Buitengewoon Bijzonder Buitenlanden Langenholte

Veel dieren rusten en eten in de Buitenlanden Langenholte dat behoort tot een van de omvangrijkste groeiplaatsen van de wilde kievitsbloem in Europa. De winterdijken vormen landinwaarts de begrenzing van dit Natura 2000 gebied. Dit gebied is bijzonder om de wilde kievitsbloem en de otter, maar ook om veel andere planten en dieren die er leven. Door de dynamiek van de rivier ontstaat een gevarieerd en hoogwaardig stuk natuur.

Wilde kievitsbloem

De kievitsbloem is behoorlijk kritisch. Ze heeft de inundatie (ofwel het periodiek onder water staan) van een regenwaterrivier nodig. Nu is dit in alle uiterwaarden het geval, maar de hoeveelheid en duur van de inundatie komt nogal nauw voor de kievitsbloem. In de Buitenlanden is dit precies goed. De kievitsbloem wordt voornamelijk bestoven door hommels en zandbijen. De bloem bloeit vrij vroeg, de tweede helft van april, en is afhankelijk van insecten die in deze relatief koude maand kunnen vliegen. De hommel is zo een insect dat zichzelf, trouwens als enige insect, kan warm houden dankzij zijn ‘vachtje’ en door zijn vleugelspieren te bewegen. Een kievitsbloem doet er acht jaar over om te groeien tot bloeiende plant en kan vervolgens 50 (!) jaar oud worden. Vanaf eind juni zijn de zaadjes rijp, die via het rivierwater verplaatsen naar nieuwe kiemplekken.

De otter

De otter is ons grootste waterroofdier. Hij behoort tot de familie van marterachtigen en alleen als de kwaliteit van het zoetwater erg goed is, kan de otter overleven. De otter heeft een sterk ontwikkelde neus (1000 x sterker dan die van de mens), zeer gevoelige snorharen en stevige wenkbrauwen die, vooral in troebel water, gebruikt worden als voelsprieten. Een grote mannetjesotter kan wel 1,5 meter lang worden (incl. staart). De otter zie je bijna nooit omdat hij schuw is en meestal 's nachts actief.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?