Met de bus langs de verhalen van het wederopbouwlandschap Vriezenveen - Vroomshoop

Excursie
Geschikt voor mindervaliden Het hele gezin Excursie In open landschap

Kaal en saai het landschap bij Vriezenveen en Vroomshoop? Welnee!!

Ga mee met de busexcursie die je de verrassende plekken en prachtige verhalen van het wederopbouwlandschap bij Vriezenveen en Vroomshoop laat beleven.

Tijdens Open Monumentendag op 8 september 2018 kun je in Vriezenveen van alles beleven! Het Historisch museum Vriezenveen, gevestigd in het oude gemeentehus, opent de deuren en organiseert tal van leuke activiteiten. Landschap Overijssel organiseert een interessante busexcursie door het wederopbouwlandschap, hieraan kun je als je je aanmeldt gratis deelnemen.

Met de bus

Onze landschapshistoricus zal je tijdens de busreis het verhaal van het landschap vertellen op tal van interessante plekken in het wederopbouwgebied. Daarnaast zal hij aandacht besteden aan de bijzondere verhalen van de inwoners van het gebied. Deze verhalen zijn opgehaald door vrijwilligers en vertellen het leven in het sterk veranderde landschap dat het werderopbouwgebied is de laatste honderd jaar.

Uit het interview met Hans Staman

De Ruilverkavelingsperiode

Toen kwam de ruilverkavelingswet in 1954. In Vriezenveen was er al veel eerder, voor de oorlog, een onhoudbare situatie ontstaan. De lange, smalle stroken grond achter de boerderijen waren heel moeilijk te bewerken, en er konden eigenlijk geen huizen nog verder naar achteren gebouwd worden.

Een ruilverkaveling zou een goede oplossing zijn. De belanghebbenden konden voor of tegen stemmen, wie niet kwam telde als stem voor. Hans vertelt dat opa kort daarvoor op 70-jarige leeftijd was overleden, maar nog geregistreerd stond als eigenaar van de grond. Albertus Fokke werd uitgenodigd om te komen stemmen, maar Albertus Fokke was reeds begraven. Moeder was erfgenaam, maar kon dus haar stem niet uitbrengen!

door: Etha Elink Schuurman

Nee, zeiden ze, opa’s stem was geldig, en als die niet kon komen was hun stem automatisch vóór de verkaveling.
Hans Staman

Boekpresentatie Rusluie

Deze Open Monumentendag wordt extra feestelijk door de boekpresentatie van “DE RUSLUIE”, een Nederlands Russische familiegeschiedenis. Het is de debuutroman van Nicole Harmsen en verhaalt over de bijzondere geschiedenis van een aantal Vriezenveense families die handelden met en later ook rijk leefden in het Russische Sint Petersburg.

Historisch Museum

Het museum, het voormalige gemeentehuis uit 1905, staat op de lijst van gemeentelijke monumenten en dat geldt ook voor de Smeltschuur, van waaruit in de 18-de eeuw de Rusluie naar St. Petersburg vertrokken. Zowel het museum (Westeinde 54) alsook de Smeltschuur (Oosteinde 36A) zijn op 8 september gratis toegankelijk en er zijn vrijwilligers aanwezig die je extra informatie geven en prachtige verhalen vertellen.

Op beide plekken kun je bovendien genieten van een optreden van Radujsja, een vierstemmig Russisch vrouwenkoor onder leiding van Adelya Rakhimova. ’s Morgens om 11.00 uur treedt het koor op in het museum en ’s middags om 13.00 uur in de Smeltschuur.

Over deze activiteit

Met de bus langs de verhalen van het wederopbouwlandschap Vriezenveen - Vroomshoop

 • 8 september 2018, 14:00 - 16:30

 • Vriezenveen - Vroomshoop
  plan je route

 • Geschikt voor mindervaliden

  Geschikt voor mindervaliden en kinderwagens

 • Het hele gezin

  Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin

 • Excursie

  Tijdens deze activiteit ga je met een gids op pad

 • In open landschap

Aanmelden

Aantal deelnemers

Deze activiteit gaat door bij 5 deelnemers. Er is plaats voor 50 deelnemers.

Persoonsgegevens

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?