Twente

Hof Espelo

Hof Espelo
Hof Espelo  Foto Clifton Buitink
52.25386680739279, 6.873994499693393

Kom genieten op Landgoed Hof Espelo. Op dit eeuwenoude en kleinschalige Twentse landgoed zie je hoe mooi natuur en cultuur met elkaar verweven kunnen zijn. Op deze plek vind je ons bezoekerscentrum en speelbos 't Klauterwoud.

De veelzijdigheid van het Twentse landschap zie je hier: houtwallen, bronnetjes, kleine beekjes, pittoreske doorkijkjes en natuurlijk bijzondere en zeldzame dieren en planten. In de herfst is een bezoek een aanrader vanwege de vele soorten paddenstoelen. Hof Espelo kenmerkt zich door oude lanen, bloeiende akkers en grazige weilanden. De Eschbeek slingert hier over het landgoed, een landgoed dat omringt wordt door een zeer oud loofbos.

“Op dit eeuwenoude kleinschalige Twentse landgoed zie je hoe mooi natuur en cultuur met elkaar verweven kunnen zijn.”
Alexander van der Elst

Een 800 jaar oud landgoed

Op deze plek ontdek je de charme van dit 800 jaar oude landgoed in Twente. Op het landgoed woonde vroeger de hofmeijer: een man die namens het kapittel Sint Pieter te Utrecht, de belastingen inde bij de boeren die tot het landgoed behoorde. Vandaar ook de naam Hof Espelo. Eens in de twee jaar organiseren we op deze plek de 'Dag van Hof Espelo'. Een dag vol activiteiten voor jong en oud. Tijdens deze dag komen oude tijden tot leven. De Gabriel Davinaroute, die over het landgoed loopt, herinnert je aan één van de rentmeesters van weleer.

Hof Espelo, bomenrij
Hof Espelo, bomenrij  Foto Clifton Buitink
Grote Venweer
Grote Venweer in De Wildernis  Foto Mark Zekhuis

Oude verhalen komen tot leven

De oude boerderijen verspreid door het Twentse landschap, vertellen elk hun eigen verhaal. De nog zichtbare restanten uit de Tweede Wereldoorlog liggen er stil en verlaten bij. Wist je bijvoorbeeld dat er nog steeds vliegtuigheuvels (splitterboxen) zichtbaar zijn, waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen verborgen werden? Of ken je de visvijver op het landgoed waar vroeger de vis werd gevangen? Of 't Möske? Een prachtige plek waar de boeren vroeger water uit de beken haalden en over het land lieten bevloeien zodat er vruchtbare aarde ontstond.

Ontdek Hof Espelo

Op het landgoed zijn verschillende wandelroutes uitgezet die je langs de mooiste plekjes leiden. Sluit een bezoek eens af met een kijkje in ons bezoekerscentrum, gevestigd in het oude Koetshuis. Ook voor kinderen is het hier goed vertoeven: er is een mooi aangelegd Kabouterpad.

Koetshuis Hof Espelo

Koetshuis Hof Espelo

Het bezoekerscentrum is gevestigd in het voormalige koetshuis van landgoed Hof Espelo. Het is een prachtig begin- of eindpunt van je wandeling. Ook kun je hier terecht voor informatie over het landschap, wandelroutes en een kop koffie. Kinderen vermaken zich in speelbos ’t Klauterwoud, waar ze spelenderwijs het bos leren kennen. Regelmatig organiseren we hier activiteiten voor jong en oud! Neem snel een kijkje op de pagina van het bezoekerscentrum. Hier vind je ook de actuele openingstijden.

Koetshuis Hof Espelo

Vrijwilligerswerk op Hof Espelo

Op Hof Espelo zijn veel vrijwilligers actief. Bij het onderhoud op de heide en in het bos, op het Bezoekerscentrum Het Koetshuis zelf en bij de begeleiding van mensen met een zorgindicatie. Het Koetshuis heeft een actief kinderactiviteitenteam die leuke activiteiten aanbied voor jonge kinderen. De natuurwerkgroep EnHOe werkt op diverse dagen tussen Hengelo, Oldenzaal en Enschede aan het behoud van dit fantastische Twentse landschap. Extra handen zijn altijd welkom!

Voedselbos Hof Espelo

Voedselbos Hof Espelo

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: voedselbossen. Ook zijn we gestart met een zelfvoorzienende, groene oase waaruit je jaarrond kunt eten. Op Hof Espelo is eind 2021 gestart met de aanleg van een voedselbos. Vrijwilligers hebben op deze plek geholpen met de aanplant van de eerste bomen. De aanleg van het voedselbos wordt mede mogelijk gemaakt door het bedrijf Slimstock en het Hedwig Carolina Fonds. In de toekomst zijn we op zoek naar vrijwilligers om het voedselbos te beheren.

kabouterpad Hof Espelo

Volop vermaak voor kinderen

In het bos van Hof Espelo staan verschillende kabouters langs de paden. Als je de kabouters volgt, levert dit een mooie boswandeling op! Kinderen leren onderweg allerlei leuke weetjes over de natuur. De wandeling start vanaf het Koetshuis en eindigt bij het speelbos ‘het Klauterwoud’, waar kinderen van alles kunnen ontdekken en vooral heerlijk kunnen spelen.

Hilligenpad

Het Hilligenpad

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar identiteit en zingeving. Het Hilligenpad is een route die voor veel verschillende mensen van betekenis kan zijn. Het pad is interessant voor liefhebbers van natuur en landschap, klein erfgoed maar ook voor mensen die op zoek zijn naar rust of bezinning. Met deze route wordt het klein erfgoed in stand gehouden, zoals bijvoorbeeld een kapel maar ook ingespeeld op de toenemende interesse in spiritualiteit.

Eropuit

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!