In de berichtgeving hierover is veel verwarring en bestaan er misvattingen. Veel vragen kennen bovendien geen zwart-wit antwoord – zoals over biomassastook, ontbossing ten behoeve van heidevegetaties en meer met hout bouwen als remedie tegen klimaatproblemen. Daarnaast zijn er hoge verwachtingen van nieuw bos.

Lees meer
insecten

De tuinjungle Dave Goulson

‘Dave Goulson fascineert en inspireert met zijn magistrale boek over de wonderlijke wereld van insecten; in jouw eigen tuin! Naast tips over hoe jij je eigen insectenparadijs kan inrichten geeft hij ieder hoofdstuk ook een recept die te maken is met planten die goed zijn voor insecten. Je zal ongetwijfeld nog meer tijd in je eigen tuin besteden; al was het alleen maar om je te verbazen’. Mocht je er geen genoeg van krijgen op youtube vind je boeide educatieve filmpjes waarin hij je meeneemt op ontdekkingstocht in zijn eigen tuin.

twente

Oale groond

John van Zuidam brengt een ode aan het Twentse landschap en zijn cultuurgeschiedenis. Het is een prachtig boek om er telkens weer bij te pakken. Juist op de hogere zandgronden was (en is!) water van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan de mooie Twentse watermolens die aan de beekjes staan. - Quinten Pellegrom

biodiversiteit

Bescherming van de biodiversiteit

In 'Bescherming van de biodiversiteit, een weerbarstige uitdaging' word je meegenomen door de doorgewinterde natuurliefhebber Jan van der Straaten, die alles uit de doeken doet over biodiversiteit in Nederland. Beleid, organisaties, media, planten- en diersoorten, mestbeleid en natuurbescherming; alles komt uitgebreid aan bod in dit prachtige en volledige (309 pagina’s!) boek. Het is een prettig leesbare tekst en bevat mooie foto’s met verhelderende bijschriften. Dit boek maakt van de lezer een voorvechter voor het behoud van de biodiversiteit. - Mark Zekhuis

Grote keizerlibel, foto Jacob van der Weele
water

Vijver, sloot en plas

Marten Scheffer en Jan Cuppen hebben een fraaie natuurgids geschreven die je met hernieuwde waardering naar waternatuur laat kijken. Ook staan er veel tips in voor je eigen tuin en experimenten om (met je kinderen!) te doen. En er zit zelfs een leuke app bij. - Quinten Pellegrom

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?