Twente

Bergvennen & Brecklenkampse Veld

Bergvennen vanuit de lucht
Luchtfoto Bergvennen  Foto Wouter Borre
52.430056, 7.000528

Een lieflijk en licht glooiend landschap met na iedere bocht de kans op een glimp van de prachtige vennen. Bergvennen & Brecklenkampse Veld is een halfopen heidelandschap waar stukken open heide, bos, vennetjes en prachtige graslanden vol met bijzondere kruiden en bloemen elkaar afwisselen. Ook op Europese schaal is de Bergvennen & Brecklenkampse Veld zo bijzonder dat ze de Natura 2000-status heeft gekregen. Het gebied is één van onze absolute natuurparels!

Boomheidelandschap
Bergvennen & Brecklenkampse Veld ligt op een zandrug tussen de stroomgebieden van de Vecht en de Dinkel. In de laatste ijstijd heeft stuivend zand een glooiend landschap achtergelaten. In de laagtes zijn vennen ontstaan. Droge- en vochtige heide met her en der een jeneverbes waar de openheid domineert, gaat langzaam over in stukken met meer bomen tot plekken waar bomen in de meerderheid zijn. Ten noorden van de Bergvennen ligt het Brecklenkampse Veld. Een gebied dat bestaat uit een bijzondere afwisseling van droge en natte heide, grasland en natte laagtes en vol staat met bijzondere kruiden en bloemen. Omdat de gebieden tegen elkaar aan liggen en zo met elkaar verbonden zijn, spreken we van de Bergvennen & Brecklenkampse Veld.

Bergvennen
Bergvennen  Foto Nico Kloek
Vogelkijkscherm
Vogelkijkscherm 
Bergvennen in de zomer
Bergvennen in de zomer  Foto David
“Bergvennen & Brecklenkampse Veld is prachtig maar kwetsbaar. Ik ben blij dat dit één van mijn terreinen is zodat ik me er persoonlijk voor kan inzetten dat het bewaard blijft voor de toekomst!”
Rick Staudt, terrreinbeheerder

Doorstroomvennen

De Bergvennen heeft zijn naam te danken aan de bijzondere vennen die er liggen. Het zijn niet zomaar vennen, maar zogeheten doorstroomvennen. Dat wil zeggen dat het water van de hoger gelegen vennen geleidelijk aan afstroomt naar de lager gelegen vennen. Het water bestaat uit een mengsel van relatief zuur regenwater en grondwater dat minder zuur - ofwel basisch en mineraalrijker - is. Door deze samenstelling is het de perfecte groeiplaats voor onder andere de bijzondere waterlobelia.

Waterlobelia

Natura 2000-proces

Bergvennen & Brecklenkampse Veld is zelfs op Europese schaal zo bijzonder, dat het is uitgeroepen tot een Natura 2000-gebied. Dit betekent dat we de kans - en verplichting - hebben om deze natuur duurzaam te herstellen en beschermen. De grootste opgave is om de waterhuishouding in het natuurgebied en omstreken goed op orde te krijgen. Dán krijgen de vennen voldoende water van de juiste kwaliteit en beschermen we ze voor de toekomst. De aankomende periode worden de acties concreet gemaakt en uitgevoerd.

Ontdek Bergvennen & Brecklenkampse Veld

Wil je de Bergvennen & Brecklenkampse Veld ontdekken? Dan is de zomer de beste periode. Dan sieren de waterlobelia’s de oevers van de vennen, staan de kruidenlanden vol in de bloei en zie je misschien wel de aardbeivlinder die de tormentil afstruint op zoek naar een plekje om haar eitjes te leggen. Er lopen verschillende wandelroutes door het gebied. Vanachter het vogelkijkscherm kun je het ven bekijken. Op de panelen die in het gebied staan kun je ontdekken hoe het watersysteem van de vennen werkt. Het Brecklenkampse Veld is zo bijzonder en kwetsbaar, dat het afgesloten rustgebied is en niet toegankelijk.

Broeihoop maken voor de ringslang

Vrijwilligersgroepen

Vrijwilligers, daar worden we bij Landschap Overijssel blij van! Sluit je aan bij onze beweging. Maar liefst 1.000 vrijwilligers gingen je voor. Samen maken we ons sterk voor de natuur in onze provincie. Werk wat er toe doet en waar je zelf ook blij van wordt. Wil jij je inzetten als vrijwilliger, bijvoorbeeld in Bergvennen & Breckekampse Veld? Meld je nu aan.

Eropuit