Collendoorn

Verwonder je over natuur op 20 meter hoogte, op een voormalige afvalberg.

Collendoorn, Gonny Sleurink
Gebied

Van afvalberg tot bijzondere natuur

Verwonder je over natuur op 20 meter hoogte op een oude afvalberg. Het natuurgebied Collendoorn is wat dat betreft echt een bijzonder gebied. Opvallend zijn de gasputten in het gebied. Door het natuurlijke afbraakproces van het afval ontstaat gas. Collendoorn is nog steeds in eigendom van ROVA en wordt beheerd door Landschap Overijssel. De natuur heeft zich hier geleidelijk ontwikkeld en verrast ons met gevarieerde natuur en met een grote verscheidenheid aan bomen, planten, vogels, vlinders en paddenstoelen.

Op ruim 20 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en kun je tot in Duitsland kijken. Wandelend op de berg zie je pony’s grazen. Zij helpen met het beheer. Zoek je wat meer beschutting? Zoek dan de flanken van de berg op. Besdragende en bloeiende struiken zorgen daar voor een eldorado voor insecten en vogels.

Nieuwsgierig naar dit bijzondere terrein? Via het wandelroutenetwerk is een mooie route uitgezet van 3 kilometer. Honden mogen in verband met de verstoring van de pony's niet mee. Te paard Collendoorn verkennen is ook mogelijk via het ruiterpad.

Impressie van Collendoorn, Nico Kloek

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?