Weidevogelbescherming

Help de boerenlandvogels, word Weidewachter!

Kievit met jong, foto Han Bouwmeester

Jodelende wulpen, buitelende kieviten over weilanden en akkers, roepende grutto's op paaltjes. Daar doe je het voor!

Het gaat helaas niet goed met de vogels van het boerenland. De aantallen gaan op veel plaatsen hard achteruit. Sommige soorten, zoals zomertaling en kemphaan zijn zelfs al verdwenen. Andere soorten zoals de kievit en grutto zien we nog wel, maar gaan in rap tempo in aantal achteruit. Landschap Overijssel coördineert de weidevogelbescherming in Overijssel.

Om deze icoonsoorten in ons landschap te behouden, moeten we ze goed beschermen. Elk voorjaar gaan veel vrijwillige Weidewachters het veld in om weidevogels te beschermen. Dat doen ze in samenspraak met de boer, zodat hij rekening kan houden met nesten of jonge weidevogels tijdens de werkzaamheden op het land. Op veel plekken in de provincie kunnen bestaande Weidewachters wel wat hulp gebruiken bij hun beschermingswerk. Voor die gebieden zijn we op zoek naar nieuwe Weidewachters. Je hoeft zeker geen ervaren vogelaar te zijn om weidewachter te worden. Interesse in de natuur is het belangrijkst!

Benodigde documenten

Hieronder vind je documenten die belangrijk zijn voor weidevogelvrijwillgers.

Wil je Weidewachter worden? Neem contact met ons op!

Erg leuk dat je Weidewachter wilt worden en je samen met ons in wil zetten voor de bescherming van weidevogels! Je kunt contact opnemen met Peter van den Brandhof, Coördinator Weidevogelbescherming. Wil je in de praktijk kennismaken met het weidevogelwerk? Vanaf maart 2019 starten we weer met de Weidewachtersacademie. Hier vind je in het weidevogelseizoen verschillende cursussen, workshops en activiteiten. Ga bijvoorbeeld mee op de Weidesafari!

Neem contact op met Peter