Werk aan de winkel

Beerze is voor Europese begrippen uniek. Het is belangrijk dit gebied voor de toekomst te behouden. Dit gaan we doen door de natuur te herstellen en weerbaarder te maken voor de toekomst.

Natuur herstellen

Landschap Overijssel is in de zomer van 2017 gestart met het voorbereiden van een serie maatregelen die de bijzondere maar ook kwetsbare natuur, zoals het hoogveen, de heide en de zandverstuiving, moeten herstellen.

Hoogveen

Hoogveen is belangrijk om te behouden, want het is een bijzonder veentype. Het heeft soms wel een dikte van vijf meter, dat in duizenden jaren is ontstaan. Er komen bijzondere plantensoorten voor, zoals lavendelheide, klein blaasjeskruid en bultvormige veenmossen. Voor behoud van het hoogveen gaan we de waterhuishouding in met name het Beerzerveld herstellen. Dit doen we onder meer door de Mariënbergerdijk op te hogen, bos om te vormen naar heide en sloten en greppels te dempen.

Heide

Heide wordt steeds schaarser, daarom moeten we er zuinig op zijn. De nu nog geïsoleerde heideterreintjes worden uitgebreid en met elkaar verbonden. Er komt meer dopheide (vochtige heide). Die gaat door de vernatting in het gebied beter groeien en bloeien. De droge heide, struikheide, heeft voordeel bij de boskap op de hogere randen van het landschap. Daar waar de grond droger is.

Zandverstuiving

De zandverstuiving breiden we uit, zodat de kans op windwerking toeneemt en effectiever is. Het is een soort woestijn, met grote temperatuurverschillen, waar de zandhagedis, mierenleeuw en zandoorworm, maar ook vogels als de tapuit en boompieper kunnen leven. Er komt een wandelpad doorheen, zodat mensen hiervan kunnen genieten.

Mis niets

Wil je niets missen van belangrijke momenten tijdens het proces? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief ‘Levend Beerze’.

Open stuifzand, Ruud Ploeg
Grote plagplek waarbij jeneverbes is gespaard, fotograaf Loekie van Tweel
Stuifzand groeit dicht met mos door de stikstof wat een voedingsstof is, fotograaf Loekie van Tweel

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?