De Eversberg

Een mooi aangelegd wandelpark op een landgoed vol met rhododendrons, stinzenplanten en bloemen

Gebied

Geliefd wandelpark vormgegeven samen met omwonenden

Ter hoogte van Nijverdal vinden we De Eversberg. Een prachtig oud landgoed. Samen met vele vrijwilligers en de gemeente Hellendoorn gaven we de oude oprijlaan een flinke opknapbeurt. Ook de verdere ontwikkeling hebben we samen met direct omwonenden en enthousiaste gebruikers van deze geliefde wandelplek vormgegeven.

Oude luister hersteld

In de aanpak van het landgoed speelden drie punten duidelijk de hoofdrol:

  • Engelse tuin en locatie van het voormalig landhuis

Een mooi aangelegd wandelpark vol rhododendrons, stinzenplanten en bloemen. En een doorgetrokken gracht voorzien van een bruggetje. Zo is de Engelse Tuin tot op zekere hoogte in oude luister hersteld.

  • Wandelbos en Tuin van Vermaeck

Meer variatie voor dit deel van het bos. Er is een duidelijk netwerk van wandelpaden en we brengen het aantal informele paden terug. De kijkheuvel met kurkentrekkerspad en natuurlijke speelaanleidingen voor kinderen zijn aangelegd. Met zichtlijnen is de relatie tussen de Regge en het vijvertje met eiland versterkt.

  • Toegankelijkheid en zichtlijn

Langs de bosrand bieden doorkijkjes en (besdragende) struiken een mooi zicht over het centrale weiland. Een mooie zichtlijn van 200 meter lengte is van de voormalige huisplaats tot de Eversbergweg.

Samen met omwonenden

De eerste stappen op weg naar dit prachtige ontwerp zijn genomen in in 2014 tijdens een inspiratieavond. Na een zeer informatieve introductie werden voor bovenstaande drie punten diverse voorstellen gedaan en gewogen. De uitkomst is in drie afzonderlijke werkgroepen van bewoners nader uitgewerkt en vervolgens in het ontwerp vastgelegd. In 2017 is het landgoed in oude luister hersteld.

Betrokkenheid

Samen is De Eversberg gemaakt tot een unieke plek om van de natuur en historie te genieten, te fietsen en te wandelen.

Flinke snoeibeurt oude loofgang De Eversberg

De oude berceau is uniek in zijn soort: de lengte ervan, de herkenbaarheid en de leeftijd maken dat het een voor Overijsselse begrippen een erg bijzonder beplantingstype is. Daarom hebben wel in overleg met betrokkenen gekozen om de berceau zodanig te snoeien dat de veiligheid van bezoekers gewaarborgd is en de berceau toch zo lang mogelijk behouden kan blijven, ook voor generaties na ons. Zo worden de dode en sterk verminderd vitale beuken gekandelaberd. Tijdens de werkzaamheden wordt een deel van het bos afgezet.

Bekijk het persbericht

Eversberg, foto: Henny de Joode

Eversberg, foto: Henny de Joode

Bospad, foto: Henny de Joode