Fruitbomen zijn cultuurhistorisch erfgoed, vroeger maakten fruitbomen deel uit van ieder boerenbedrijf. Dat is niet meer zo, maar er zijn toch nog veel mensen die genieten van mooie oude fruitbomen en ze daarom in stand willen houden. Of omdat opa die bomen nog geplant heeft, of omdat die boom er al stond toen de wijk hier gebouwd werd.

Het is een lust om hoogstam fruitbomen te bezitten omdat je er drie keer per jaar plezier van hebt: tijdens de bloei, bij de oogst en bij de snoei. En natuurlijk elke dag als je er naar kijkt.

Hoogstamfruitbrigades

De belangrijkste bedreiging voor de hoogstamfruitbomen is dat de bomen niet meer worden onderhouden, lees gesnoeid worden. Het gebrek aan tijd en deskundigheid om te kunnen snoeien leidt maar al te vaak voor verdwijning of verwaarlozing van hoogstam fruitbomen. Vanaf de aanplant is het noodzakelijk om regelmatig en deskundig te snoeien. Vaak vergeten eigenaren dit omdat ze onbekend zijn met de groei van deze prachtige cultuurbomen.

Locaties

In onze provincie zijn meerdere hoogstamfruitbrigades actief waar je je bij kunt aansluiten. Je kunt deze het beste vinden op de site van GroenBezig. Het platform van en voor alle groene vrijwilligers in Overijssel. Zoek dan even op het woord: hoogstamfruitbrigade.