LandschappenNL, waar Landschap Overijssel bij is aangesloten, reageert met grote teleurstelling op het voornemen van het kabinet om de halvering van de stikstofuitstoot pas in 2035 te realiseren. Dit betekent opnieuw uitstel van broodnodige maatregelen die natuurherstel mogelijk moeten maken.

Natuur kan niet wachten

'Het is onbegrijpelijk dat het kabinet de urgentie van het stikstofprobleem opnieuw naar de achtergrond schuift. Onze natuur, en daarmee de leefomgeving van álle Nederlanders, heeft geen tijd om nog tien jaar te wachten', zegt Hank Bartelink, directeur van LandschappenNL.

Onzekerheid voor boeren

De natuur in Nederland verkeert al jaren in zorgwekkende staat. De stikstofuitstoot tast kwetsbare natuurgebieden aan, met verarming van biodiversiteit en het verdwijnen van karakteristieke landschappen als gevolg. Elke vertraging is een directe aanslag op de toekomst van onze natuur én onze landbouw. Want hoe slechter de natuur, hoe moeilijker het wordt om duurzame landbouw mogelijk te maken. Ook de onzekerheid voor (jonge) boeren blijft hierdoor langer voortduren.

Duur en risicovol

Bovendien zadelt dit ons (en toekomstige generaties) op met groeiende kosten, immers, herstel van die verslechterende natuur zal steeds meer inspanning vragen en dus nog duurder worden. Als klap op de vuurpijl: het wegschuiven zet het juridische onzekerheid niet buiten spel, integendeel, dit vergroot het risico op verdere stilstand.

Werk aan balans

LandschappenNL roept het kabinet en de Tweede Kamer op om vast te houden aan de oorspronkelijke doelstelling van stikstofreductie in 2030. Alleen door daadkrachtig en tijdig ingrijpen kunnen we werken aan een toekomst waarin natuur, landbouw en welvaart in balans zijn, zullen we het vertrouwen van boeren en burgers behouden, en gaan we onze internationale verplichtingen nakomen.

Verantwoord regeren betekent NU reageren; en niet problemen doodzwijgen.