Buitengewoon Bijzonder Lemelerberg

De Lemelerberg is een gevarieerd natuurgebied met uitgestrekte heide, afgewisseld met zandvlaktes, bossen en bronnetjes. De berg is onder andere bijzonder vanwege haar grote hoeveelheid jeneverbessen en de zandhagedis. Een schaapskudde zorgt ervoor dat het gebied niet dicht groeit met bomen en dat de heide niet vergrast.

Jeneverbes

Waar heide en zandverstuivingen zijn, daar kan de jeneverbes groeien. De jeneverbes plant zich niet makkelijk voort en helaas komen er in Nederland bijna geen jonge struiken bij. De jeneverbes staat dan ook als enige boomsoort op de lijst met bedreigde planten. Op de zuidhelling van de Lemelerberg gaat de verjonging gelukkig wel goed.

Zandhagedis

De zandhagedis is een liefhebber van open gebieden met zand en zon (want die heeft hij nodig om op te warmen). De mannetjes hebben groene flanken, die in de paartijd erg fel zijn. De zandhagedis is alleen actief als de zon schijnt. Hij jaagt dan op alles wat beweegt. De vrouwtjes leggen hun eieren op vijf tot twintig centimeter onder het zand. Omdat er steeds minder open plekken zijn om eieren te leggen, neemt Landschap Overijssel maatregelen zoals het maken van zandplekken in de heide.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?