Het Hilligenpad, zwerven door Twente

2.1 NKL 0a Geloof Landschap krt 1a Hilligen Huesken 7 klein3 cover boek Hilligenpad

Het Hilligenpad

Het ‘Hilligenpad’ is een vijfdaagse bezinningsroute door Twente met verhalen over geloof én landschap. Een nieuw, gemarkeerd wandelpad langs 50 plekken die te maken hebben met geloof, bijgeloof en spiritualiteit door de eeuwen heen, van prehistorische grafheuvels tot een hedendaagse bezinningstuin. Een nieuw pad met daarbij een nieuw boek!

Bescherming door Sint Jacob

Eén van de plekken op de route is het ‘Hilligen Huesken’ (Twents voor heilig huisje), de plek waarnaar de route is vernoemd. Het huisje staat op ‘oale grond’ waar mensen al eeuwenlang bezinning en rust zoeken en is gewijd aan Sint Jacob: de beschermheilige van de pelgrims. Zo kun je bedevaartgangers op weg naar Santiago herkennen aan de sint-jakobsschelp.

Waarom naar Santiago?

Het Hilligenpad voert langs 50 bezinningsplekken in het landschap met een bijzonder verhaal. Die verhalen zijn mooi beschreven in de nieuwe wandelgids 'Het Hilligenpad, Zwerven door Twente'. De beschrijvingen zijn gebaseerd op feiten, maar vaak ook op legendes en sagen; de cultuur van de ‘oale grond’ van Twente die nog steeds leeft, ook nu nog in de 21ste eeuw. Of misschien wel juíst nu, omdat veel mensen op zoek zijn naar identiteit en zingeving. Heb jij behoefte aan rust en reflectie maar is Santiago voor jou te ver? Probeer dan het ‘Hilligenpad’.

Route

Op deze moderne pelgrimsroute wandel je van Hof Espelo in vijf dagen naar voormalig retraitehuis De Zwanenhof. Het pad gaat door de gemeente Enschede, Losser, Oldenzaal, Dinkelland, Tubbergen en Borne. Je kunt natuurlijk ook een gedeelte van de route lopen. Wandelaars kunnen de gemarkeerde route zelfstandig lopen of met een coach, landschapsgids en/of verhalenverteller. De route is ook opgenomen in de gratis wandelapp 'wandelen in Overijssel' en op onze website te vinden.

Wandelgids bestellen?

De wandelgids 'Hilligenpad, Zwerven door Twente' (€17,95) is verkrijgbaar in onze bezoekerscentra en kan besteld worden via dit formulier. De opbrengsten van het boekje worden door Landschap Overijssel geïnvesteerd in het onderhoud van de objecten en het landschap langs de route.

NB: De kaart in het boekje is te klein om op te navigeren; hij is gemaakt in de veronderstelling dat het Hilligenpad compleet gemarkeerd zou zijn. Markering gebeurt door vrijwilligers en helaas is nog niet het hele pad klaar, volgens de planning zal dit in december 2017 gereed zijn en volg je de routekleur paars-wit. Wij adviseren op dit moment de route te lopen m.b.v. de routeapp. Download de gratis app 'wandelen in Overijssel' op smartphone/tablet met iOs via appstore >> of Android via playstore >>

Meldingen over de route kunnen altijd gedaan worden via: melding@routeok.nl

Accommodaties en/of activiteiten boeken?

Op de route zijn mooie accommodaties waar je kunt overnachten. Ook worden op bepaalde plekken ontspannende activiteiten aangeboden, zoals een yogales en meditatie: www.hilligenpad.nl/arrangementen

De wandeling en het boek zijn tot stand gekomen via een samenwerkingverband tussen Landschap Overijssel, uitgeverij Matrijs en centrum voor training en ontwikkeling De Zwanenhof.

 

Pelgrimage Hilligenpad
pletkoel
Een prachtige wandeling langs verstilde plekken in Twente.
Hilligenpad opening
pletkoel
Bijzondere opening en boekpresentatie Hilligenpad op 2 september 2016