Vluchtelingen aan de slag bij Deventer Ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis wil het groene medicijn voor haar patiënten laten werken. Het ziekenhuis staat in de prachtige, groene omlijsting van de Douwelerkolk en Rielerenk. Dit biedt mooie kansen om zorg en groen met elkaar te verbinden.

Projectleider Marja Fuchs van het Deventer ziekenhuis vertelt: “In 2016 konden medewerkers ideeën indienen die ten goede zouden komen aan patiënten. Daarvan hadden vijf ideeën een relatie met groen of een tuin. Rond die tijd kregen we ook een brief van Anne Britt Draaijer, die toen 10 jaar was. Ze schreef dat haar oma in ons ziekenhuis lag en helemaal niet naar buiten kon. Het was haar wens om een tuin aan te leggen voor zieke mensen en ze zamelde er ook nog geld voor in. Door deze beide signalen heeft het initiatief tot vergroening vorm gekregen in een project.”

Het ziekenhuis heeft als visie om groene activiteiten onderdeel te laten zijn van het zorgsysteem. Dit vertaalt zich onder andere in de beweeg- en ontmoetingstuin, wandelroutes van binnen naar buiten, excursies, werkdagen en informatie over het vergroenen van je omgeving.

zorgend landschap

Tuin vol beleving

Inmiddels is er met hulp van onder meer IVN, Stichting IJssellandschap, de gemeente Deventer en Landschap Overijssel een tuin vol beleving aangelegd. Marja: “Geuren en kleuren staan centraal, dus zijn er bloemen en fruitbomen geplant. Er is een goed begaanbaar pad door de tuin. Patiënten kunnen buiten op een bankje zitten, familie kan even wandelen of wachten op een gesprek met de arts en medewerkers kunnen een frisse neus halen in de pauze. Al in het ziekenhuis begint een looproute naar de tuin, die wordt aangesloten op routes door het mooie landschap richting de natuurgebieden rondom het ziekenhuis. Hier willen we wandelingen en excursies gaan organiseren. Maar het kan ook zomaar zijn dat een kunstwerk een plek krijgt in de tuin. Door beleving aan te bieden in de tuin, wordt iedereen in het ziekenhuis volop verleid om naar buiten te gaan. En wie niet naar buiten kan, heeft in ieder geval uitzicht op de tuin. Ook die natuurbeleving is al goed voor de gezondheid!”