“Völ geluk in ’n tuk”

Nieuwjaarscolumn door Michael Sijbom

Michael Sijbom, foto: Ilonka Benneker

Geschreven door: Michael Sijbom

"Dag allen,

Per januari 2021 ben ik begonnen aan een nieuwe uitdaging in mijn leven: directeur-bestuurder van Landschap Overijssel. Vanaf die rol wens ik iedereen natuurlijk allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar.

“Völ geluk in ’n tuk” zoals in Twente wordt gezegd.

Alhoewel het raar is om op 4 januari het personeel toe te spreken vanachter een computerscherm realiseer ik me dat deze tijd veel van mensen vraagt. Mensen die niet de luxe hebben van een vaste baan vanuit een comfortabele thuissituatie. Die hard werken in de zorg en daar met eigen ogen zien en aan den lijve ervaren wat corona betekent. Anderen die geen werk hebben, omdat hun winkel of hotel tijdelijk gesloten is. Voor hen dienen we respect te tonen, en als het straks kan, te ondersteunen door bijvoorbeeld lokaal te kopen. Omzien naar elkaar kunnen we nu al doen.

Dat geldt ook voor onze groene vrijwilligers in de provincie Overijssel die hun vaak grenzeloze passie en inzet voor de leefomgeving niet konden inzetten. We hopen dat we weer snel van hun energie gebruik kunnen maken.

Als Landschap Overijssel hebben we gemerkt dat veel mensen de natuur hebben (her)ontdekt. Dat was wennen, voor mensen zelf, voor de natuur en voor ons. We hopen dat deze belangstelling blijvend is en dat we samen het landschap kunnen beheren, beschermen en ontwikkelen. Het landschap van Overijssel en ons erfgoed is ons kostbare cadeautje aan de samenleving. Om samen te gaan koesteren.

En dat is nodig, want beste lezer: Het is eigenlijk al vijf voor twaalf in het landschap. De natuur heeft enorm geleden onder de manier waarop wij als samenleving ons leven hebben ingericht. We moeten onze klok terugzetten om zo een sprong voorwaarts maken, ook in Overijssel. Ik zie dat als plicht naar onszelf en vooral naar onze omgeving: naar onze eventuele kinderen en hun kinderen. De natuur moet straks niet alleen iets zijn uit de boeken van Rien Poortvliet of vergeelde foto’s van vroeger. Respectvol met het landschap omgaan moet als nooit tevoren onderdeel uitmaken van ons alledaagse leven en van huidige en toekomstige samenlevingen. En eigenlijk willen we dat allemaal toch ook.

Zoals het eeuwen geleden was, maar dan in een modern en eigentijdse jasje. Corona kan een reset zijn voor de manier waarop we leven: niet meer, sneller, vaker, verder maar minder, rustiger en dichterbij. Want onze gezondheid is echt kostbaar net als de natuurlijke kwaliteit van de omgeving om ons heen.

We doen het samen.

Ik ben er klaar voor, u ook?"

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?