Help insecten

Dat het slecht gaat met de insecten, wisten we al. Maar het blijkt veel erger dan gedacht. Op deze pagina lees je wat we samen kunnen doen om de achteruitgang van insecten tegen te gaan.

Het is ernstig gesteld met de insecten

Dat het slecht gaat met de insecten, wisten we al. Maar het blijkt veel erger dan gedacht. In beschermde natuurgebieden in Duitsland is het overgrote merendeel van de insecten verdwenen. De verwachting is dat dit in Nederland niet anders is.

Insecten zijn van groot belang voor onze leefomgeving. Ze zijn voedsel voor vogels en andere dieren en ze zorgen voor bestuiving. Hele ecosystemen zijn afhankelijk van insecten. Inclusief ons ‘eigen ecosysteem’, onze eigen leefomgeving.

Wat is de oorzaak?

Wat de precieze oorzaak is van de enorme afname, is nog onduidelijk. Wat in ieder geval niet meehelpt, is dat er nog steeds landschapselementen verdwijnen en natuurterreinen geïsoleerd raken. Daarnaast wordt de landbouw intensiever en vindt schaalvergroting plaats met overmatig maaien en veel gebruik van pesticiden. Er zijn steeds minder bloemen in ons landschap te vinden en ‘ruige’ stukjes verdwijnen. Wat overblijft is een landschap waar insecten niet kunnen overleven.

Wat we op dit moment kunnen doen, is minderen met de dingen waarvan we weten dat ze een slechte invloed hebben. Bijvoorbeeld het gebruik van pesticiden in de landbouw en door particulieren. Ook kunnen we het landschap, de leefomgeving van onszelf én insecten, weer aantrekkelijk en gezond maken.

Wat doen wij?

We doen dit in onze eigen natuurterreinen waar we de natuurlijke systemen herstellen. En in het cultuurlandschap, waar we landschapselementen herstellen en aanleggen. Overal in Overijssel stimuleren we meer variatie aan kruiden, bloemen, planten, struiken en bomen die van oudsher thuishoren in dit landschap.

Wat kun jij doen?

Jij kunt je eigen leefomgeving, en die van insecten, ook gezonder maken. Door geen gebruik te maken van pesticiden, door een strook met bloemen en kruiden aan te leggen die van oorsprong in ons landschap voorkomen, door in je tuin of op je erf wat ruige stukjes te laten ontstaan of bijvoorbeeld door een insectenhotel te bouwen. Maar wat we ook kunnen doen, is het gesprek gaande houden over deze zorgwekkende ontwikkeling. Zo houden we dit onderwerp ‘op de agenda’ van politiek, overheid, de agrarische sector, het bedrijfsleven en natuurorganisaties en zorgen we hopelijk voor een ommekeer.

Advies over (jouw) landschap

Wil je van jouw erf een natuurlijk erf maken waar niet alleen jijzelf maar ook allerlei dieren van profiteren? Wil je jouw landschap helpen behouden en ontwikkelen, maar weet je niet hoe? Heb je gronden die je natuurlijker wilt inrichten? Wij helpen je daar graag bij, met landschapsadvies op maat!

Lees meer
Foto Nico Kloek

Zaai je eigen natuurakker en draag bij aan de biodiversiteit!

Een bloeiende akker is een voedselparadijs en een thuis voor allerlei insecten, vogels en zoogdieren. Helaas zijn bloemrijke akkers tegenwoordig een zeldzaamheid in Overijssel. We kunnen de hulp van inwoners in Overijssel goed gebruiken, want als we allemaal een stuk grond inzaaien met een bloemrijk akkermengsel creëren we samen weer een thuis voor veel diersoorten. En het ziet er nog fraai uit ook!

lees hier meer over het project

Maaien in fasen

Een speciale manier van het toepassen van gefaseerd maaibeheer, is sinusbeheer. Door het grasland op zo'n manier te beheren, creëer je enorm veel variatie op een klein stukje, wat voor veel vlinders, bijen, vogels zoogdieren en amfibieën heel goed is. Eigenlijk maak je zo een graslandje waar op elk moment van het jaar voor elk wat wils is. Bekijk alle info over sinusbeheer op de website van de Vlinderstichting.

Lees meer

Bomen en struiken van hier

Bomen en struiken die van oorsprong in Nederland voorkomen, geven vorm en kleur en zijn een onmisbaar onderdeel van ons landschap. Groei en bloei van deze planten en de momenten waarop rupsen, bijen of vogels sterk van hun blad, nectar en struifmeel afhankelijk zijn, zijn in de loop van de tijd op elkaar afgestemd. Een belangrijk verschil met niet-autochtone soorten die vaak eerder – lees te vroeg – uitlopen/bloeien.

Lees hier meer

Vergroot je kennis

Wil je aan de slag in jouw omgeving, maar kun je daar wat hulp bij gebruiken? Op deze pagina vind je handige informatie om je op weg te helpen. Wil je jouw kennis over een specifiek onderwerp vergroten? Volg dan een cursus of e-learning en klik op de link rechts op deze pagina. Veel plezier met het ontwikkelen en onderhouden van jouw achtertuin!

Lees meer

Lees in onderstaand themanummer van ons Magazine Natuurlijk Overijssel & De Groene Verdieping meer over de achteruitgang van insecten en wat jij zelf kunt doen om te helpen.

Infographic Insecten: Help de insecten in je eigen achtertuin

Infographic insecten, insectenhotels en andere tuinartikelen zoals loungesets door beslist.nl

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?