Dal van de Mosbeek

Tot 1 juli is Bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek gesloten i.v.m. maatregelen tegen het coronavirus. Watermolen Bels, Frans en Infocentrum IJs & Es zijn gesloten. Ook vinden er geen kinderactiviteiten en excursies plaats. Het prachtige landschap rondom de Mosbeek is natuurlijk wél geopend!

Watermolen Frans, foto Marco Gerritzen
bezoekerscentrum
Geschikt voor kinderen Geschikt voor mindervaliden

- Onze bezoekerscentra zijn momenteel gesloten in verband met het coronavirus -

De Mosbeek stroomt door één van de mooiste gebieden van Nederland. Hier vind je glooiende heuvels, eeuwenoude watermolens en bijzondere dieren en planten.

Heb je wel eens een Vliegend Hert gezien? Of wilde orchideeën? Ons bezoekerscentrum in dit prachtige stukje Twente is een prima uitvalsbasis voor wandelingen, fietstochten en andere activiteiten. Je bezoek meer dan waard! Het bezoekerscentrum bestaat uit meerdere gebouwen, waarin we je van harte welkom heten.

Foto: Dirk de Graaf
parkeren, informatie en vlinderpunt

Infocentrum IJs & Es

In Infocentrum IJs & Es kom je meer te weten over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Noordoost-Twente. Geloof het of niet, maar op deze grond bevond zich miljoenen jaren geleden een reusachtige gletsjer, een droge woestijn, een tropische zee en dampende moerassen. Later hebben ook mensenhanden hun invloed gehad op het gebied. Kom het ontdekken in Infocentrum IJs & Es en maak kennis met de oorsprong van de Mosbeek!

activiteiten en demonstraties

Watermolen Frans

De Mosbeek heeft ons nog meer te vertellen; namelijk over watermolens en hun molenaars. Het waterrad van Watermolen Frans wordt al meer dan 300 jaar aangedreven door het water uit de beek. In Watermolen Frans zijn elke zondag vrijwilligers aanwezig om je welkom te heten en je de molen te laten zien. Als de molen open is kun je ook een bezoekje brengen aan de Winkel van Frans. Zelf eens een velletje papier scheppen of een handje graan malen? Dat kan ! Bovendien organiseren we hier regelmatig leuke activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Bezoek bijvoorbeeld onze oogstdag of kom met de kinderen uilenballen uitpluizen. Kijk op ons activiteitenoverzicht verderop op deze pagina voor meer informatie. * Vanwege corona is de Watermolen Frans momenteel op zondag bij goed weer onbemand geopend en is de winkel gesloten.

Foto: Dook van Gils
restaurant en terras

Watermolen Bels

Ook Watermolen Bels is een bezoek waard. De watermolens Frans en Bels staan op een steenworp afstand van elkaar. Hun raderen draaien op hetzelfde water uit de Mosbeek. Toe aan een kop koffie of lekkere pannenkoek? Dat kan in het sfeervolle restaurant naast Watermolen Bels. Een gezellige plek om even uit te rusten, in de schaduw, op het terras of juist bij de kachel in het restaurant! Naast Watermolen Bels staat op de parkeerplaats het onbemande Infocentrum IJs & Es waar je terecht kunt voor veel informatie over het Dal van de Mosbeek. Kijk voor openingstijden van de watermolen en het restaurant op de website van Watermolen van Bels.

Naar de website van Restaurant Watermolen Bels

De Groene Winkel

In onze bezoekerscentra vind je de Groene Winkel. Hier vind je veel houtproducten die zijn gemaakt door vrijwilligers. De houtproducten zijn niet het enige wat we verkopen in de bezoekerscentra. We verkopen nog talloze andere producten gerelateerd aan het landschap. Bijvoorbeeld loepjes waarmee je de kleine plantjes en diertjes goed kunt bewonderen, maar ook knuffels van allerlei dieren (leuk om kado te geven) en verschillende wandel - en fietskaarten van de omgeving. Kortom, veel leuks te koop, te zien en te beleven in en om de bezoekerscentra!

Lees meer over de Groene Winkel

Orchidee, foto Marco Gerritsen

Excursie door graanakker, foto Nico Kloek

Maaldemonstratie Watermolen Frans, foto Cees Elzenga

Graan in de molen, foto Cees Elzenga