De otter

Er leven in ons land ongeveer 450 otters aan onze waterkanten, waarvan het merendeel in Overijssel.

Jacob van der Weele

Sinds 2002 is hard gewerkt om de destijds in Nederland uitgestorven otter te herintroduceren. Met goed resultaat! Er leven inmiddels ongeveer 450 van deze gestroomlijnde dieren aan onze waterkanten, waarvan het merendeel in Overijssel.

Leefgebieden in Overijssel
De otter is inmiddels in negen provincies waargenomen. Ruim 60 procent van de populatie leeft in Overijssel. Vooral in Nationaal Park Weerribben-Wieden, waar het dier destijds werd uitgezet. Er leven nu ook otters aan de Regge, Vecht, Dinkel en incidenteel aan de IJssel. Als de populatie nog iets meer groeit tot 500 dieren, spreken we theoretisch van een duurzame populatie! Omdat de grote watergebieden qua populatie zijn verzadigd, zoeken de otters in de winter nu ook agrarische gebieden op met kleinere waterlopen en sloten. Bijvoorbeeld in de omgeving van Dedemsvaart, Staphorst en Wijhe. Zelfs in de stadsgracht van Zwolle zwemmen otters! Door betere handhaving van Europese regels is vervuiling van oppervlaktewater teruggedrongen. Daardoor leven er meer vissen en andere dieren in en om het water, die de otter tot voedsel dienen.

Een belangrijke reden waarom het uitzetten van de otter succesvol is, is de kwaliteit van het water. Deze is nu veel beter dan 50 jaar geleden!
Mark Zekhuis, Ecoloog

Het jaar van de otter
Vanwege de opmars van de otter heeft de Zoogdiervereniging 2021 uitgeroepen tot ‘Jaar van de Otter’. Met extra activiteiten en voorlichting zet de vereniging elk jaar een andere soort in de spotlights. “Geen overbodige luxe dat de otter dit jaar aan de beurt is”, zegt Mark. “Hoewel het relatief goed gaat met dit typisch Hollandse dier, blijft aandacht noodzakelijk”.

Het artikel '2021: Het jaar van de otter' verscheen onlangs in ons maartmagazine Natuurlijk Overijssel. Benieuwd? Lees hem digitaal via onderstaande link.

Prachtige beelden van otters in de Zwolse grachten.

Otter, Klaas Vledder

De otter houdt van schoon water

De otter is een uitstekende zwemmer en duiker. Tijdens het zwemmen gebruikt hij zijn staart als roer om snel en wendbaar te kunnen zijn. Wanneer hij duikt, gaan zijn oren en neusgaten dicht, zodat er geen water inloopt; zijn ogen blijven open. De otter heeft schoon water nodig, omdat er in schoon water meer vissen leven. De otter eet op een goede dag wel 1,5 kilo vis en heeft dan ook een territorium van soms wel acht kilometer oever.

Baby otter, Johann Prescher

Inzet speurhonden voor opsporen verweesde ottertjes

Otters hebben een groot gebied waarin ze voedsel zoeken, tot wel twee kilometer vanaf het nest. Ze leven in moeilijk toegankelijke, waterrijke gebieden, en de jongen zijn vaak goed verstopt. De kans dat de jonge otters op tijd worden gevonden is daardoor klein. Daarom worden er op initiatief van ons speurhonden ingezet. Goed getrainde honden kunnen het spoor terugzoeken vanaf het doodgereden vrouwtje. Het zoekgebied wordt daarmee enorm verkleind, en daarmee stijgt de kans dat de jongen wel gevonden worden en in leven blijven.

Lees verder
Otter, Klaas Vledder

Otter geeft show weg op de Horte

Exact één dag voor wereld otterdag, gaf een otter in de Oude Emmertochtsloot een show weg voor onze medewerkers. Het dier was een kwartier lang dollend en duikelend te zien en liep zelfs even door de rietkraag heen en weer. Otters zijn nachtdieren, het is dan ook bijzonder om overdag een otter te zien. Binnen een mum van tijd veranderde ons kantoor, Huis de Horte, in een kijkhut waar alle medewerkers probeerden een glimp van de dollende otter op te vangen.

Lees verder

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?