Groene Twinkeling 2020

De Groene Twinkeling wordt jaarlijks uitgereikt aan de ondernemer in Overijssel die bedrijfsvoering en biodiversiteit het beste weet te verbinden door aandacht voor biodiversiteit te stimuleren, kennis te delen en succesvolle resultaten te boeken ter verbetering van biodiversiteit in de directe omgeving.

heideblauwtje, Mark Zekhuis

Dit zijn de finalisten voor de Groene Twinkeling 2020!

De vakjury is eruit, de keuzes voor de nominaties voor de Groene Twinkeling zijn gemaakt. Van de lijst met voorgeselecteerde ondernemers zijn drie namen overgebleven.

Nominaties voor de Groene Twinkeling van het jaar 2020 zijn:

 • De Melkbrouwerij uit Lettele,
 • Kleinlangevelsloo Supermarkt in het bos uit Raalte
 • Weerribben Zuivel uit Nederland

Op donderdag 30 januari wordt in het Buitencentrum de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal de winnaar van de Groene Twinkeling 2020 bekend gemaakt.

De Melkbrouwerij
Bij de Melkbrouwerij staat een gezond bodemleven centraal. Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen maar enkel de mest van de MRIJ-koeien bereikt de bodem. De kringloop wordt zo goed mogelijk gesloten. Melk halen bij de brouwerij wanneer de klant het uitkomt? Dat kan eenvoudig door lid te worden. Met het concept Melk&Noot zijn vele hectares houtwallen met notenbomen, fruitbomen, eetbare struiken en kruidenlagen ontwikkeld zodat een nuttig maar bovendien een mooi, kleinschalig en natuurrijk landschap ontstaat, waar behalve mensen en het vee ook wilde planten en dieren zich thuis voelen.

Supermarkt in het bos
Het motto van de Supermarkt in het bos is: een beter milieu begint bij jezelf. Investeren in biodiversiteit was een logisch stap bij de start in 2014. Zij doen dat door biologisch en extensief te boeren. Ten gunste van insecten worden de randen van de boerengrond ingezaaid met bloemenmengsels en de kruidenrijke graslanden gefaseerd gemaaid. Door geen chemische middelen te gebruiken is het vooral het 'niet' doen van acties die een bijdrage leveren aan de natuur. Voortdurend worden bomen en struiken aangeplant waardoor landschapselementen groeien. Met het zelfplukabonnement kunnen klanten zelf hun biologische groenten oogsten. Tevens zijn tuinzaden van oorspronkelijke groentesoorten bij de supermarkt in het bos verkrijgbaar.

Weerribben Zuivel
Weerribben Zuivel is een biologische boerderij met eigen zuivelverwerking. Ze streven er altijd naar voorop te lopen in duurzaamheid en biodiversiteit. Ze doen graag een stapje extra voor boerenlandvogels, vlinders en insecten. Sinds 2017 hebben zij een samenwerking met Vogelbescherming Nederland, waarbij ze voldoen aan de boerenlandvogelcriteria. Daarmee staan ze op nummer 1 in de vogelvriendelijke zuivelwijzer. Ze zorgen voor bloemrijke weides vol vlinders en bijen, waarin niet alleen de koeien heerlijk grazen maar ook de kenmerkende Nederlandse boerenlandvogels en hun kuikens goed gedijen.

De vakjury kijkt bij al zijn keuzes naar de motivatie van de ondernemer om bedrijfsvoering en biodiversiteit te verbinden, wat de impact is van de investering op flora en fauna en wat de wijze en het bereik is van kennisoverdracht over biodiversiteit.

____________________________________________________________________________________________

Verkiezing Groene Twinkeling 2020: Shortlist bekend!

Overijssel – Op dit moment strijden er nog tien kandidaten om de Groene Twinkeling 2020. De jury gaat hard aan de slag om binnenkort bekend te kunnen maken welke bedrijven meedingen naar één van de drie finale plekken.

De Verkiezing Groene Twinkeling heeft als doel om groene initiatieven binnen het Overijsselse bedrijfsleven voor het voetlicht te brengen en professionele trots voor biodiversiteit en ondernemen te stimuleren. Ook draagt de ereprijs bij aan transparantie en kennisdeling over biodiversiteit binnen het bedrijfsleven, door groene initiatieven breed te delen.

Kinderdagverblijf ’t Werkel uit Zwolle won in 2019 de Groene Twinkeling. Welk van de genomineerde bedrijven volgt het kinderdagverblijf op?

Shortlist verkiezing Groene Twinkeling 2020:

 • Erfgoed Bossem uit Lattrop-Breklenkamp
 • Tuinderij Haverkamp uit Deventer
 • Natuurboerderij Hogeboom uit Hasselt
 • De Melkbrouwerij Huis in ’t Veld uit Lettele
 • Super markt in het bos Kleinlangevelsloo uit Raalte
 • Melkveebedrijf Koonstra uit Vinkenbuurt
 • Tuinderij Spoolderberg uit Zwolle
 • Weerribben Zuivel uit Nederland
 • Willem en Jantje Courtz en Wicher en Aaltje Hoeve uit Rouveen
 • Agrarisch bedrijf De Pas Wever uit Enter

____________________________________________________________________________________________

Verkiezing Groene Twinkeling 2020: Longlist bekend!

De voorgedragen bedrijven die in aanmerking komen voor de Groene Twinkeling zijn gepubliceerd op de longlist. Dat is bekend gemaakt door de jury. Binnenkort wordt bekend welke van deze bedrijven op de shortlist belanden. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op donderdag 30 januari 2020, tijdens de groenste nieuwjaarsbijeenkomst van Overijssel. De prijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro en een Award van Guido Orsetti.

Longlist verkiezing Groene Twinkeling 2020:

 • Ben & Jerry’s uit Nijverdal
 • Busger op Vollenbroek uit Enter
 • Landhuishotel Bloemenbeek uit de Lutte
 • Erfgoed Bossem uit Lattrop-Breklenkamp
 • Dusseldorp uit Borne
 • Farm Food Natuurlijke hondenvoeding uit Nijverdal
 • Tuinderij Haverkamp uit Deventer
 • Natuurboerderij Hogeboom uit Hasselt
 • De Melkbrouwerij Huis in ’t Veld uit Lettele
 • Super markt in het bos Kleinlangevelsloo uit Raalte
 • Melkveebedrijf Koonstra uit Vinkenbuurt
 • Bouwbedrijf Oude Lenferink uit Hardenberg
 • Niverplast Packaging Solutions uit Nijverdal
 • Agrarisch bedrijf De Pas Wever uit Enters Reggedal
 • Woning coöperatie Reggewoon uit Wierden
 • Tuinderij Spoolderberg uit Zwolle
 • Woning coöperatie Vechtdal Wonen uit Ommen
 • Weerribben Zuivel uit Nederland
 • Willem en Jantje Courtz en Wicher en Aaltje Hoeve uit Rouveen

____________________________________________________________________________________________

Pleit ook voor biodiversiteit, doe mee!

De Groene Twinkeling is een prijs die staat voor een economische en ecologisch vitale toekomst en stimuleert bedrijven zich in te zetten voor biodiversiteit in hun omgeving. Bedrijven die in aanmerking komen nemen maatrelen ten behoeve van biodiversiteit of zetten zich op een andere manier hiervoor in.

Moeilijk? Een bedrijf kan al eenvoudig een bijdrage leveren door bijvoorbeeld op het bedrijventerrein biodiversiteit tastbaar te maken. Dat kan door het zaaien van wilde inheemse bloemen of het planten van inheemse bomen en struiken. Bedrijven die langer bezig zijn met biodiversiteit hebben circulariteit in de hele werkwijze geïntegreerd. Want vrijwel alles wat we eten, is direct of indirect te herleiden tot biodiversiteit. Het gros van onze bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen betrekken we van biologische hulpbronnen. Veel vormen van toerisme draaien voornamelijk om natuur. Biodiversiteit vertegenwoordigt dus een enorme economische waarde.

De inschrijvingsperiode voor de verkiezing van de Groene Twinkeling van het jaar 2019 is gesloten.

fotoimpressie Groene Twinkeling 2019
Kraanvogel fotograaf Mark Zekhuis

Bekijk hier de bedrijfsfilmpjes van de 3 genomineerden 2019

De finalisten van de Verkiezing Groene Twinkeling 2019 zijn bekend. Zestien ondernemers uit Overijssel stuurden een voordracht in.

Bekijk hier wie de nominees zijn

Groene Twinkeling in de media

Bekijk hier een greep uit hoe de Groene Twinkeling de afgelopen jaren in de media is verschenen.

Bekijk het item hier
Winnaar Groene twinkeling 2019

Lees en bekijk meer van voorgaande winnaars

Bakker Johan Slatman uit Hardenberg, groentekweker Eef Stel uit Dalfsen en boer Pelleboer uit Mastenbroek zijn door de vakjury van de Groene Twinkeling genomineerd voor de biodiversiteitsprijs 2018. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Groene Twinkeling op 17 januari is de bijhorende award uitgereikt aan bakkerij Slatman. Het familiebedrijf uit Ane wint de Groene Twinkeling omdat zij aandacht voor biodiversiteit weet te stimuleren, kennis deelt en succesvolle resultaten boekt ter verbetering van biodiversiteit.

Lees meer

Bedrijven en biodiversiteit

Stijgende vervuiling door uitstoot van belastende stoffen, verzuring, vermesting, verdwijnen van landschapselementen, versnippering van natuurgebieden, overexploitatie van grondstoffen en de introductie van exoten leggen een grote druk op onze leefomgeving en klimaat.

lees meer