Groene Twinkeling 2020

De Groene Twinkeling wordt jaarlijks uitgereikt aan de ondernemer in Overijssel die bedrijfsvoering en biodiversiteit het beste weet te verbinden door aandacht voor biodiversiteit te stimuleren, kennis te delen en succesvolle resultaten te boeken ter verbetering van biodiversiteit in de directe omgeving.

heideblauwtje, Mark Zekhuis

En de winnaar is.... De Melkbrouwerij uit Lettele!

De Melkbrouwerij wint Groene Twinkeling 2020
Nijverdal - Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de Groene Twinkeling is de bijhorende award uitgereikt aan de Melkbrouwerij uit Lettele. Het bedrijf is daarmee de groenste ondernemer van Overijssel. Rick en Arjuna Huis in ’t Veld van de Melkbrouwerij winnen de prijs omdat zij in verhouding veel doen ten behoeve van biodiversiteit. De jury noemt de Melkbrouwerij een groot voorbeeld voor alle boeren.

Zeker 10% van hun landbouwgrond is ingeplant met 120 verschillende soorten kruiden, voedselbomen en plukplanten. Daarbij zijn ze creatief en vernieuwend in de wijze waarop ze aandacht vragen voor de biodiversiteitcrisis en de noodzaak om verantwoord om te gaan met natuur en landschap. Opvallend is de mogelijkheid om te lid te worden van de boerderij. Leden krijgen hiervoor allereerst een VIP-ontvangst. Daarna zijn ze altijd welkom in de openstal om over de schouder van de boer mee te kijken of om te helpen op de boerderij. En op ieder moment van de dag, 7 dagen in de week kunnen vlees, zuivelproducten afgehaald worden. Rick is blij verrast: “We zijn 4 jaar geleden bio-boer geworden. We zijn pas begonnen en hebben nog veel plannen die we waar willen maken. Dit is een steun in de rug. Leuk om te winnen!”

Natuurinclusief
Opvallend dit jaar is dat alle deelnemers uit de agrarische sector afkomstig zijn. Tegelijkertijd is het ook logisch in deze tijdsgeest waar boeren behoorlijk in de kijker staan en natuurorganisaties en boeren samen werk maken van natuur-inclusieve landbouw en zich hard maken voor biodiversiteit. De twee andere kanshebbers op de Groene Twinkeling waren Supermarkt in het bos uit Raalte en Weerribben Zuivel uit Klein Nederland.

De Groene Twinkeling is een initiatief van Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Natuurmonumenten, Overijssels Particulier Grondbezit en Staatsbosbeheer. Met deze prijs stimuleren zij Overijsselse organisaties zich sterk te maken voor natuur, landschap en biodiversiteit in hun omgeving. De winnaar kan rekenen op exposure, een groen podium en 1000 euro om te besteden aan verbetering van biodiversiteit.

Fotoimpressie van de Groene Twinkeling bijeenkomst januari 2020
Foto Nico Kloek

Bekijk hier de bedrijfsfilmpjes van de 3 genomineerden

Dit zijn de finalisten voor de Groene Twinkeling 2020. Lees hier meer informatie over de finalisten en bekijk de bedrijfsfilmpjes.

Lees en kijk meer
Winnaar Groene twinkeling 2019

Lees en bekijk meer van voorgaande winnaars

Bakker Johan Slatman uit Hardenberg, groentekweker Eef Stel uit Dalfsen en boer Pelleboer uit Mastenbroek zijn door de vakjury van de Groene Twinkeling genomineerd voor de biodiversiteitsprijs 2018. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Groene Twinkeling op 17 januari is de bijhorende award uitgereikt aan bakkerij Slatman. Het familiebedrijf uit Ane wint de Groene Twinkeling omdat zij aandacht voor biodiversiteit weet te stimuleren, kennis deelt en succesvolle resultaten boekt ter verbetering van biodiversiteit.

Lees meer

Bedrijven en biodiversiteit

Stijgende vervuiling door uitstoot van belastende stoffen, verzuring, vermesting, verdwijnen van landschapselementen, versnippering van natuurgebieden, overexploitatie van grondstoffen en de introductie van exoten leggen een grote druk op onze leefomgeving en klimaat.

lees meer

Pleit ook voor biodiversiteit, doe mee!

De Groene Twinkeling is een prijs die staat voor een economische en ecologisch vitale toekomst en stimuleert bedrijven zich in te zetten voor biodiversiteit in hun omgeving. Bedrijven die in aanmerking komen nemen maatrelen ten behoeve van biodiversiteit of zetten zich op een andere manier hiervoor in. Moeilijk? Een bedrijf kan al eenvoudig een bijdrage leveren door bijvoorbeeld op het bedrijventerrein biodiversiteit tastbaar te maken. Dat kan door het zaaien van wilde inheemse bloemen of het planten van inheemse bomen en struiken. Bedrijven die langer bezig zijn met biodiversiteit hebben circulariteit in de hele werkwijze geĆÆntegreerd. Want vrijwel alles wat we eten, is direct of indirect te herleiden tot biodiversiteit. Het gros van onze bouwmaterialen, medicijnen en industriĆ«le grondstoffen betrekken we van biologische hulpbronnen. Veel vormen van toerisme draaien voornamelijk om natuur. Biodiversiteit vertegenwoordigt dus een enorme economische waarde.