De Eversberg

Prachtig oud landgoed: een unieke plek om van natuur en historie te genieten.

Josette de Greef
Gebied

Ter hoogte van Nijverdal ligt De Eversberg, een prachtig oud landgoed waarbij je als bezoeker kan genieten van natuur en historie. Deze geliefde plek leent zich goed voor een korte wandeling. Geniet van de Engelse tuin van rhododendrons, stinzenplanten en bloemen.

Met de hulp van vrijwilligers en de gemeente Hellendoorn heeft het landgoed in 2017 een flinke opknapbeurt gekregen. In samenwerking met direct omwonenden en enthousiaste gebruikers is deze historische plek opnieuw vormgegeven. De Engelse Tuin is tot op zekere hoogte in oude luister hersteld, waarbij de doorgetrokken gracht is voorzien van een bruggetje. De kijkheuvel met kurkentrekkerspad en natuurlijke speelaanleidingen voor kinderen zijn aangelegd. De relatie tussen de Regge en het vijvertje met eiland is versterkt met zichtlijnen en langs de bosrand bieden doorkijkjes en (besdragende) struiken een mooi zicht over het centrale weiland.

Engelse tuin, Josette de Greef
Engelse tuin, Henny de Joode
Engelse tuin, Henny de Joode
Bunker, Josette de Greef
Oude laan, Henny de Joode
nieuws

Oude laan herontdekt

Landschap Overijssel heeft negen landgoederen in beheer die een textielfabrikant als eigenaar hadden. Karin Bevaart (adviseur Groen Erfgoed) doet onderzoek naar deze 'Landgoederen van Textiel'. Via historische kaarten en luchtfoto’s achterhaalt ze niet alleen de begrenzing, originele lanenstructuur en bebouwing van een landgoed, maar ook details zoals omgrachting, koepelbergjes, vijvers, slingerslootjes en zelfs beplanting. Tijdens veldwerk ontdekt Karin een oude laan.

Bekijk de vlog hier

Flinke snoeibeurt oude loofgang De Eversberg

De oude berceau is uniek in zijn soort: de lengte ervan, de herkenbaarheid en de leeftijd maken dat het een voor Overijsselse begrippen een erg bijzonder beplantingstype is. Daarom hebben wel in overleg met betrokkenen gekozen om de berceau zodanig te snoeien dat de veiligheid van bezoekers gewaarborgd is en de berceau toch zo lang mogelijk behouden kan blijven, ook voor generaties na ons. Zo worden de dode en sterk verminderd vitale beuken gekandelaberd. Tijdens de werkzaamheden wordt een deel van het bos afgezet.

Bekijk het persbericht

Herstel landschapspark Eversberg

Sinds 2014 werkt Landschap Overijssel samen met enthousiaste omwonenden en vrijwilligers aan het herstel van het landgoed. Afgelopen jaren kreeg het landgoed een grote opknapbeurt. Met hulp van vrijwilligers is nu ook de laatste hand gelegd aan het zichtbaar maken van de contouren van het landhuis.

Lees verder

Boek Huis de Eversberg

Over de eeuwenlange geschiedenis van huis De Eversberg en zijn landerijen in de marke Notter heeft Jan Lohuis een boeiend boek samengesteld. In het boek wordt veel aandacht besteed aan de families die in de loop van de tijd de boerderijen van landgoed De Eversberg hebben bewoond, zowel pachters als latere eigenaren. Een ware verrijking vormen de volledig uitgewerkte stambomen van elke familie. Voor de ware liefhebber beslist een must.

Lees verder

Unieke laanbordjes

Als afsluiting van project de Eversberg zijn op het landgoed diverse unieke bordjes geplaatst met laanbenamingen, zoals bijvoorbeeld een bordje ter ere van de overleden vrijwilliger Adrie Twilhaar, die een speciale band met het Landgoed en haar directe omgeving had.

bordjes

Eversberg, foto: Henny de Joode

Eversberg, foto: Henny de Joode

Bospad, foto: Henny de Joode

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?