De Doorbraak

De Doorbraak, Gonny Sleurink
Gebied

Verbaas je over aangelegde natuur en hoe snel een beek in wording nu al zoveel waardevolle natuur kan herbergen. Bezoek het gebied De Doorbraak en laat je verrassen door het weidse uitzicht en de aanwezigheid van spectaculair veel planten en dieren.

Aan de zuidkant van Almelo stroomt De Doorbraak. Al kronkelend baant de 13 kilometer lange beek zich een weg door het landschap. Deze nieuwe beek is aangelegd om de wateroverlast in met name de Twentse steden terug te dringen. Aan weerszijden van de beek vind je prachtige natuur, waarin planten en dieren zich kunnen verplaatsen tussen Twente en Salland.

Nieuwe natuur
Aangrenzend aan het gebied ligt het grootschalige XL Businesspark. Bij de realisatie van dit bedrijventerrein is de samenwerking gezocht met Landschap Overijssel. Om een goede invulling te geven aan de compensatieplicht, is 12 hectare van het terrein ingericht als natuur. Inmiddels is deze Groene Delta een mooie, groene buffer geworden tussen het bedrijventerrein en het woongebied in het zuiden. Een nieuw gebied met al zoveel natuurwaarde. Aan weerszijden van de beek vind je prachtige natuur, waarin planten en dieren zich kunnen verplaatsen tussen Twente en Salland.

De Doorbraak, Gonny Sleurink
Kleine vuurvlinder, Gonny Sleurink
De stuw bij de Doorbraak

Ontdek de Doorbraak
In natuurgebied De Doorbraak ontdek je bijzondere planten en dieren. Het maakt niet uit op welk moment je het gebied bezoekt, je wordt iedere keer verrast want het gebied blijft zich ontwikkelen. Een deel van het terrein is ingezaaid met een kruidenrijk mengsel, waar vlinders als bont zandoogje, gehakkelde aurelia en de kleine vuurvlinder hun weg naar de nectar al snel hebben gevonden.

Vliegvissen in de Doorbraak

Sportvisserij Oost-Nederland, Waterschap Vechtstromen en Landschap Overijssel starten een pilot in de Doorbraak om vliegvissen met een dagvergunning toe te staan. Met deze pilot wordt een bij het natuurgebied passende vorm van extensieve sportvisserij toegestaan en beleefbare natuur mogelijk gemaakt.

Lees hier verder
vogelpaneel

Een walhalla voor vogelliefhebbers

Bezoek de vistrap en kom tot rust bij het geluid van het kabbelende water. Kijk om je heen en geniet van bijzondere planten en dieren om je heen. Het maakt niet uit wanneer je komt, je zult iedere keer nieuwe ontdekkingen doen, omdat het gebied zich jaar na jaar ontwikkelt. De vele bloemen trekken veel vogels en dat maakt De Doorbraak een fantastische plek om foto's te maken en ook om vogels te spotten! Neem plaats voor het vogelkijkscherm en wie weet zie je hier de ijsvogel en de kleine karekiet, hoewel je deze laatste vooral zijn eigen naam hoort zingen.

Bekijk de verschillende vogels

De Doorbraak, foto: Studio Pothoff

Groot kaasjeskruid, foto: Loekie van Tweel

Franjevlekplaat, foto: Loekie van Tweel

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?