Dassen kijken - AFGELAST

Dassen, foto Bertus Webbink
Excursie
Excursie In het bos

Boek nu een bezoek aan de Dasmobiel!

In verband met de coronamaatregelen is niet mogelijk om een avond in onze dassen-kijkhut te boeken. De Dasmobiel is momenteel gesloten.

Vanaf medio maart kun je via het aanmeldformulier op deze pagina je bezoek boeken. Vanaf half april tot en met begin september 2020 boek je op de woensdag, vrijdag of zaterdag. Ook is het mogelijk om buiten de reguliere avonden de Dasmobiel in z'n geheel af te huren (8 personen). Informeer naar de speciale voorwaarden. Alvast veel plezier tijdens deze unieke ervaring!

Informatie Dasmobiel

De das.. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Het grootste (land)roofdier van Nederland. Dassen zijn schuw en vooral rond schemertijd en in de nacht actief. Daarom hebben weinig mensen ooit een echte das gezien. Jammer, want de das is een prachtig dier, dat absoluut thuishoort in de Nederlandse natuur.

Daarom heeft Landschap Overijssel de Dasmobiel ontwikkeld: een geur- en geluidsdichte hut, nog geen tien meter naast een bewoonde dassenburcht. De Dasmobiel staat op een landgoed van Stichting IJssellandschap. Na het boeken van een bezoek ontvang je informatie over de exacte locatie in Bathmen (Deventer) waar we je ontvangen.

Een bezoek aan de Dasmobiel ziet er zo uit:

 • ontvangst met koffie/thee (anderhalf uur voor zonsondergang)
 • informatie over de das
 • dassen spotten vanuit Dasmobiel (circa anderhalf uur)

Kosten:

 • 30 euro voor donateurs van Landschap Overijssel of één van de andere provinciale landschappen
 • 35 euro per persoon (kinderen welkom vanaf 9 jaar)
 • de opbrengsten van de dasbezoeken worden geïnvesteerd in maatregelen ter berscherming van de das of voor andere diersoorten. Met je bezoek draag je dus ook een steentje bij!

Let op!

 • Je reservering is pas definitief als je een bevestigingsmail hebt ontvangen. Dit kan 2 tot 3 werkdagen duren.
 • Ongeveer 1 week voor je excursie ontvang je een bevestigingsbrief met daarop de laatste informatie.
 • Het is mogelijk je reservering te annuleren tot 48 uur voor de start van jouw excursie. Daarna zijn wij genoodzaakt het volledige bedrag in rekening te brengen.
 • Een das is een wild dier, dit betekent dat ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Wij hebben daar geen invloed op. Na onderzoek heeft onze ecoloog in samenspraak met de stichting 'Das&Boom' geconcludeerd dat de dassenfamilie niet wordt gestoord door de Dasmobiel.
 • Onthoud dat de kans aanwezig is dat de dassen zich tijdens je bezoek niet laten zien..
 • De excursie gaat door bij een minimum deelname van vier personen. We kunnen maximaal acht personen per avond ontvangen.

Dassen-gidsen

Terugblik op het Dassenseizoen 2019

Terugblik op het Dassenseizoen 2019 We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd dassenseizoen. De dassenburcht werd in 2019 bewoond door 4 dassen en er werden 3 dasjes geboren. Totaal dus 7 dassen, die zich vaak allemaal tegelijk lieten zien tijdens onze bezoekavonden. Heel mooi om te zien was het verschil in karakter van de 3 jonge dasjes. Eén was niet bij moederdas weg te slaan, voortdurend in haar nabijheid en liep haar daarbij ook regelmatig voor de voeten. Een ander was erg rustig en kon lange tijd op een paar vierkante meter rondsnuffelen of gewoon om zich heen kijken en het derde jong was heel speels en probeerde de hele familie mee te krijgen in zijn spel, waarbij hij de gekste capriolen uithaalde. Het aantal malen dat dassen werden gezien tijdens de bezoekavonden (spotpercentage) was dit seizoen bijzonder hoog; nagenoeg alle bezoekers hebben dassen gezien. Het gemiddelde spotpercentage door de jaren heen ligt op ruim 78%. De Dasmobiel biedt een geweldige mogelijkheid om succesvol dassen te spotten. Een das in de natuur krijg je in de regel niet snel of makkelijk te zien. Met de Dasmobiel zijn we erin geslaagd de das te kunnen observeren zonder haar te verstoren of te verjagen. Dit seizoen (naast reeën, hazen, eekhoorns, vleermuizen, vossen, muizen, vogels, etc.) ook meerdere malen uilen aanwezig bij de dasmobiel. Opnieuw, evenals seizoen 2018, hoge temperaturen en langdurige droogte. Weer een moeilijk jaar voor dassen om voedsel te vinden, maar ze lijken het goed te hebben doorstaan. De fijnsparren in het bos zijn aangetast door de letterzetter (donkerbruin kevertje dat in staat is om sparren uit te roeien). Dankzij de droge en warme zomers van 2018 en 2019 rukt dit verwoestende diertje op. Helaas moest eind 2019 daardoor een groot deel van het bos gekapt worden. De dassenburcht werd voldoende gevrijwaard van bomenkap zodat de dassen niet verstoord zijn en we komend seizoen weer volop kunnen genieten van dassenactiviteiten. We zijn dan ook benieuwd hoe de dassenfamilie zich verder ontwikkelt en kijken uit naar nieuwe excursies in 2020. Onze bezoekers zijn bijzonder positief en enthousiast over dit unieke project in Nederland. Daar zijn we natuurlijk blij mee en ook wel een beetje trots op. We nemen u in 2020 graag mee met onze dassenexcursie naar de wereld van de das! Van harte welkom! Dassengidsen Dorien, Henk, Evert, José, Frans en Harry

Lees de terugblik op het Dassenseizoen 2018

Over deze activiteit

Dassen kijken - AFGELAST

 • € 30,00 per donateur
  € 35,00 per persoon

 • Excursie

  Tijdens deze activiteit ga je met een gids op pad

 • In het bos

  In het bos

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?