Te gast in de natuur

De natuur ontwaakt uit haar winterslaap, het broedseizoen is begonnen. Bezoek de natuur met rust en respect.

Foto: André Akkerman

Als bezoeker ben je te gast in de natuur, wat je reden van je bezoek ook is. Blijf tijdens je bezoek altijd op de paden om de natuur en dieren zo weinig mogelijk te verstoren. Dieren weten namelijk niet dat jij geen bedreiging vormt en weten niet wat jouw gepraat of geroep betekent. Ook al ben je het niet van plan, het is voor hun niet duidelijk of je dichterbij gaat komen. Dieren nemen daardoor vaak het zekere voor het onzekere: ze vluchten.

De Kraamkamer van Moeder Natuur
Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. Gedurende het hele voorjaar ben je als bezoeker in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten.

Dieren weten niet dat jij geen bedreiging vormt en nemen daardoor vaak het zekere voor het onzekere: ze vluchten.
Michiel Poolman, Ecoloog
Schotse hooglander, Margot Schulte
Vos, Mark Zekhuis
Jonge dassen, Mark Zekhuis
Reekalf, Mark Zekhuis
Oehoe, Mark Zekhuis

De kwetsbaarheid van de natuur
Zodra mensen in de buurt komen van vogels, vliegen ze weg en dit kost vogels veel kostbare energie. Energie die ze goed kunnen gebruiken om hun jongen te voeden en beschermen tegen gevaar. Ze zijn vaak langere tijd weg en laten hun jongen alleen achter. De jongen krijgen hierdoor minder voedsel binnen dan ze nodig hebben. In het ergste geval keren ze niet terug. Bedenk maar eens wat verstoring met jou doet. Stel, je bent geconcentreerd met een belangrijke klus bezig, terwijl iemand iets verderop langdurig op de claxon drukt. Je schrikt op, bent volledig uit je concentratie en je hebt je kans gemist.

Geniet, maar met respect voor de natuur
De rust is niet alleen van belang voor de broedvogels, maar er zijn ook andere dieren zoals reeën, hagedissen en hazen die in het voorjaar jongen krijgen en daarom rust en ruimte nodig hebben. Als bezoeker weet je nooit exact waar de dieren zich bevinden. Het is daarom van groot belang dat je respect hebt voor hun ruimte. Blijf op de paden lopen en neem afval altijd mee naar huis. Wil je de natuur écht een plezier doen, neem dan ook zwerfafval mee dat je onderweg tegenkomt.

Hond aan de lijn

Het aantal gebieden waar loslopende honden welkom zijn is beperkt. Honden mogen alleen mee naar gebieden waar ze zijn toegestaan én zijn aangelijnd. Loslopende honden kunnen hevige stress veroorzaken bij alle dieren, maar zeker in het broedseizoen zijn dieren nog gevoeliger voor verstoring. Denk aan vogels die op de grond broeden, maar ook soorten zoals de zandhagedis en kleine zoogdieren. Helaas komt het met regelmaat voor dat loslopende honden (jonge) vogels pakken, reeën of schapen opjagen of op zijn ergst: één of enkele doodbijten. Wandelen met je hond in de natuur is heerlijk, maar neem een lange riem of flexlijn mee, dan heeft je hond de ruimte en bescherm je de natuur.

Het eerste kievitsei van Overijssel is gevonden!

Zaterdagmiddag om 15.11 uur werd het eerste kievitsei gevonden op het land van boer Benny van Ittersum in Kampen. Zoals gebruikelijk werd het ei nog dezelfde middag door een medewerker van Landschap Overijssel gecontroleerd. Hierbij werd vastgesteld dat het om een vers kievitsei gaat.

Lees het bericht hier

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?