Terugblik op het Dassenseizoen 2018

Voor het zevende jaar op rij een geslaagd dassenseizoen. Zoals elk jaar kende ook 2018 zo zijn eigen bijzonderheden bij onze dassenexcursie. Zo was er dit seizoen een moedervos met maar liefst 7 jongen actief bij de burcht wat soms leidde tot prachtige taferelen wanneer de vosjes en dasjes allemaal tegelijk op de burcht en het grasveld speelden.

Bertus Webbink

Opnieuw een geslaagd dassenseizoen!

De dassenburcht werd in 2018 bewoond door 5 dassen, een mannetje, een vrouwtje en hun 3 jongen die in februari geboren werden. De 3 jonge dassen speelden en ravotten maandenlang elke avond / nacht op en rond de burcht en leerden van moederdas voedsel zoeken. Daarnaast was er dit seizoen een moedervos met maar liefst 7 jongen actief bij de burcht wat soms leidde tot prachtige taferelen wanneer de vosjes en dasjes allemaal tegelijk op de burcht en het grasveld speelden. Kortom, er was veel te beleven op en rond de burcht.

Een bijzonder jaar was het ook voor de dassen. Het hele seizoen erg warm en nagenoeg geen regen. De dassen hebben het daardoor erg moeilijk gehad wat betreft voedsel vinden, maar ze hebben het gelukkig goed doorstaan. Een “normale” kans om dassen in hun eigen leefgebied te spotten vanuit de dasmobiel ligt gemiddeld rond 70%. Een das in de natuur krijg je in de regel niet snel of makkelijk te zien. Met de Dasmobiel zijn we erin geslaagd de das te kunnen observeren zonder haar te verstoren of te verjagen. Daarnaast zien we ook regelmatig andere dieren vanuit de Dasmobiel, zoals reeën, hazen, steenmarters, vossen, bosmuizen, vleermuizen, eekhoorns en soms een uil. Een mooie 'bijvangst' tijdens de dasexcursies.

Onze bezoekers in 2018 waren bijzonder positief en enthousiast over dit unieke project in Nederland. Daar zijn we natuurlijk blij mee en ook wel een beetje trots op. We zijn benieuwd hoe de dassenfamilie zich ontwikkelt en kijken uit naar nieuwe excursies in 2019.

We nemen u in 2019 graag mee met onze dassenexcursie naar de wereld van de das! Van harte welkom!

Dassengidsen Dorien, Henk, Evert, José, Frans en Harry

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?