De komst van de wolf

De wolf komt terug naar Nederland

Landschap Overijssel vindt de wolf een waardevol dier, dat door zijn hoge positie in de voedselketen de natuur positief beïnvloedt. Van oudsher hoort de wolf in Nederland. Een zelfstandig terugkerende wolf is een meerwaarde voor de natuur en welkom in de natuurterreinen van Landschap Overijssel.

Nederland is een dichtbevolkt land. Het zal niet makkelijk zijn voor de wolf om hier te vestigen. Een wolf verplaatst zich in een etmaal gerust 70 kilometer. In Nederland komt hij dan veel huizen, wegen of mensen tegen. Het wordt voor allen, zowel de wolf als de mens, een uitdaging om hier goed mee om te gaan. Landschap Overijssel zal er alles aan doen om de wolf de rust te geven die hij nodig heeft en escalaties te voorkomen.

We moeten weer uitvinden samen te leven met de wolf

In ons land zijn we vergeten hoe we met grote roofdieren moeten leven. In Polen, Spanje en Italie is het heel normaal om rekening te houden met wolven of beren. In Nederland zullen we onze dieren ook moeten beschermen om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan een wolf. Lees in ons artikel hoe je dit kunt doen.

Lees hier een interessant artikel over samenleven met de wolf

Denk je (sporen van) een wolf te zien?

Als je denkt (sporen van) een wolf te zien, dan graag melden via de website www.wolveninnederland.nl/wolf-gezien

Nadat je de waarneming via de website hebt doorgegeven, kun je in tweede instantie de waarneming melden bij Glenn Lelieveld, coördinator Wolvenmeldpunt Zoogdiervereniging T 06 - 57613192 glenn.lelieveld@zoogdiervereniging.nl

Zie ook het protocol van Landschap Overijssel (bij downloads) hoe te handelen bij een waarneming of schade.

Wolf gevestigd op de Veluwe. Lees meer!

Bekijk hier de volledige uitzending van De Buitendienst over de wolf

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?