Vechtdal

Collendoorn

Wandelaars Collendoorn
Wandelaars Collendoorn   Foto Nico Kloek
52.600722, 6.599639

Verwonder je over natuur op een oude afvalberg van 20 meter hoogte! Het natuurgebied Collendoorn is wat dat betreft echt een bijzonder gebied. Het is nog steeds in eigendom van ROVA en wordt sinds 2006 beheerd door Landschap Overijssel.

Op 1 juni 1988 was de maximale stortruimte bereikt en is de vuilstort gesloten. Daarna is de stortlocatie afgedicht. De bovenafdichting bestaat uit verschillende lagen: eerst een steunlaag zandgornd op het afval, daarop een 25 centimeter dikke zandlaag met bentoniet (kleimaterialen). Vervolgens een 30 centimeter dikke zandlaag met een drainagesysteem voor de afvoer van het regenwater en ten slotte een dikke laag afdekgrond van 1 meter. Daarna werd de voormalige vuilstort beplant en kwamen er wandelpaden.

Collendoorn
Collendoorn   Foto Nico Kloek
Collendoorn, Rund
rund in Collendoorn  Foto Gonny Sleurink
 rozenbottels Collendoorn
rozenbottels  Foto Gonny Sleurink
Collendoorn
Collendoorn  Foto Gonny Sleurink

Van vuilstort naar natuurgebied

De natuur heeft zich hier geleidelijk ontwikkeld en blijft ons verrassen met gevarieerde natuur en met een grote verscheidenheid aan bomen, planten, vogels, vlinders en paddenstoelen. Op ruim 20 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en kun je tot in Duitsland kijken. Wandelend op de berg zie je runderen grazen. Zij helpen met het beheer. Zoek je wat meer beschutting? Zoek dan de flanken van de berg op. Besdragende en bloeiende struiken zorgen op de berg voor een walhalla voor insecten en vogels.

Paddestoelen, vlinders en vogels

Wandelend door het natuurgebied zie je in de herfst veel paddenstoelen, zoals de Roodbruine schijnridderzwam en de zeldzame roze stinkzwam. Ook bijzonder is de brede wespenorchis, een wilde orchidee. Er zijn vlinders, zoals het icarusblauwtje en distelvlinder en vele vogels waaronder de boomklever, havik, geelgors en de groene specht.

Icarusblauwtje
Icarusblauwtje   Foto Jacob van der Weele
Icarusblauwtje
Icarusblauwtje  Foto Mark Zekhuis
Geelgors
Geelgors   Foto Mark Zekhuis
Distelvlinder
Distelvlinder   Foto Annie Keizer
Havik
Havik   Foto Han Bouwmeester
“Verwonder je over natuur op 20 meter hoogte, gelegen op een voormalige afvalberg.”
Hans Dijkstra, terreinbeheerder Collendoorn

Gasbehandelingsinstallatie

In het afval op de vuilstort vormt zich door het afbraakproces 'stortgas'. Het bedrijf Cogas onttrekt dit uit de vuilstort en werkt het op tot aardgaskwaliteit. Dit gebeurt in de gasonttrekkings- en gasbehandelingsinstallatie aan de Slagenweg.

Meetpunt in Collendoorn
Meetpunt in Collendoorn  Foto Gonny Sleurink

Ontdek Collendoorn te voet of te paard

Nieuwsgierig naar dit bijzondere terrein? Via het wandelroutenetwerk is in dit natuurgebied een mooie route uitgezet van 3 kilometer. Honden mogen mee, mits aangelijnd in verband met de grazende runderen. Te paard Collendoorn verkennen is ook mogelijk via het ruiterpad. Wil je in de omgeving wandelen? Geniet in de omgeving rondom Hardenberg van mooie routes. Zie onderstaande suggesties.

Eropuit

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!