Lemelerberg

Een bezoek aan de Lemelerberg met een hoogte van bijna 80 meter is een unieke natuurbeleving!

Gebied

De Lemelerberg is een stuwwal die zo’n 150.000 jaar geleden is ontstaan toen gletsjers zand en grind voor zich uit duwden. Ze lieten een bult met een hoogte van 78 meter achter in een verder vlakke omgeving. De grond van de Lemelerberg was te droog en te arm voor de boeren om te bewerken waardoor het altijd een stuk natuur is gebleven. Omdat de boeren er hun schapen lieten grazen, is er een uitgestrekte heide ontstaan. Als gevolg van overbegrazing ontstonden er zandvlaktes. Om het stuivende zand te bedwingen werden vervolgens naaldbomen geplant.

Vanwege de afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen, is de Lemelerberg een absolute must-have voor natuurliefhebbers en zeker een bezoek waard!

Weerbaar voor de toekomst

De Lemelerberg staat onder druk. De kwaliteit van de natuur neemt af en tegelijkertijd nemen de invloeden van buitenaf toe. Denk aan de groeiende industrie en landbouw en het toenemende verkeer. Daarom gaan we de Lemelerberg versterken. We maken het gebied weerbaarder voor de toekomst zodat de kwetsbare planten en dieren - denk hierbij zeker ook aan de insecten! - er kunnen blijven leven en wij ervan kunnen blijven genieten.

Lees meer over wat we gaan doen

BuitenGewoon

Dit natuurgebied is een van de tien natuurgebieden die Landschap Overijssel beheert die zo bijzonder zijn dat ze de Natura 2000 status hebben gekregen. Deze natuurgebieden zijn erg kwetsbaar en hebben bescherming nodig. Dat we deze buitengewoon bijzondere natuur hebben in Overijssel, daar kun je trots op zijn! Elk gebied is (soms beperkt) toegankelijk voor publiek. Je kunt er heerlijk tot rust komen, ontspannen, bewegen en genieten.

Natura 2000 - wat doen we?

In het najaar van 2020 werken we verder aan de ontwikkeling van een gevarieerd heidelandschap op de Lemelerberg. We zijn begin september gestart met grondbewerking op de 50 hectare waar eerder het bos is verwijderd. Hierdoor krijgt de heide de beste kans om zich te ontwikkelen en kunnen we goed beheer uitvoeren. Daarnaast werken we op een aantal andere percelen aan de overige heideontwikkeling.

Lees hier meer over hoe ver we zijn met Natura 2000

Verbeteren van de heide met steenmeel

Op de Lemelerberg zijn we naast het uitbreiden en verbinden van de heide ook bezig met het verbeteren van de heide. Dit doen we o.a. door het toepassen van steenmeel. Met het toevoegen van steenmeel dragen we voor een deel bij aan het herstel van de mineralenbalans in de bodem en creëren we een sterker heidelandschap.

Lees verder

Veelgestelde vragen

Welke planten en dieren komen er allemaal voor op de Lemelerberg? Wie voert de herstelmaatregelen uit? Waarom is heideontwikkeling belangrijk? Antwoorden op deze en nog veel meer 'veelgestelde vragen'!

Veelgestelde vragen
Josette Veldman

Kijk 360 graden rond op de Lemelerberg

Thuis op de bank alvast genieten van de Lemelerberg? Prachtige vergezichten! En boeiende info!

Bekijk het!

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?