De Doorbraak

Verbaas je over nieuw aangelegde natuur en hoe snel een beek in wording nu al zoveel waardevolle natuur kan herbergen. Hier zie je de veerkracht van de natuur.

De Doorbraak, Gonny Sleurink
Gebied

De Doorbraak

Spectaculaire natuur in een beek in wording
Verbaas je over nieuw aangelegde natuur en hoe snel een beek in wording nu al zoveel waardevolle natuur kan herbergen. Hier zie je echt de veerkracht van de natuur. Een bijzonder gebied, zeker het bezoeken waard! De Doorbraak is een beek in aanleg van zo'n 13 kilometer lengte met een dal van gemiddeld 75 meter breed. De beek en het omliggende gebied moeten in de toekomst verdroging en wateroverlast tegengaan en vormt een ecologische verbindingszone tussen de Sallandse Heuvelrug en Noordoost Twente. Volgens de planning van projectleider Waterschap Regge en Dinkel zullen de werkzaamheden rond de Doorbraak in 2015 worden afgerond. Een kijkje nemen kan gelukkig nu al. Laat je verrassen door het weidse uitzicht en spectaculair veel planten en dieren.

Ontwikkeling natuurgebied
In (de omgeving van) Bornerbroek gebeurt veel. Waterschap Vechtstromen werkt hard aan de nieuwe beek de Doorbraak. De gemeente Almelo gaat in het gebied bezig met de riolering, Landschap Overijssel neemt het beheer van de Doorbraak voor haar rekening en Rijkswaterstaat werkt aan de aanpak van de kwelwaterproblemen en is bezig met de voorbereidingen van de tweede fase van de verruiming van de Twentekanalen.

Watermunt, Gonny Sleurink
Kleine zonnedauw, Gonny Sleurink
Kleine vuurvlinder, Gonny Sleurink

Vliegvissen in de Doorbraak

Sportvisserij Oost-Nederland, Waterschap Vechtstromen en Landschap Overijssel starten een pilot in de Doorbraak om vliegvissen met een dagvergunning toe te staan. Met deze pilot wordt een bij het natuurgebied passende vorm van extensieve sportvisserij toegestaan en beleefbare natuur mogelijk gemaakt.

Lees hier verder
vogelpaneel

Vogels spotten

Bezoek de vistrap en kom tot rust bij het geluid van het kabbelende water. Kijk om je heen en geniet van bijzondere planten en dieren om je heen. Het maakt niet uit wanneer je komt, iedere keer zul je nieuwe ontdekkingen doen, omdat het gebied zich jaar na jaar ontwikkelt. Het is ook een fantastische omgeving om vogels te spotten! Een verrekijker is dan ook een musthave in de Doorbraak.

Bekijk de verschillende vogels

De Doorbraak, foto: Studio Pothoff

Groot kaasjeskruid, foto: Loekie van Tweel

Franjevlekplaat, foto: Loekie van Tweel

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?