Collendoorn

Verwonder je over natuur op 20 meter hoogte op een oude afvalberg. Het natuurgebied Collendoorn is wat dat betreft echt een bijzonder gebied.

Collendoorn, Ruud Ploeg
Gebied

Van afvalberg tot bijzondere natuur

Verwonder je over natuur op 20 meter hoogte op een oude afvalberg. Het natuurgebied Collendoorn is wat dat betreft echt een bijzonder gebied. Opvallend zijn de gasputten in het gebied. Door het natuurlijke afbraakproces van het afval ontstaat gas. Collendoorn is nog steeds in eigendom van ROVA en wordt beheerd door Landschap Overijssel. De natuur heeft zich hier geleidelijk ontwikkeld en verrast ons met gevarieerde natuur en met een grote verscheidenheid aan bomen, planten, vogels, vlinders en paddenstoelen.

Op ruim 20 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en kun je tot in Duitsland kijken. Wandelend op de berg zie je pony’s grazen. Zij helpen met het beheer. Zoek je wat meer beschutting? Zoek dan de flanken van de berg op. Besdragende en bloeiende struiken zorgen daar voor een eldorado voor insecten en vogels.

Nieuwsgierig naar dit bijzondere terrein? Via het wandelroutenetwerk is een mooie route uitgezet van 3 kilometer. Honden mogen in verband met de verstoring van de pony's niet mee. Te paard Collendoorn verkennen is ook mogelijk via het ruiterpad.

Groene sabelsprinkhaan, foto: Mark Zekhuis

Landschapsfoto, foto: Ruud Ploeg

Havik op bosbodem, foto: Han Bouwmeester