Dassen kijken

dasssen mark zekhuis
Dassen  Foto Mark Zekhuis

Vanaf vandaag is het dassen kijken weer te boeken!

Dassen Kijken

Het dassenkijkseizoen voor 2024 is geopend! We heten je van harte welkom in onze speciale dasmobiel. We vertellen je graag over dit bijzondere dier en hoe je hem in het echt kan zien!

De das.. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Een (land)roofdier dat leeft in onze bossen. Dassen zijn schuw en vooral rond schemertijd en in de nacht actief. Daarom hebben weinig mensen ooit een echte das gezien. Jammer, want de das is een prachtig dier, dat absoluut thuishoort in de Nederlandse natuur.

Geur- en geluidsdichte hut

Landschap Overijssel heeft de Dasmobiel ontwikkeld: een geur- en geluidsdichte hut, nog geen tien meter naast een bewoonde dassenburcht. Na het boeken van een bezoek ontvang je informatie over de exacte locatie in Bathmen (Deventer) waar we je ontvangen. De avond start 1,5 uur voor zonsondergang en duurt ongeveer 2,5 uur. Het programma is als volgt:

 • Ontvangst met koffie of thee
 • Inhoudelijke toelichting van een gids over de das
 • Vertrek met gids naar de dasmobiel
 • Dassen kijken
 • Kort napraten in de ontvangstruimte

Meer informatie

De opbrengsten van de dasbezoeken worden geïnvesteerd in maatregelen ter bescherming van de das of voor andere diersoorten. Met je bezoek draag je dus ook een steentje bij!


Belangrijke informatie over je bezoek:

 • Enkele dagen voor je excursie ontvang je een bevestigingsbrief met daarop de laatste informatie.
 • De excursie gaat door bij een minimum deelname van vier personen. We kunnen maximaal 6 personen per avond ontvangen.
 • Kinderen zijn welkom vanaf 9 jaar
 • Het is mogelijk je reservering te annuleren tot 48 uur voor de start van jouw excursie. Daarna zijn wij genoodzaakt het volledige bedrag in rekening te brengen.
 • Bij een slechte weersverwachting (weeralarm, waarschuwing, windstoten of onweer) kan het zijn dat wij de excursie verzetten.
 • Als je in het bezit bent van een verrekijker neem deze dan mee! Een das is een wild dier, dit betekent dat ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Wij hebben daar geen invloed op. Na onderzoek heeft onze ecoloog in samenspraak met de stichting 'Das&Boom' geconcludeerd dat de dassenfamilie niet wordt gestoord door de Dasmobiel.
 • Onthoud dat de kans aanwezig is dat de dassen zich tijdens je bezoek niet laten zien.
 • Ook is het mogelijk om buiten de reguliere avonden de Dasmobiel in z'n geheel af te huren voor € 175,- (maximaal 6 personen). Informeer naar de speciale voorwaarden.
 • Je hoeft geen ticket te printen de dassengidsen hebben een deelnemerslijst.
Cadeaubox: Dassen kijken 2

Ben je op zoek naar een speciaal cadeau?

Geef dan onze dassen-cadeuabox!

De cadeaubox bevat een cadeaubon met een toegangsbewijs (xx personen) voor de Dasmobiel, een brief met informatie en ons magazine 'Natuurlijk Overijssel'. De box kost 40 euro per persoon. Meer weten? Neem contact met ons 0529-401731 of info@landschapoverijssel.nl

Terugblik op het Dassenseizoen 2023

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd dassenseizoen. De dassenburcht werd in 2023 bewoond door 3 dassen ( 1 mannetje en 2 vrouwtjes ) en 1 vrouwtje kreeg maar liefst 6 jongen. Zoveel jongen is uitzonderlijk voor een das en zeker een unicum te noemen. Totaal dus 9 dassen op de burcht, waarvan de jonge dasjes zich regelmatig tegelijk lieten zien tijdens onze bezoekavonden.

In de periode dat de jonge dassen nog gezoogd werden mochten we vaak van hun spel genieten en gaandeweg de leeftijdstoename werd het zoeken naar voedsel (geleerd van moederdas) de belangrijkste bezigheid.

Een das in de natuur krijg je in de regel niet snel of makkelijk te zien. Met de Dasmobiel (kijkhut) zijn we erin geslaagd de das te kunnen observeren zonder haar te verstoren of te verjagen.

De Dasmobiel biedt een geweldige mogelijkheid om succesvol dassen te spotten. Opnieuw dit jaar hoge temperaturen en langdurige droogte. Weer een moeilijk jaar voor dassen om voedsel te vinden, maar ze lijken het goed te hebben doorstaan.

We zijn dan ook benieuwd hoe de dassenfamilie zich verder ontwikkelt en kijken uit naar nieuwe excursies in 2024. Onze bezoekers zijn bijzonder positief en enthousiast over dit unieke project in Nederland. Daar zijn we natuurlijk blij mee en ook wel een beetje trots op.

We nemen u in 2024 graag mee met onze dassenexcursie naar de wereld van de das!

Van harte welkom!

Dassengidsen Dorien, Henk, José, Gerard, Bertie, Jeanette, Sarine en Harry

Gidsen dassen 2023
Dassengidsen 2023  Foto Louiset Vos

Tip

Op zoek naar een unieke locatie om te overnachten voor of na je bezoek aan de dasmobiel? Kijk eens naar dit huisje in de natuur.

Das

Meer informatie over de das

De das is een prachtig dier. We vertellen je graag meer over zijn leefwijze, voorplanting, wat hij het liefst eet en hoe hij woont. Lees er meer over op onze speciale dassenpagina.

Das in de burcht
Das in de burcht  Foto WIlbert Heijkoop
Dasmobiel
Dasmobiel   Foto Nico Kloek
kijken dasmobiel
Elke vierkante meter helpt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons