Vrijwilligerswerk

Opleidingen en kennis

Cursus maaien met de zeis
Cursus maaien met de zeis  Foto Aalt Strampel
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Wij vinden het belangrijk dat je als vrijwilliger in Overijssel voldoende kennis en kunde hebt om aan de slag te kunnen. Als vrijwilliger kan je daarom gebruik maken van een groot aanbod in opleidingen, cursussen, workshops en online trainingen. Niet alleen via Landschap Overijssel zelf, maar ook via online platforms zoals LeerjeGroen en GroenBezig. Platforms voor alle groene vrijwilligers in Overijssel die een keur aan leuke cursussen aanbieden.


Cursussen die je nodig hebt om je werk goed en veilig te kunnen uitvoeren vind je in ons eigen cursusaanbod. Er is daarnaast nog veel meer te ontdekken en leren, zoals bijvoorbeeld over landschappen, plant- en diersoorten of het groene en rode erfgoed. Op deze pagina vind je een overzicht van alle mogelijkheden via ons en aangesloten platforms.

Ons aanbod aan opleidingen

Landschap Overijssel heeft een opleidingsprogramma voor vrijwilligers, waaruit iedereen zijn eigen cursussen kan volgen. Sommige cursussen zijn heel praktisch, zoals de cursus maaien met de zeis en de cursus snoeien van hoogstamfruit. Andere zijn gericht op begeleidingsvaardigheden, didactische vaardigheden of (eigen) veiligheid.

Bij bepaalde vrijwilligersfuncties zijn opleidingen verplicht, zodat je goed opgeleid en vol vertrouwen aan de slag kan. Wij ondersteunen je dan bijvoorbeeld met een cursus vel- en zaagtechnieken, veldhulpverlening, veilig werken in het groen, groene gastheer- vrouw of sociale veiligheid. Vrijwilligers van Landschap Overijssel kunnen kosteloos deelnemen aan de cursussen die opgenomen zijn in het opleidingsprogramma van hun vrijwilligersprofiel. Alle andere vrijwilligers betalen het vrijwilligerstarief.

“Met het opleidingsprogramma wordt duidelijk dat de wensen van ons als vrijwilliger centraal staan. Dit is een mooie aanvulling op onze kennis en kunde”
Ab Decker, depotbeheerder
Cursus hoogstamfruit snoeien
Cursus hoogstamfruit snoeien  Foto Landschap Overijssel
Cursus maaien met de zeis
Cursus maaien met de zeis   Foto Aalt Strampel
EHBO in het veld vrijwilligers
EHBO in het veld  Foto Nico Kloek
Hoogstamfruit snoeien
Hoogstamfruit snoeien  Foto Landschap Overijssel

Kennis over landschappen, erfgoed, planten en dieren

Op deze website hebben we een aantal pagina’s opgenomen met uitgebreide informatie over planten, dieren, erfgoed en landschappen in Overijssel. Via de foto's hieronder kun je doorklikken naar deze pagina’s om er meer over te weten te komen. Doe er je voordeel mee!

Groene Delta - De Doorbraak

Leer je Groen

Via de website Leer je Groen heb je toeging tot veel interessante e-learnings. Bijvoorbeeld veilig buiten werken, bijvriendelijk beheer, ordening van het plantenrijk en nog veel meer. Als vrijwiliger van Landschap Overijssel heb je gratis toegang tot dit platform. Neem er eens een kijkje.

Vrijwilliger met handzaag

Opleidingen via GroenBezig

Groenbezig is het platform voor de groene vrijwilliger in Overijssel. Het platform wordt vormgegeven door de samenwerkende groene organisaties Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer, Natuur en Milieu Overijssel, IVN en andere groene clubs. Hier zijn ook cursussen, workshops en trainingen te vinden.

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!