Fruitpersdag in het Dal van de Mosbeek

26 september 2019 - Dal van de Mosbeek

Evenement
Het hele gezin Evenement Bij bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek

Fruitpersdag in het Dal van de Mosbeek

Al bestaat een boomgaard maar uit een paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan jezelf, je familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit, de appels en peren of druiven, te laten persen tot vers sap. De Huiskamp Sapmobiel uit Welsum is deze dag aanwezig in het Dal van de Mosbeek. Dit is een grote fruitpers, gemonteerd op een aanhanger. Hierdoor kan het fruit ter plekke geperst worden. Het sap kan direct meegenomen worden in pakken van 5 liter. Deze zijn ongeopend twee jaar houdbaar. Geopend is het sap ongeveer twee maanden houdbaar. Wil je je sap laten persen? Lees dan verder en meld je aan!

Van belang is dat we het aantal kilo’s weten dat je wilt laten persen. Een rekenhulp daarbij is dat er 5-6 appels in een kilo gaan. Een ouderwetse fruitkist bevat 25 kilo. Na aanmelding krijg je in de week voorafgaand aan de fruitpersdag de tijd door wanneer je verwacht wordt. Dit om de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. De tijd zal in principe tussen 09:00 en 16:00 uur zijn.

Aanmeldingen boven de 75 kg krijgen gegarandeerd het sap van hun eigen fruit. Daaronder kan het fruit gecombineerd worden om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. Uiteraard kun je prima appels, peren en druiven door elkaar heen laten persen tot een heerlijke vruchtensap. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden.

Bewaartips

  • Pluk de vruchten onrijper dan wanneer ze direct verwerkt zouden worden.
  • Bewaar alleen gave en gezonde vruchten. Leg de aller dikste vruchten apart, want die kunnen minder lang bewaard worden.
  • Bewaar geen fruit met korte bewaarduur in de buurt van fruit met lange bewaarduur. Rijpend fruit geeft het rijpingsgas ethyleen af. Daardoor zullen de andere appels en peren versneld rijp worden.
  • Gebruik lage schone kistjes om de vruchten te bewaren. Zet de kistjes op stapels en laat onder de onderste kist een ventilatieruimte van ca. 10 -15 cm.
  • Bewaar de vruchten in een donkere, niet te droge en geventileerde ruimte. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard.
  • Hou de luchtvochtigheid tamelijk hoog door de vloer af en toe nat te maken. Bij een te droge lucht gaan de vruchten rimpelen.
  • Haal wekelijks te rijpe en rotte vruchten weg.

Praktische informatie:

  • Locatie: Bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek (parkeerplaats van Infocentrum IJs & Es en Watermolen Bels) Bergweg 8, 7663 TB Mander.
  • Kosten: Het persen kost 5 euro per 5 liter sap, als vergoeding voor het persen en de verpakking. Daarnaast vragen we een vrijwillige vergoeding van 10% van de persing in pakken sap.
  • Aanmelden: Stuur een email naar louiset.vos@landschapoverijssel.nl. Vermeld in de mail je naam, adres en mobiele telefoonnummer en het aantal kilo's fruit dat je wilt laten persen op 26 september in Mander.

TIP: Is Mander te ver weg? Op 20 oktober is er nog een fruitpersdag bij ons Bezoekerscentrum De Wheem in Balkbrug.

Over deze activiteit

Fruitpersdag in het Dal van de Mosbeek

Dal van de Mosbeek

  • 26 september 2019, 9:00 - 16:00

  • Bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek
    plan je route

  • Het hele gezin

    Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin

  • Evenement

    Deze activiteit vindt plaats op één locatie

  • Bij bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek

    Bij bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek, Bergweg 8 in Mander