Groene Twinkeling

De Groene Twinkeling wordt jaarlijks uitgereikt aan de ondernemer in Overijssel die bedrijfsvoering en biodiversiteit het beste weet te verbinden door aandacht voor biodiversiteit te stimuleren, kennis te delen en succesvolle resultaten te boeken ter verbetering van biodiversiteit in de directe omgeving.

Pleit ook voor biodiversiteit, doe mee!

De Groene Twinkeling staat een economische en ecologisch vitale toekomst en ze stimuleert bedrijven zich in te zetten voor biodiversiteit in hun omgeving. Bedrijven die in aanmerking komen nemen maatrelen ten behoeve van biodiversiteit of zetten zich op een andere manier hiervoor in. Moeilijk? Een bedrijf kan al eenvoudig een bijdrage leveren door bijvoorbeeld op het bedrijventerrein biodiversiteit tastbaar te maken. Dat kan door het zaaien van wilde inheemse bloemen of het planten van bomen en struiken. Bedrijven die langer bezig zijn met biodiversiteit hebben circulariteit in de hele werkwijze geïntegreerd. Want vrijwel alles wat we eten, is direct of indirect te herleiden tot biodiversiteit. Het gros van onze bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen betrekken we van biologische hulpbronnen. Veel vormen van toerisme draaien voornamelijk om natuur. Biodiversiteit vertegenwoordigt dus een enorme economische waarde.

fotoimpressie Groene Twinkeling 2019
Kraanvogel fotograaf Mark Zekhuis

Bekijk hier de bedrijfsfilmpjes van de 3 genomineerden

De finalisten van de Verkiezing Groene Twinkeling 2019 zijn bekend. Zestien ondernemers uit Overijssel stuurden een voordracht in.

Bekijk hier wie de nominees zijn
fotograaf Clifton Buitink

Longlist verkiezing Groene Twinkeling 2019 bekend!

De periode om bedrijven middels een pitch voor te dragen voor de Groene Twinkeling is gesloten. Op dit moment strijden er 18 kandidaten om de ‘Groene Twinkeling 2019’. De jury gaat samen met de partners hard aan de slag om woensdag 5 december bekend te kunnen maken welke drie ondernemers uit Overijssel meedingen naar één van de drie finaleplekken.

Bekijk hier de longlist

Bekijk hier het impressiefilmpje van de bijeenkomst 2018

Bekijk hier het filmpje met een sfeerimpressie van de Groene Twinkeling bijeenkomst van 2018

Bekijk de impressie hier

Groene Twinkeling in de media

Bekijk hier een greep uit hoe de Groene Twinkeling de afgelopen jaren in de media is verschenen.

Bekijk het item hier
Overesch, winnaar Groene Twinkeling 2017

Lees en bekijk meer van voorgaande winnaars

Bakker Johan Slatman uit Hardenberg, groentekweker Eef Stel uit Dalfsen en boer Pelleboer uit Mastenbroek zijn door de vakjury van de Groene Twinkeling genomineerd voor de biodiversiteitsprijs 2018. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Groene Twinkeling op 17 januari is de bijhorende award uitgereikt aan bakkerij Slatman. Het familiebedrijf uit Ane wint de Groene Twinkeling omdat zij aandacht voor biodiversiteit weet te stimuleren, kennis deelt en succesvolle resultaten boekt ter verbetering van biodiversiteit.

Lees meer

Bedrijven en biodiversiteit

Stijgende vervuiling door uitstoot van belastende stoffen, verzuring, vermesting, verdwijnen van landschapselementen, versnippering van natuurgebieden, overexploitatie van grondstoffen en de introductie van exoten leggen een grote druk op onze leefomgeving en klimaat.

lees meer