Dieren

Heideblauwtje

Heideblauwtje, Mark Zekhuis
Heideblauwtje  Foto Mark Zekhuis
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Het heideblauwtje; een schaarse standvlinder die lokaal voorkomt op de hogere zandgronden in Noordoost-Nederland. De blauwgekleurde vlinder is onder andere te vinden in ons natuurgebied Boetelerveld. De open plekken in de heide geven ruimte aan bloemen en kruiden om te groeien, waarvan het heideblauwtje profiteert!

Heideblauwtje in het Boetelerveld

De bodem in het Boetelerveld is leemrijk en onder andere hierdoor een aantrekkelijk gebied voor insecten. Leemrijk wil zeggen dat er relatief veel mineralen in de grond zitten. De kruiden en insecten die in dit gebied groeien hebben mineralen nodig om hun 'pantsers' te kunnen ontwikkelen.

“In de vliegtijd kan je op geschikte plekken omringd worden door wolken van heideblauwtjes die voor je uit of van je wegvliegen. ”
Michiel Poolman, ecoloog bij Landschap Overijssel
Heideblauwtje
Heideblauwtje   Foto Sam Dijkstra
Heideblauwtje, Mark Zekhuis
Heideblauwtje  Foto Mark Zekhuis
Heideblauwtje, Boetelerveld
Heideblauwtje, Boetelerveld   Foto Mark Zekhuis

Robuuste natuur

Het heideblauwtje houdt van van de afwisselende structuur van het Boetelerveld; jonge, oude en natte heide, een stukje kaal zand en her en der een berk. Het feit dat het heideblauwtje hier voorkomt, zegt iets over de robuustheid en de waterhuishouding in het gebied; een goed teken!