Midlifecrisis?

Avondzon Lemelerberg, foto Gonny Sleurink

Geschreven door: Eibert Jongsma

"Midlifecrisis, zou ik er last van hebben? Ik ben 44, dus het zou kunnen. Ik heb met mijn vriendin (zelfde leeftijdsgroep) de laatste tijd wel eens gesprekken over wat nu belangrijk is in je werk. Wat geeft nu voldoening? Eigenlijk hoef ik niet te twijfelen: ik werk voor het landschap met al haar planten en dieren, omdat ik vind dat we een verplichting hebben om planten en dieren een plek te geven op deze aarde. Ik smul van videobeelden van dassen, een foto van een sleedoornpage en het geluid van wulpen in het voorjaar.

Maar het afgelopen jaar geniet ik ook van wat de natuur kan betekenen voor mensen. In ons project Zorgend Landschap krijgen mensen die op betrekkelijk jonge leeftijd dementeren de mogelijk om in de natuur aan de slag te gaan met niet te zware werkzaamheden. Het is ongelooflijk wat iets simpels als één keer per week buiten zijn, kan doen voor deze mensen. Ik heb mensen binnen zien komen die amper zelf konden lopen en waar weinig contact mee te maken was. Na een tijd hadden deze mensen een transformatie doorgemaakt: ze slepen zelfstandig takken uit het bos, zijn spraakzamer en zien er ook echt gelukkiger uit. Ik merk aan mijzelf dat dit soort resultaten van ons werk heel veel voldoening geeft. Wat is er mooier dan dat je werk zorgt dat mensen geholpen worden?

Het maakt mij vooral ook duidelijk dat als wij goed zorgen voor ons landschap, het landschap zorgt voor ons. En dat maakt voor mij de cirkel rond en het geeft me mijn werk nog meer voldoening. En mocht ik toch echt nog een midlifecrisis krijgen, dan weet ik in ieder geval dat ik het landschap in moet gaan!"

Meer weten over zorg en landschap?

Klik hier

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?