Vechtdal

Landgoed de Horte

GS, de Horte, herfst-8
52.49333106012659, 6.2060952742941184

Ervaar de gemoedelijke sfeer op landgoed de Horte: de thuisbasis van Landschap Overijssel. Dit veelzijdige landgoed, in overwegend Franse stijl, is aangelegd aan het begin van de 17e eeuw.

Landgoed de Horte kent een rijke historie. In de archieven duikt het landgoed voor het eerst op in 1391. De rechte en strakke lanen zijn kenmerkend voor de 17e eeuw. Verrassende doorkijkjes zijn later ontstaan na de aanleg van vrijstaande bomen en slingerpaadjes in de zogenaamde Engelse landschapsstijl. Het vriendelijke landhuis wordt vergezeld door een tuinderswoning, boerderij 'De Horteboer' en de vroegere biljartkamer 'het Witte huis'.

Een plek om van te genieten
Ga tijdens een bezoek aan dit landgoed eens rustig zitten in de oude Franse tuin en adem de rust van het verleden in. Met de schitterende boomgaard, druivenkassen en de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) is het hier aangenaam vertoeven. Aan de zuidzijde van het landgoed ligt de kronkelende Emmertochtsloot met natte en droge schrale hooilanden.

Landgoed de Horte
Landgoed de Horte  Foto Gonny Sleurink
Landgoed de Horte
Landgoed de Horte  Foto Gonny Sleurink
Landgoed de Horte
Landgoed de Horte  Foto Gonny Sleurink
GS, de Horte, herfst-8

Het Landgoed is een heerlijke plek om tot rust te komen. Maak een ontspannen wandeling en volg één van de twee gemarkeerde wandelroutes: de gele route is 3,5 km en de rode route is 5,5 km. Deze wandelroutes leiden onder andere naar het observatiepunt,. Vanuit dit punt heb je een prachtig uitzicht over de weilanden en de Emmertochtsloot. De rode wandelroute voert je tevens over naastgelegen landgoed Mataram. Neem een kijkje in de Franse tuin en de druivenkas en vergeet vooral niet om even pauze te nemen op het bankje dat boven het water zweeft! Durf jij het aan?

Bosanemoon

Help mee de Horte te beschermen

De Horte, Amber
Kas op de Horte, voorjaar 2021
Kas  Foto Amber Berkhof
Landgoed de Horte, tuin voorjaar 2021
De Horte-tuin  Foto Amber Berkhof
Landgoed de Horte, tuin voorjaar 2021
Voorjaar op de Horte  Foto Amber Berkhof

Ontdek Landgoed de Horte

Op en rondom het landgoed leven tal van dieren. Deze plek is het leefgebied van de otter, kerkuil, das, hermelijn en het ijsvogeltje. In de graslanden bloeien margrieten en korenbloemen en in het water leven diverse vissoorten, zoals voorn, zeelt en snoek. Met een beetje geluk zie je de ringslang ritselend tussen de bladeren of door de gracht zwemmen.

Het witte huis op de Horte

Het Witte Huis

Op landgoed De Horte staat het prachtige Witte Huis: een cultuurhistorisch pareltje uit begin 1900 dat destijds diende als biljarthuisje voor de heer des huizes van het landgoed. In samenwerking met By Mölle is ‘t Witte Huis omgetoverd tot heerlijke buitenplek. Gemeubileerd met uitsluitend duurzame, natuurlijke materialen. Eigentijds en comfortabel met de authentieke sfeer van begin vorige eeuw. ‘t Witte Huis is het hele jaar door te boeken als sfeervol verblijf om te logeren, te vergaderen of te tafelen.

Eropuit

Tuinman op de Horte

Natuurwerkgroep De Horte

Wil je vrijwilligerswerk doen op landgoed De Horte? We kunnen je hulp goed gebruiken. Wekelijks worden op donderdag de handen uit de mouwen gestoken. De vrijwilligersgroep die hier actief is bestaat uit mensen uit de buurt en deelnemers van het dagactiviteitencentrum van het RIBW-Zwolle. Samen vormen zij een actieve groep. Er wordt gewerkt aan hakhoutbeheer, het hooien van graslanden, boomgaarden en knotbomen worden gesnoeid en paden worden opgeknapt.

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!