De wolf komt terug in Nederland

We zullen weer opnieuw moeten leren leven met de wolf. Maar hoe doen we dit?

Landschap Overijssel vindt de wolf een waardevol dier, dat door zijn hoge positie in de voedselketen de natuur positief beïnvloedt. Van oudsher hoort de wolf in Nederland. Een zelfstandig terugkerende wolf is een meerwaarde voor de natuur en welkom in de natuurterreinen van Landschap Overijssel. Nederland is een dichtbevolkt land en het is daarom niet makkelijk voor de wolf om zich hier te vestigen. Een wolf verplaatst zich in een etmaal gerust 70 kilometer. In Nederland komt hij dan veel huizen, wegen of mensen tegen. Het is voor zowel de wolf als de mens, een uitdaging om hier goed mee om te gaan. Landschap Overijssel zal er alles aan doen om de wolf de rust te geven die hij nodig heeft en escalaties te voorkomen.

Denk je (sporen van) een wolf te zien?

Als je denkt (sporen van) een wolf te zien, dan graag melden via de website www.wolveninnederland.nl/wolf-gezien

Nadat je de waarneming via de website hebt doorgegeven, kun je in tweede instantie de waarneming melden bij Glenn Lelieveld, coördinator Wolvenmeldpunt Zoogdiervereniging T 06 - 57613192 glenn.lelieveld@zoogdiervereniging.nl

Zie ook het protocol van Landschap Overijssel (bij downloads) hoe te handelen bij een waarneming of schade.

Wolf gevestigd op de Veluwe. Lees meer!

De wolf laat zich weer regelmatig zien.

De wolf is niet meer weg te denken uit Nederland. Zeker niet sinds zich een roedel op de Veluwe heeft gevestigd in de zomer van 2019. Ook in het afgelopen kwartaal liet de wolf zich weer regelmatig zien, met name in Gelderland en Drenthe. In de periode van 1 november 2019 tot 1 februari 2020 kwamen bij het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging 373 meldingen binnen, van ontlasting en schademeldingen tot mogelijke waarnemingen. Van 66 van deze meldingen zijn valide, dat wil zeggen dat met zekerheid is vastgesteld dat het om een wolf gaat.

Lees verder
Wolf, Mark Zekhuis

Lespakket over de wolf

Van oudsher heeft de wolf een slecht imago. In verhalen en vertellingen, zoals Roodkapje, is de wolf vaak de boosdoener. Maar klopt dat eigenlijk wel? Met deze natuurlessen leren leerlingen de wolf kennen: van bijzondere kenmerken, zijn leefgebied en zijn rol in de natuur tot zijn imago. Werk je in het onderwijs en willen jullie op school vaker buiten lesgeven, bij voorkeur over een actueel natuuronderwerp? IVN Natuureducatie ontwikkelt samen met provincie Gelderland jaarlijks natuurlessen voor groep 5 t/m 8. Klik op onderstaande link en krijg gratis toegang tot het lesmateriaal over het thema 'de wolf’.

Meld je aan en ontvang het lespakket

Hoe samen te leven met de wolf?

In ons land zijn we vergeten hoe we met grote roofdieren moeten leven. In Polen, Spanje en Italie is het heel normaal om rekening te houden met wolven of beren. In Nederland zullen we onze dieren ook moeten beschermen om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan een wolf. Lees in ons artikel hoe je dit kunt doen.

Interessant artikel over samenleven met de wolf
Bekijk hier de volledige uitzending van De Buitendienst over de wolf

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?