Bewust wandelen

Nico Kloek

De volgende tips helpen jou om ‘Bewust’ te wandelen. Probeer deze tips eerst eens met een rondje dat je redelijk kent.

  • Neem een kleine vuilniszak mee tijdens je wandelingen, zodat je dat frustrerende zwerfafval mee kunt nemen. Je helpt hiermee de natuur (en wellicht jouw vaste ommetje) schoon te houden! Zorg dat je er altijd eentje in je rugtas op jaszak hebt! En bent niet de enige hoor, kijk maar eens op www.helemaalgroen.nl. Sommige gemeentes helpen hun inwoners ook met bijvoorbeeld afvalgrijpers en gratis vuilniszakken.
  • Neem een verrekijker mee als je die hebt. Sta eens op een punt stil en speur de horizon af of kijk eens of je grip kan krijgen op het vogeltje dat je in de boom zag schieten.
  • Sta eens een minuut op dezelfde plek en wees stil. In elk seizoen is er wel wat te horen. En mocht je niets horen: dan geniet je nog altijd van de stilte!
  • De natuur is groter dan wat er voor je voeten afspeelt. Kijk ook eens opzij tijdens het lopen, of zelfs omhoog. Je zal je verbazen welke wereld aan je voorbij trekt. Ook is je lichaam veel beter in staat niet te struikelen dan je denkt.
  • Laat je kinderen eens een spiegeltje meenemen. Hiermee kun je bijvoorbeeld goed onder de hoed van een paddenstoel kijken. Nieuwsgierig hoe deze paddenstoel heet? Download de app ObsIdentify (wilde planten, dieren en paddenstoelen). Via beeldherkenning weet je snel welke paddenstoel het is! Of neem een blanco A4-tje mee en druk deze tegen de schors van een boom. Zo maak je je eigen natuurschilderij.
  • Neem vooral de tijd om te wandelen. Dan voel je je ook niet bezwaard, maar juist bevrijd dat je gewoon even een paar minuten stil kan gaan staan om de natuur en het landschap in je op te nemen.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?