Dal van de Mosbeek

Bovenop de stuwwal van Ootmarsum ligt het Dal van de Mosbeek.

Foto: Studio Pothoff
Gebied

Langzaam welt het water uit de grond op. Onophoudelijk. Eerst creëert het een grote plas en stroomt daarna traag naar beneden, waar het in een smal gootje verder gaat. Hier beginnen verschillende stroompjes die samen de Mosbeek vormen. Aan deze ‘kraantjes’ in de aarde bovenop de stuw - wal van Ootmarsum hebben we het wonderschone landschap van het Dal van de Mosbeek te danken.

Wandelen over de heide, uitrusten bij schilderachtige vijvers en smalle beekjes in het bos, op zoek naar het vliegend hert of luisteren naar het geroffel van zwarte spechten. Dat is voor veel bezoekers het plezier van het Springendal - Dal van de Mosbeek. Niet voor niets is het een beschermd natuurgebied in Europa.

Vanwege de afwisseling van het gebied, het bijzondere vliegend hert en het bezoekerscentrum, is het Dal van de Mosbeek een absolute must-have voor natuurliefhebbers en zeker een bezoek waard!

Buitengewoon Bijzonder Dal van de Mosbeek

Het Dal van de Mosbeek is een BuitenGewoon bijzonder gebied met prachtige bronnen en beken en een afwisselend landschap. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je in het Dal van de Mosbeek mooie doorkijkjes met unieke planten en dieren.

Lees meer
Aan de slag, fotograaf Clifton Buitink

Werk aan de winkel

Het Dal van de Mosbeek staat onder druk. De kwaliteit van de natuur neemt af en tegelijkertijd nemen de invloeden van buitenaf toe. Denk aan de groeiende industrie en landbouw en het toenemende verkeer. Daarom gaan we het Dal van de Mosbeek versterken. We maken het gebied weerbaarder voor de toekomst zodat de kwetsbare planten en dieren - denk hierbij zeker ook aan de insecten! - er kunnen blijven leven en wij ervan kunnen blijven genieten.

Lees meer over wat we gaan doen
Bijzondere beenbreek in brongebied, fotograaf Ruud Ploeg

Natura 2000 proces

Het Dal van de Mosbeek valt binnen het Natura 2000-gebied Springendal - Dal van de Mosbeek. We voeren de komende jaren op meerdere plekken werkzaamheden uit. Bij de bron van de Mosbeek zijn al maatregelen genomen om verdroging tegen te gaan. Bij de Vasserheide worden in de toekomst maatregelen genomen. De Manderheide is opgezet als een apart Natura 2000-project maar is uiteraard ook deel van het Dal van de Mosbeek. Meer informatie over de maatregelen in dit deelgebied vindt u op www.landschapoverijssel.nl/manderheide.

buitengewoon

BuitenGewoon

Dit natuurgebied is een van de tien natuurgebieden die Landschap Overijssel beheert die zo bijzonder zijn dat ze de Natura 2000 status hebben gekregen. Deze natuurgebieden zijn erg kwetsbaar en hebben bescherming nodig. Dat we deze buitengewoon bijzondere natuur hebben in Overijssel, daar kun je trots op zijn! Elk gebied is (soms beperkt) toegankelijk voor publiek. Je kunt er heerlijk tot rust komen, ontspannen, bewegen en genieten.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?