Colums: de Staat van het Landschap

Houtwal, slecht onderhouden. Foto: Ruud Ploeg

De staat van ons landschap deel 4

Column over de staat van ons landschap Door Eibert Jongsma: Als de Twentse houtwal kon spreken, wat zou die dan zeggen? ‘Ik word een beetje kaal tussen de haren, met hier en daar nog zo’n lange pluk.’ Doelend op de vele houtwallen die heden ten dage zijn vervallen tot simpele bomenrijen. ‘Niks geen volle haardos meer met mooie struiken en een bloeiende kruidlaag.’

Lees meer
Veldleeuwerik, foto: Jacob van der Weele

De staat van ons landschap deel 3

Column over de staat van ons landschap Door Eibert Jongsma: “Je weet pas wat je mist, als ze er niet is”, zingt De Dijk in één van zijn liedjes. Het gaat natuurlijk over een vrouw, maar hetzelfde geldt voor ons ecosysteem. In mijn jeugd (en echt oud ben ik nou ook weer niet) was de veldleeuwerik al iets zeldzamer dan in mijn vaders jeugd, maar ik kan het geluid van deze vogels me nog goed heugen."

lees meer

De staat van ons landschap deel 2

Column over de staat van ons landschap Door Eibert Jongsma: "Op 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten, een belangrijke overheid voor dit thema. Want decentralisatie heeft gemaakt dat de provincies sterke spelers zijn in de ruimtelijke ordening in Nederland. Dus pak je invloed en ga stemmen en neem kies voor ons waardevolle en kenmerkende landschap!"

lees meer

De staat van ons landschap deel 1

Column over de staat van ons landschap door Eibert Jongsma. "We krijgen steeds meer van hetzelfde. Ons landschap vervlakt en dat is zonde." Waarom? Lees de column van Eibert Jongsma over de staat van ons landschap! Deel 1 van een serie.

lees meer