Meerwaarde van vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk
Nico Kloek

Tekst: Suzanne van Gaale

Vrijwilligerswerk heeft een grote meerwaarde. Voor natuur én mens. Daar weten vrijwilligers Harrold Boersma en Anton Heuven alles van. In dit artikel vertellen zij wat hun werk voor ze betekent.

“Het mooiste van mijn werk is de waardering die je krijgt van bezoekers. Dat ze na afloop van een excursie naar je toe komen en vertellen hoe leuk ze het vonden.” Aan het woord is Harrold Boersma. Naast zijn vaste baan als vorkheftruckchauffeur is hij in de weekenden natuurgids bij bezoekerscentrum De Wheem. Harrold is al zijn hele leven gefascineerd door kleine beestjes, met name insecten. Vrijwillig gids is hem dan ook op het lijf geschreven. “Ik haal heel veel voldoening uit mijn vrijwilligerswerk. Het is leuk om mensen mee het veld in te nemen op zoek naar kleine diertjes en daarover mooie verhalen te vertellen. Van te voren zoek ik dingen uit en loop ik vaak de route voor. Het gaat mij niet om de Latijnse namen van insecten, maar vooral wat de diertjes bijzonder maakt en hoe ze er uit zien. Ik hoop de bezoekers te raken met mijn verhaal. Daar doe ik het voor.”

Nuttig en gezond werk
Harrold is één van de bijna 3000 vrijwilligers die voldoening en plezier halen uit het werk bij Landschap Overijssel. Niet alleen worden de natuurgebieden en landgoederen goed onderhouden, ook de vrijwilligers varen er wel bij. Of zoals vrijwilliger Anton Heuven het mooi omschrijft: “Wat goed is voor de natuur, is ook goed voor mij.” Anton is sinds negen jaar coördinator van de werkgroep EnHOe. In eerste instantie alleen van de zaterdaggroep, maar inmiddels ook van de vrijdaggroep en de door hem zelf opgerichte dinsdaggroep. Ze onderhouden onder meer kleinschalige heidevelden en de natuur langs de spoorfietslijn Hengelo-Twekkelo. “Met de beheerder van Landschap Overijssel bekijk ik van te voren wat er moet gebeuren. Vervolgens zorg ik dat iedere deelnemer een uitnodiging ontvangt met alle benodigde informatie. Het mooie van mijn vrijwilligerswerk is, dat ik niet alleen buiten gezond bezig ben, maar ook dat je een belangrijke inbreng hebt in wat er moet gebeuren. We doen werk dat veel tijd en mankracht vraagt, zoals het opschonen van de heide. Als wij dit niet doen, wordt de heide binnen de kortste keren overwoekerd door jonge berken.”

Filmpje
Door corona ligt het vrijwilligerswerk nagenoeg helemaal stil. De excursies en activiteiten zijn tot nader orde afgelast en dus kan ook Harrold voorlopig niet op pad. “Ik mis het werk en contact met mensen enorm. Normaal gaan we met een groep kinderen met schepnetjes, potjes en bakjes beestjes vangen in de Reest. In plaats daarvan heb ik daarover een filmpje gemaakt om mensen, vooral kinderen, enthousiast te maken om zelf buiten aan de slag te gaan.”

Nu pas merk je hoe belangrijk het sociale aspect en de zingeving is van vrijwilligerswerk. Het is veel belangrijker dan ik dacht!
Anton Heuven

Groot gemis
Ook Anton mist zijn werk. “Nu pas merk je hoe belangrijk het sociale aspect en de zingeving is van vrijwilligerswerk. Het is veel belangrijker dan ik dacht. In onze werkgroepen zitten allerlei type mensen, die ieder hun eigen reden hebben om zich nuttig te maken als vrijwilliger. Door de coronamaatregelen kreeg ik al snel berichten dat sommige leden in de knel kwamen te zitten. Ze voelen zich eenzaam, missen het contact en neigen tot depressiviteit. Opeens viel hun wekelijkse uitje weg en dus ook het plezier en de zingeving. Daar waar we kunnen, proberen we het een en ander te organiseren op inschrijving. Dat daar behoefte aan is, blijkt wel uit het feit dat er iedere keer meer dan genoeg animo is.”

Extra hulp straks welkom
Nu het onderhoud van de natuur bijna een jaar vrijwel stil ligt, is er straks als de situatie het weer toelaat, veel werk te doen. En dus is de hulp van vrijwilligers dan extra hard nodig. Sterker nog, met name voor het landschapsbeheer en voor onze bezoekerscentra kunnen wij straks extra vrijwilligers gebruiken.

Zin om ook een ‘groen’ steentje bij te dragen? Klik hier voor meer informatie!
Heide plaggen, Nico Kloek
Boompjes trekken, Nico Kloek

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?