Wint jouw bedrijf de Groene Twinkeling 2021

In 2021 reiken wij voor de tiende keer de Groene Twinkeling uit; dé groenste prijs voor ondernemend Overijssel! De winnaar van de Groene Twinkeling ontvangt naast de onderscheiding een cheque ter waarde van 1.000 euro.

heideblauwtje, Mark Zekhuis

Finalisten Groene Twinkeling 2021 bekend!

18-12-2020

De drie finalisten van de Verkiezing ‘Groene Twinkeling voor 2021 zijn bekend. Vierentwintig ondernemers uit Overijssel stuurden een voordracht in of zijn voorgedragen. Na uitvoerig overleg heeft de jury gekozen voor:

Natuurlijke Kwekerij Decohof uit Hoonhorst,

Farm Food uit Nijverdal

Holstotuinen & Buitenleven uit Olst.

Deze bedrijven gaan met elkaar de strijd aan. Maandag 1 februari wordt om 16.00 uur in een speciale uitzending op deze website de winnaar bekend gemaakt door Andre van der Zee, presentator van Het Groene Oosten. In dit programma worden innovatieve en duurzame projecten uit de regio voor het voetlicht gebracht. Op 2 februari zal in de tv-serie een uitgebreide reportage te zien van de winnaar van de Groene Twinkeling 2021.

Mens, plant en dier

Het is niet vanzelfsprekend dat biodiversiteit in de bedrijfsvoering is verankerd. Toch raken ondernemers steeds bewuster van de noodzaak. Daar is finalist Vincent Overgoor van Decohof het helemaal mee eens: “Bij Decohof werken mens, plant en dier samen om elkaar te helpen en elkaar te versterken. We geloven in een systeem waarbij alleen gebruik gemaakt wordt van natuurlijke bronnen om te komen tot een goed product.” Vanuit dat concept heeft het bedrijf een kwekerij, een pluktuin en boederijwinkel, rondleidingen en overnachting en helpen zij ondernemers bij het starten van een biologisch bedrijf.

Familie de Weerd van Farm Food maakt hondenvoeding: “Al onze producten zijn vrij van kunstmatige geurstoffen, kleurstoffen en smaakstoffen. 100% zuiver en natuurlijk!”. Ze bekommeren zich niet alleen om honden. In en om het bedrijfspand bevinden zich onder meer een groenstrook met wilde bloemen, een wal voor oeverzwaluwen, nestkastjes, een grote waterpoel, plantenwanden en zij nemen diverse CO2 beperkende maatregelen.

Bij Holsto Tuinen is 80% van het groenaanbod biologisch gekweekt en leveren daarmee het breedste assortiment in Nederland. Eigenaar Brendan Adams is ervan overtuigd: Wanneer wij als mensheid de biodiversiteit niet verder aantasten zal deze zich wel weer kunnen herstellen. De natuur heeft veel veerkracht, echter alle hulp is uiteraard zeer welkom om dit proces te versnellen. Eén ding staat in ieder geval als een paal boven water, wij hebben de natuur heel hard nodig, daarentegen kan de natuur prima zonder ons. Laten we zorgen dat we niet pas in actie komen wanneer het water ons echt tot aan de lippen staat.”

Jury

De finalisten krijgen de komende periode de kans om de jury te overtuigen van het feit dat hun onderneming als beste biodiversiteit en bedrijfsvoering weet te verbinden. Dat moet minimaal blijken uit hun motivatie, concrete resultaten en de wijze van kennisoverdracht over het belang van biodiversiteit. De winnaar kan rekenen op exposure, een groen podium en 1000 euro om te besteden aan verbetering van biodiversiteit.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1-12-2020

Onderstaande bedrijven/stichtingen zijn dit jaar voorgedragen en/of hebben zich formeel bij ons aangemeld:

- Camping het Reestdal, Balkbrug*

- De Bedoening, Wijhe*

- De Nieuwe Melkboer, Enschede

- Decohof, Dalfsen*

- Farm Food, Nijverdal*

- Ferm, Zwolle

- Grolsch, Enschede*

- Groot Groener, Wierden*

- Heerlijkheid Linde, Deventer*

- Holsto Tuinen, Olst*

- Kari's Crackers, Heino*

- Landgoed Het Lankheet, Haaksbergen

- Zenderense Es, Borne

- Meer Bomen Nu*

- Melktapperij, Haaksbergen*

- Met Natuur Mee, Haaksbergen*

- Reinten Infra, Oldenzaal

- St. Natuurhus, Almelo*

- St. Enters Reggedal, Enter*

- Transferro, Zwolle

- Welbions, Hengelo*

- Witzand, Almelo

- Zorgtuin de Molenenk

* = bedrijven/stichtingen waarvan we een formele inzending hebben ontvangen.

De jury beoordeeld de inzendingen.

Bedrijven en biodiversiteit

Natuur is niet alleen maar mooi, we zijn er ook sterk van afhankelijk. Ze levert ons bouwmaterialen, voedsel, schoon water, industriële grondstoffen en zelfs medicijnen. Biodiversiteit heeft dus ook een belangrijke economische waarde. Iets wat steeds meer bedrijven zich realiseren en zich voor inzetten. De Groene Twinkeling stimuleert meer bedrijven zich in te zetten voor meer biodiversiteit in hun omgeving.

lees meer

Doe ook mee!

De Groene Twinkeling is een prijs die staat voor een economische en ecologisch vitale toekomst en stimuleert bedrijven zich in te zetten voor biodiversiteit in hun omgeving. Bedrijven die in aanmerking komen nemen maatrelen ten behoeve van biodiversiteit of zetten zich op een andere manier hiervoor in. Moeilijk? Een bedrijf kan al eenvoudig een bijdrage leveren door bijvoorbeeld op het bedrijventerrein biodiversiteit tastbaar te maken. Dat kan door het zaaien van wilde inheemse bloemen of het planten van inheemse bomen en struiken. Bedrijven die langer bezig zijn met biodiversiteit hebben circulariteit in de hele werkwijze geïntegreerd. Biodiversiteit vertegenwoordigt een enorme economische waarde.

Pitchformulier
Nico Kloek

Tiende uitreiking van de Groene Twinkeling

De winnaars van de Groene Twinkeling laten ook zien dat bedrijven op heel verschillende manieren kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit. Zo zorgde bijvoorbeeld Unipro op eigen terrein voor een salamanderpool en insectenhotel, installeerde een sedumdak en maakte van bermen een ecologische verbindingszone. Wehkamp ontwikkelde een prachtige heemtuin en stimuleerde een groen bedrijventerrein. Melkbrouwerij Lettele reserveert tenminste 10% van haar grond voor kruiden, voedselbomen en pluktuin. Twence zorgde met verschillende partijen voor herinrichting van een groot gebied in Twekkelo met fraaie landschapselementen, natuurlijke beken en waterberging. Kinderdagverblijf ’t Wenkel uit Zwolle heeft een avontuurlijke natuurtuin en moestuin aangelegd, waar de kinderen van 0-13 jaar naar harte lust kunnen spelen en leren.

Lees meer

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?