Laat je fruit persen tot heerlijk sap!
Landschap Overijssel organiseert weer twee fruitpersdagen waar particulieren het fruit van hun eigen bomen kunnen laten persen tot vers sap. Heb je appels, peren of druiven? Vanaf 75 kilo fruit kun je terecht bij de mobiele fruitpers en ga je naar huis met je eigen heerlijke pakken fruitsap.
Heb je voldoende appels meld je dan aan voor één van onze fruitpersdagen!
Al bestaat een boomgaard maar uit een paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan jezelf, je familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit, de appels en peren of druiven, te laten persen tot vers sap. De Huiskamp Sapmobiel uit Welsum is weer aanwezig met zijn grote fruitpers en kan het fruit ter plekke persen in pakken van 3 of 5 liter. Deze zijn ongeopend twee jaar en geopend twee maanden houdbaar (ook buiten de koelkast).
Perslocaties:
- Zondag 14 september bij bezoekerscentrum De Wheem in Balkbrug
- Woensdag 24 september bij bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek in Mander (Vasse)
Prijzen:
De pakken geperst sap dienen contant (er is geen pin) te worden afgerekend à € 4,50 per 3 liter pak en € 6,50 per 5 liter pak (100 kg fruit geeft ongeveer 70 liter sap). Daarnaast vragen we een vrijwillige vergoeding van 10% van de persing in pakken sap.
Aanmelden:
Stuur een e-mail naar: sandra.bos@landschapoverijssel.nl
Vermeld in je mail de volgende gegevens:
- Achternaam
- Mobiel nummer
- Aantal kilo's fruit dat je wilt laten persen
- Voorkeur voor verpakking: 3 of 5 liter
- Locatie waar je wil persen
- Voorkeurstijd (we proberen hiermee rekening te houden, maar dit is geen garantie)
Tips:
- Doe het fruit in kisten of dozen van gelijke grootte (bijv. bananendozen) en weeg één volle doos, zodat je weet hoeveel kilo je meeneemt
- Heb je minder dan 75 kilo? Combineer dan met iemand anders en geef dit van tevoren door
- Wil je kleinfruit (zoals druiven of bessen) mee laten persen? Geef dit dan van tevoren door
- Verwijder bladeren en takken; deze mogen niet worden meegeperst
- Controleer het fruit op de ochtend van het persen op rot of schimmel
- Zachte of overrijpe peren zijn ongeschikt: ze veranderen in pap en bevatten vaak schimmels die niet worden gedood bij pasteuriseren
- Slecht of rot fruit verkort de houdbaarheid van je sap
- Gebruik je veel zoete appels, dan wordt het sap ook zoeter – de smaak van het sap is afhankelijk van de soorten die je aanlevert
- Niet alle fruitsoorten geven evenveel sap; houd daar rekening mee bij de hoeveelheid
- Bewaar je fruit tot het persen koel, donker en vorstvrij