Lemelerberg

Een bezoek aan de Lemelerberg met een hoogte van bijna 80 meter is een unieke natuurbeleving!

Gebied

De Lemelerberg is een stuwwal die zo’n 150.000 jaar geleden is ontstaan toen gletsjers zand en grind voor zich uit duwden. Ze lieten een bult met een hoogte van 78 meter achter in een verder vlakke omgeving. De grond van de Lemelerberg was te droog en te arm voor de boeren om te bewerken waardoor het altijd een stuk natuur is gebleven. Omdat de boeren er hun schapen lieten grazen, is er een uitgestrekte heide ontstaan. Als gevolg van overbegrazing ontstonden er zandvlaktes. Om het stuivende zand te bedwingen werden vervolgens naaldbomen geplant.

De Lemelerberg is zo een bijzonder natuurgebied, dat Europa het heeft aangewezen als Natura 2000. De gevarieerdheid van het gebied zorgt voor een aantrekkelijk leefgebied voor onder andere de zandhagedis.

Vanwege de afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen, is de Lemelerberg een absolute must-have voor natuurliefhebbers en zeker een bezoek waard!

Fotograaf Nico Kloek

Zorgvuldig natuurherstel met oog voor natuurwaarden

In onder meer de natuurgebieden Beerze, Lemelerberg en Manderheide vinden op dit moment natuurherstelwerkzaamheden plaats vanuit Natura2000. Delen van bos maken plaats voor het versterken en uitbreiden van heide, hoogveen en zandverstuivingen. Landschap Overijssel werkt hierbij zoveel mogelijk om bijzondere natuurwaarden heen. Als dit niet mogelijk is, worden de betreffende soorten in veiligheid gebracht. Zo hebben een aantal dennenorchissen inmiddels een nieuw plekje gekregen.

Lees meer
Foto: Hans Dijkstra

‘Voor élke boom maakt hij beslissingen’

De aannemer is gestart met de werkzaamheden voor de natuurherstelmaatregelen op de Lemelerberg. Bos gaat hier plaats maken voor een mooi, vitaal heidelandschap. Henk-Jan Jeurink van Bosgroep Noord-Oost Nederland, begeleidt de uitvoering. Hij legt uit dat ‘de man op de houtoogstmachine’ bij élke boom die hij zaagt, zorgvuldig besluit hoe hij dit gaat doen. Een computer helpt hem daarbij.

Lees meer

Buitengewoon Bijzonder Lemelerberg

De Lemelerberg is een gevarieerd natuurgebied met uitgestrekte heide, afgewisseld met zandvlaktes, bossen en bronnetjes. De berg is onder andere bijzonder vanwege haar grote hoeveelheid jeneverbessen en de zandhagedis. Een schaapskudde zorgt ervoor dat het gebied niet dicht groeit met bomen en dat de heide niet vergrast.

Lees meer

Werk aan de winkel

De Lemelerberg staat onder druk. De kwaliteit van de natuur neemt af en tegelijkertijd nemen de invloeden van buitenaf toe. Denk aan de groeiende industrie en landbouw en het toenemende verkeer. Daarom gaan we de Lemelerberg versterken. We maken het gebied weerbaarder voor de toekomst zodat de kwetsbare planten en dieren - denk hierbij zeker ook aan de insecten! - er kunnen blijven leven en wij ervan kunnen blijven genieten.

Lees meer over wat we gaan doen
Josette Veldman

Kijk 360 graden rond op de Lemelerberg

Thuis op de bank alvast genieten van de Lemelerberg? Prachtige vergezichten! En boeiende info!

Bekijk het!

Natura 2000 proces

De verkenningsfase van het Natura 2000-proces is inmiddels afgerond. De gebiedsanalyse is uitgevoerd, het beheerplan Vecht- en Beneden Reggegebied is definitief vastgesteld, en het inrichtingsplan is opgesteld.

Lees hier meer over hoe ver we zijn met Natura 2000

BuitenGewoon

Dit natuurgebied is een van de tien natuurgebieden die Landschap Overijssel beheert die zo bijzonder zijn dat ze de Natura 2000 status hebben gekregen. Deze natuurgebieden zijn erg kwetsbaar en hebben bescherming nodig. Dat we deze buitengewoon bijzondere natuur hebben in Overijssel, daar kun je trots op zijn! Elk gebied is (soms beperkt) toegankelijk voor publiek. Je kunt er heerlijk tot rust komen, ontspannen, bewegen en genieten.

Veelgestelde vragen

Welke planten en dieren komen er allemaal voor op de Lemelerberg? Wie voert de herstelmaatregelen uit? Waar blijven de vissen als er gebaggerd wordt? Antwoorden op deze en nog veel meer 'veelgestelde vragen'!

Veelgestelde vragen